Ó, te csodálatos kókusztej!

Én imádom a kókusztejet! Persze elsősorban nem magában inni, hanem leginkább karakteres fűszerekkel turbózott húsételekben. Ti hogy szeretitek?

Hazánkban is egyre népszerűbb termék a dél-kelet ázsiai és karibi konyha egyik legalapvetőbb alapanyaga, a kókusztej. A kókusztejet az érett kókuszdió húsából nyerik préseléssel, nem keverendő össze a még zöld kókuszdió belsejében található folyadékkal, a kókuszvízzel. Ez utóbbi opálos, édeskés ital, az utcai árusok kiváló frissítője a trópusi kánikulában, míg a kókusztej fehér színű, krémes folyadék.

Olvastad már?

Kókuszzsír - a legújabb csodaszer?

A kókusztej érdemei

Tápanyagtartalmát tekintve 1 dl kókusztej 197 kcal, ami kifejezetten magasnak mondható, ha mondjuk a 2,8%-os tejjel vetjük össze, amelynek energiatartalma 62 kcal/dl. Ez a magas kalóriatartalom a kókusztej zsírtartalmának köszönhető, ami 21 g/dl, és gyakorlatilag csak telített zsírsavtartalmából fakad. Szénhidráttartalma alacsony, mindössze 3 g/dl, fehérjetartalma 2 g/dl.

Csirkés korma curry

Nagyon szeretjük a távol-keleti konyhát, és nagy szerencsénkre nemrégen nyitott a munkahelyemhez igen közel egy nagyon kedves kis indiai - thai étterem. Egész pontosan, a Parázs étterem a ...

Maláj marha rendang

Nagyon gazdag ízű maláj marharagu, amit a sok hozzávaló ellenére pofonegyszerű elkészíteni.

Hogyan tudjuk felhasználni?

Alapvető hozzávalója az ázsiai curry-knek, a megfelelő fűszerezéssel együtt fantasztikus, karakteres, egzotikus ízvilágú ételeket készíthetünk vele. Kiválóan harmonizál minden húsfajtával, halakkal és zöldségekkel is. Csodás leveseket készíthetünk belőle, de számtalan édességnek is jó alapanyaga.

Növekvő népszerűségének egyik oka, hogy laktóz- és tejfehérjementes, ezért jó tejhelyettesítő laktózintolerancia, illetve tejfehérje-allergia esetén, illetve a mostanában elterjedt "mentes" étrendekben. Mivel 100%-ban növényi eredetű, vegánok is lelkesen használják a konyhában.

Legegyszerűbben megfogalmazva bármilyen ételben felhasználható, amihez tej kell: levesekhez, főzelékekhez, kásákhoz, felfújtakhoz, süteményekhez, turmixokhoz.

Villámgyors vegetáriánus ebéd

Beindult a maradékfeldolgozó funkcióm. Mindent bele, amit találok hangulatomban kb. 5 perc alatt készítettem el ezt a vacsorát. Köret nélkül ettem, és így is csak a felét tudtam ...

Kókusztejes tejberizs

Az egyik barátunk kis tavához mentünk bográcsozni, pecázni. Gondoltam, én is készülök egy kis egyszerű finomsággal számukra. Béla barátom kifejezetten nagy rajongója a tejberizsnek, ...

Hol kapható?

Pár évvel ezelőtt csak bio-, illetve ázsiai boltokban lehetett hozzáférni, ma viszont már kisebb üzletekben is megtaláljuk. Kapható konzerv változatban, papírdobozos csomagolásban, illetve vízzel hígítható kókusztejpor formájában is. Ez utóbbi előnye, hogy kisebb mennyiséget is készíthetünk belőle és nem kell afelől aggódnunk, hogy az esetleg felbontott, de fel nem használt mennyiség megromlik. Tárolni felbontás előtt hűvös helyen kell, felbontás után hűtőben.

Ma már kapható (kisebb kiszerelésben) kókuszkrém formájában is, ami kb. egy jó zsíros (35%) tejszínhez hasonlítható állagú krém. Ezt használhatjuk így krémesen is, illetve vízzel tej sűrűségűvé hígítva.

Elérhető ma már csökkentett zsírtartalmú, "light" kókusztej is. Én egyszer próbáltam, és bár alapvetően nyitott vagyok a light termékek irányában is, van, azért olyan alapanyag, ami elveszti jellegzetességét. Ilyen volt nekem a light kókusztej is. Érdemes persze kipróbálni, hátha másoknak nem okoz akkora élményvesztést, mint nekem.

A kókusztej az egyik kedvenc alapanyagom, a legjobban pedig a felhasználásával készült marhahús ételeket szeretem. Mindenkinek ajánlom, hogy aknázza ki a benne levő lehetőségeket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...