Igen, vannak ételek, amelyeknek jól áll, ha kicsit megégnek

Valljuk be nyugodtan: biztosan mi is égettünk már oda ételt. Ezzel nincs semmi probléma, balesetek történhetnek. De vajon tettük már ezt szándékosan?

Mit jelent az odaégett étel a konyhában? Elsősorban kudarcot, feledékenységet, pazarlást – egyszóval csupa, csupa negatív dologgal kötjük össze a kormot, szenet, bármit, ami fekete és a túlzott hőfok miatt jelenik meg az étkeinken. Pedig nem kell ám ilyen borúsan felfognunk a dolgokat: igenis vannak olyan fogások, amelyeknek kifejezetten jól áll az odapörkölés kesernyés, mélyen karamellizált aromája. Nézzük az odaégett ételek dobogóját!

Igen, vannak ételek, amelyeknek jól áll, ha kicsit megégnek

Káposzta, kelkáposzta

Önmagukban elég szerény, talán még unalmasnak is titulálható zöldségekkel kezdünk. A káposztafélék azonban teljesen megváltoznak, ha némi extrém hőnek tesszük ki őket: édeskés, enyhén keserű aromát kapnak, ami zseniálisan komplexszé tesz minden fogást, ami belőlük készül, legyen az leves, főzelék vagy rakottas.

Könnyű rakott kel

A rakott kel, ami kell neked, ha valami igazán tejfölösre és szaftosra vágysz. A jól bevált, megszokott ízeket egyszerű megbolondítani valami újdonsággal, hogy ne mindig ugyanolyan ...

Gyors káposztás kocka

’Régen utáltuk, ma kedveljük’ fogások léteznek, és az idő előrehaladtával egyre több ilyenbe futunk bele. Ha valaha nem szeretted adj egy esélyt a káposztás tésztának, érdemes, ...

Paprika

Nem, nem a fűszerpaprikáról lesz szó, aminek kifejezetten rosszat tesz az extrém hő (emlékezzünk anyukánk, nagymamánk tanácsára, és húzzuk le azt a pörköltalapot, amikor rászórjuk a fűszert), hanem a friss zöldségekről. A kápia, kaliforniai, sőt, még a hétköznapibb TV-paprika is sokat profitálhat egy kis égetésből.

Grillezzük őket egészben vagy kisebb darabokra vágva, süssük meg egyben (tényleg addig a szintig, míg a héj helyeken szenes nem lesz), tálaljuk húsok mellett, vagy krémesítsük őket levessé, mártogatóssá, daraboljuk salátává.

Ajvár, a Balkán paprikakréme

Ha a Balkánon megkérdezünk valakit arról, hogy merre kóstolhatjuk meg ezt a jellegzetes mártogatóst, biztosan tud egyszerre több helyet is mutatni nekünk. Náluk az ajvár olyan, mint ...

Sárgarépa

Nehezebb dolgunk lesz vele, hiszen keményebb állagú gyökérzöldség, azonban ettől függetlenül is megpróbálkozhatunk a megégetésével. Vágjuk félbe, majd ismét félbe a répát, és tegyük sütőbe olajjal, fűszerekkel (esetleg egyéb zöldségekkel). Ahol érintkezik a tepsi forró felületével, kellemesen karamellizálódni kezd majd, amit kedvünk szerint hagyhatunk enyhébb vagy erőteljesebb szinten.

A sült, karamellizált répát tálalhatjuk köretként, pakolhatjuk szendvicsbe, salátába, de születhet belőle zöldségkrém vagy krémleves is.

Sültsárgarépa-krém

A sárgarépa az a fajta zöldség, ami hőkezelt (sült vagy főtt állapotában) egészségesebb, mint nyersen. Ha sült répából készítünk krémet, a mennyei íz mellett ezt is vegyük ...

Parmezános sült répák

Ez a recept lesz az új kedvenced, ha sárgarépáról van szó! Füstös fűszerkeverékkel bevonva és ropogós parmezánkéregben pörköljük oda a sütőben. A sült sárgarépa már önmagában ...

Újhagyma

Nem minden hagymának áll jól a korom: például amikor karamellizált vörös- vagy lilahagymát készítünk, külön oda kell figyelnünk arra, nehogy leégjen és megkeseredjen a zöldség.

Azonban az újhagyma kivételt képez – ha ezen kialakul némi mélyen karamellizált réteg, ne bánkódjunk, inkább örüljünk neki. Használjuk ezt a komplex alapanyagot isteni mártogatósok (hagymás-tejfölös, valaki?), fűszervajak, pácok, marinádok ízesítésére.

Sokhagymás galette

A pite nem csak desszert lehet! Mi most egy szuper gazdag, hagymás galette-et készítettünk, aminek az a legnagyobb előnye, hogy szabadon formázhatjuk, nem kell belezsonglőrködni különböző ...

Gyors kapros lazackrém

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető lazackrém, sok-sok kaporral. Reggelinek, előételnek, de akár egy könnyed vacsorának is megfelelhet. :)

Kukorica

Nyáron feltételezhető, hogy elénk kerül majd egy-két cső aranysárga kukorica – bár valószínűleg csak főtt állapotában. A klasszikus elkészítés mellett azonban érdemes adni egy esélyt a grillezett kukoricának is: az intenzív forróság előhívja a zöldség szemeiből az ott rejtőzködő cukros édességet, és magával ragadja a karamellizáció lenyűgöző szintjére.

A grillezett kukoricát elrágcsálhatjuk magában is, némi vajjal, sóval, esetleg sajttal, chilipelyhekkel, de le is fejthetjük a szemeket a csőről, hogy levesek, saláták alapját képezhesse.

Bang bang kukorica

A nyári grillezések új kedvence lesz ez az édes-fűszeres szósszal megkent kukorica, ami új szintre emeli a főtt/grillezett kukorica fogalmát. A Bang bang szószra keresztelt pác egyébként ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Készen állsz még néhány hajmeresztő konyhai ötletre?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...