Ők a történelem nagy buborékai

Ma már a sztárok elegáns világának természetes kelléke a pezsgő, de nem volt ez másképp a múltban sem. Jöjjenek a történelem pezsgőző hírességei! 

A pezsgő Franciaországból indult világhódító útjára. Már feltalálója, Dom Perignon abbé kijelölte méltó helyét, mikor fogyasztása közben meghatottan így kiáltott fel: „éppen a csillagokat iszom”.

A francia történelem egyik leghíresebb alakja, Bonaparte Napóleon azonban ennél is tovább ment: „Nem tudok pezsgő nélkül élni, amit a győzelemnél megérdemlek, a vereségnél pedig szükségem van rá!”.

A pezsgőkészítés aranykorának számító 19. században Széchenyi István és Wesselényi Miklós meglátogatta a franciaországi Moët pezsgőgyárat, ahol alaposan felöntöttek a garatra az addig számukra ismeretlen nedűből. Széchenyire olyan nagy hatással volt ez az élmény, hogy egyes források szerint ezt követően írta le Hitel című munkájában elsőként 'pezsgő' szavunkat.

Sir Winston Churchill a háborús évek alatt sem nélkülözte kedvencét, a Pol Roger Champagne-t. Egy-egy pohár biztosan hozzájárult ahhoz, hogy a legnehezebb helyzetekből is megtalálja a kiutat. „A Champagne a jókedv előidézője. A figyelem fokozódik, a fantázia meglódul, az elme sokkal gyorsabb lesz“ - vallotta.

A világ első pezsgőrendje ismereteink szerint az 1987-ben Magyarországon megalakult Chevaliers Törley, amely a hazai pezsgőgyártás nagy alakjának, Törley Józsefnek állít emléket, és igyekszik megőrizni a nevével fémjelzett évszázados hagyományokat. A pezsgőrend lovagjainak az avatási szertartáson nemcsak a pezsgőfajtákat kell felismerniük és meghatározniuk, de örök hűséget kell esküdniük a pezsgő tiszteletére. A tagok között megannyi hírességet, színészt, művészt, sportolót találunk.

Ez is érdekelhet!

Így nem lesz rúzsfoltos a poharad!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...