Odakozmált hús vagy rossz szagokat árasztó konyhai gépek: ezek mind olyan kudarcok, amik elveszik az ember kedvét a főzéstől, ráadásul az így keletkezett füst vagy az elszenesedett étel az egészségre káros anyagokat tartalmaz. Szerencsére a problémák szinte mindegyike egyszerűen kiküszöbölhető, mivel elsősorban a nem megfelelő eszközhasználat vagy a rossz főzési technika alkalmazása miatt történnek. Ezeken pedig néhány okos tanács segítségével hipp-hopp változtathatunk.
Ismerjük meg az olajok füstpontját!
Egy olaj füstpontja határozza meg, hogy mire lesz a legalkalmasabb az adott zsiradék a konyhában. Nem mindegy ugyanis, hogy melyikkel keverünk be salátát, vagy melyikkel párolunk és sütünk.
A füstpont definíciója elég egyszerű: az a hőfok, ahol az adott olaj elkezd oxidálódni és füstölni. Arra, hogy túlléptük az adott füstpontot, a következő jelek utalhatnak:
- égett szag
- sötétülő szín
- megnövekedett füst a konyhában
A nem megfelelő olajhasználat egyszerre káros az egészségre és veszélyes is.
Wossala Rozina séf szerint nagyon megkönnyíti a dolgunkat a konyhában, ha kicsit jobban átlátjuk az olajok mára már zűrzavaros világát. Véleménye szerint:
„A méregdrága extra szűz olívaolajunkkal könnyen rosszat is tehetünk a szervezetünknek – érvel Rozina. – Ez az olaj alacsony égési hőfokkal rendelkezik, ráadásul, ha még szűretlen is, az apró, nem kiszűrt darabkák azonnal elégnek, rengeteg káros anyagot juttatva a szervezetbe. Ezért én nem is használom másra, csak salátákhoz.”
A fentiekből jól látszik, hogy érdemes figyelembe vennünk a leggyakrabban használt olajok füstpontját:
- napraforgó: 230℃
- olívaolaj: 240℃
- extra szűz olívaolaj: 160℃
- repceolaj: 200℃
Tartsuk be a megfelelő sütési hőfokot és időt!
Nem véletlenül írja a recept, hogy hány fokon és mennyi ideig süssünk egy szelet húst, egy tepsi kekszet vagy egy tál rakott krumplit, ezek ugyanis a sikeres főzés alapjai. Maga az idő elég egyszerűen tartható, a problémát leginkább a sütési hőfok okozhatja.
Mivel nem minden sütő egyforma, hajlamosak vagyunk változtatni a recept által ajánlott fokokon. Ezt csak akkor tegyük, ha alaposan kiismertük már a saját sütőnket, és biztosak vagyunk benne, hogy a magasabb hőfok nem lesz ártalmas az ételre nézve.
Ne hagyjuk magára az ételt!
Egy másik gyakori helyzet, ami során növelhetjük az odaégés (vagy más nemkívánatos probléma) esélyét, ha magára hagyjuk a tűzön vagy a sütőben lévő ételt. Még azok a fogások is, amik nem követelnek meg folyamatos kevergetést, hajlamosak egy kicsit odakapni, ha nem keverünk rajtuk egyet-egyet bizonyos időközönként.
Legyünk figyelmesek, ne osszuk meg a koncentrációnkat, mert abból csak baj lesz. Ha valamilyen sürgős dolog miatt mégis el kell hagynunk a konyhát, az edényt vegyük le a tűzről, és zárjuk el a lángot.
Cseréljük rendszeresen az elhasznált edényeket!
Bizony, ez is növelheti a káros anyagok bevitelének veszélyét. A probléma főleg a serpenyőket érinti, azok közül is a teflonbevonattal rendelkezőket. Ezek felülete könnyen elhasználódik (főleg, ha nem vigyázunk rá), és a kialakult lyukak már nem lesznek tapadásmentesek. Ezeken a részeken könnyebben leég, leragad majd az étel. Az ártalomcsökkentés érdekében az elhasználódott edényeket dobjuk ki.
Persze a fazekakat, lábasokat is érdemes ellenőrizni félévente vagy évente, hiszen ezeken is eshet olyan sérülés, ami megrövidítheti az eszköz élettartamát, és megnehezíti számunkra a benne való főzést.
Legyünk türelmesek, élvezzük a főzés örömét!
Az utolsó tanács az egyik legvidámabb és legkönnyebben betartható, emellett azonban legalább olyan fontos, mint az előző négy. Amikor rászánjuk az időt a főzésre (legyen szó bármilyen könnyű, gyors vagy komplexebb, nehezebb fogásról), és nem kapkodunk, sokkal valószínűbb, hogy kudarc- és balesetmentesen zárul a konyhában töltött idő, csökkenthetjük a károsanyag-kibocsátásunkat az élet ezen területén is.
Főzzünk nyugodtan, a megadott instrukciók szerint, sőt, élvezzük, amit csinálunk. Így garantáltan nem kozmál oda, nem fut ki, és nem ragad le semmi, amit a családunknak, rokonainknak vagy barátainknak készítünk. Kellemes főzést mindenkinek!
A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, amely a Philip Morris Magyarország Kft. megrendelésére készült.