Ó, ne! A kovászos uborka is tiltólistás?

Persze nem mindenkinek. Azoknak viszont panaszt okozhat, akik egy speciális érzékenységben, a hisztaminintoleranciában szenvednek.

A nyár egyik kedvence és jellegzetes étele a frissen készült, isteni savanyúság, a kovászos uborka. Sokak számára nem telhet el a nyár a melegben érlelt finomság nélkül, készítésében mindenkinek megvan a maga praktikája, van, aki kenyérrel, van, aki krumplival készíti, többen tesznek bele meggyfalevelet vagy éppen tormát. Egy biztos: a kapor és a fokhagyma nem hiányozhat belőle. Nemcsak maga az uborka fejedelmi csemege, ízeket kiemelő, összehozó szerepével, hanem leve is fantasztikusan üdítő hatású a nyári melegben.

Imádjuk a kovászos uborkát! De mi a baj vele?

A kovászos uborka a tejsavas erjedésnek köszönheti utolérhetetlen finom ízét, ezt az erjesztést alkalmazzuk régóta több ételünk esetében, hogy azokat finomabbá, ízletesebbé és emellett tartósabbá tegyük.

A tejsavas fermentáció ugyanakkor emésztési problémákat okozhat azoknak, akik érzékenyek az erjesztés hatására felszabaduló nagy mennyiségű hisztaminra – hívja fel a figyelmet Lalátka Olivia dietetikus, az ételérzékenység.hu szakértője. Az ő esetükben ugyanis érzékenyen reagál a szervezet a hisztaminra, s az allergiához hasonló tünetek léphetnek fel, mint például a hasmenés, hasi görcsök, puffadás, hasfájás, de viszketés és migrénes fejfájás is jelentkezhet.

Ez esetben hisztaminintoleranciáról vagy hisztaminózisról, hisztamintúlérzékenységről beszélünk, s mint az elnevezés is mutatja, a hisztaminban gazdag ételekre való túlzott érzékenységet, illetve a felvett hisztamin elégtelen lebontásából származó tünetek együttesét értjük alatta. Sokan nem is tudják, hogy hisztaminérzékenyek, csak a kellemetlen tüneteket tapasztalják - de nem kell kétségbeesniük, van megoldás.

Olvastad már?

A fruktóz felszívódási zavar étrendje

Mi ez a betegség és mi a teendő?

A hisztamin a szervezetünkben két enzim (diaminooxidáz enzim (DAO) és N-metil-transzferáz) hatására bomlik le. Ha azonban valakinél ezekből az enzimekből kevés termelődik, akkor jellemzően túlérzékenyen reagál a hisztaminra. A hisztaminintolerancia a lakosság alacsony százalékánál fordul elő, az érintettek nagy többsége nő, 40 év körüli vagy afeletti. Náluk az intolerancia hátterében részben az ösztrogénszint csökkenése is állhat. Szerencsére nekik sem kell lemondaniuk a fermentációval készült ételekről, ugyanis a tünetek jó eséllyel megelőzhetőek a DAO enzim pótlásával, amely bizonyítottan hatásos speciális tápszer formájában érhető el a hisztaminérzékenyek számára.

Tavaszi vegyes zöldségleves

Szerintem utolérhetetlen a tavaszi, első zöldséglevesek íze. Bárhogy készítjük az év későbbi folyamán, sosem lesz olyan. Így ha tehetem, ilyenkor igen sűrűn főzöm ebben a ...

Marhalábszár pörkölt

Nálunk, a Dél-Alföldön igen közkedvelt étel.Nagyobb összejöveteleket el sem lehet képzelni nélküle. Igaz, hogy olyankor nagy adagban, bográcsban készül. Az én pörköltemben nincs ...

Görög joghurtos torta

Félreértés ne essék, nem a torta görög, hanem a joghurt. Könnyed, frissítő és nem túl édes desszert, melyet nagyon hamar el lehet készíteni, még csak tésztaalapot sem kell hozzá ...

Teendő az egyéni tolerancia függvényében a hisztaminban gazdag alapanyagok kizárása, korlátozása az étrendben. Ezek: az alkoholos italok, különösen a vörösbor és a pezsgő, de a fehér bor és a sör is okozhat tüneteket, az érlelt, füstölt, konzervált halak és halszószok, a füstölt és feldolgozott húsáruk, a savanyú káposzta, kovászos uborka, egyes zöldségek: pl. paradicsom, spenót, padlizsán, avokádó, borsó, lencse, bab, különféle gombák, valamint a zöldségkonzervek és a kereskedelemben előre elkészített saláták, egyes gyümölcsök: eper, málna, banán, kiwi, ananász, mangó, grépfrút, mandarin, körte, ízesítők: vörösbor-, balzsamecet, szójaszósz, egyes sajtok: ementáli, camembert, rokfort, gouda, cheddar, mindenféle penészes és füstölt sajt, mustár, ketchup, napraforgómag, csokoládé, kakaó, kávé, fekete tea, élesztővel készült kenyér és sütemények, különféle diók, mogyoró.

A fenti listából látható, hogy alacsony tolerancia esetén elég szűkösek az étrendi lehetőségek. Ezért különösen fontos dietetikus szakemberhez fordulni, hogy a fogyasztható élelmiszerekből a lehető legoptimálisabb étrend kerüljön összeállításra.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...