Ő az a magyar fiatal, akinek hála a pirospaprika otthoni őrlése már nem nagy kunszt

Toronyi Péter egyetemi projektjére több éve működő vállalkozást tudott építeni. Külföldön és itthon is népszerű paprikaőrlő szerkezete, a Paprikum meghozta számára a sikert.

Toronyi Péter a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem formatervező szakán feladatul kapta, hogy tervezzen egy magyar kulturális értéket hordozó tárgyat. Péter nagy gondban volt, hogyan oldja meg a feladatot, ám végül egy ismeretterjesztő műsor hatására elkezdett a malom témakörén belül keresgélni - írja a Forbes magazin. Végül a golyósmalommal kezdett el kísérletezni, és egy hosszú tervezési folyamatot követően jutott el a Paprikum miskakancsóra emlékeztető, de minden édeskés, népies giccstől mentes formájához.

A Paprikum egy piros, arany vagy fekete alumínium házból és egy acélgolyóból álló, valójában pofonegyszerű szerkezet. A malomba bele kell szórni a - lehetőleg magyar termelőtől származó - szárított paprikát, majd miután jól összeráztuk, megszórhatjuk a tetszőleges finomságúra őrölt piros finomsággal a húslevesünket. A Paprikum leírásában azt is olvashatjuk, hogy a paprika C és E vitamin tartalma az őrlés során szabadul fel.

Jó azonban tudni, hogy nem csak pirospaprikát lehet őrölni ebben a kis kézimalomban, hanem akár szemes feketeborsot, köménymagot, de fahéjat is.

„Mindig is többet szerettem volna, mint esztétikus tárgyakat tervezni. Az a célom, hogy ösztönös érzéseket fogalmazzak meg a munkáimban, a szív és a lélek egységét sugallva. Új kategóriákat alkotni, átadni a tárgyhoz kötődő rituálék élményét az embereknek a koncepció, a forma és a funkció egységében – erre törekszem” - mondta Péter a lafemme.hu-nak.

PéterNissyoku lámpája 2010-ben megnyerte a KOIZUMI nemzetközi lámpatervező versenyt, 2011-ben pedig a világ egyik legrangosabb design versenyének, a Red Dot Design Awards-nak a fődíját vitte haza. Ugyanebben az évben a Magyar Formatervezési Díj diák kategóriájának díjával jutalmazták a koncepciót. A Paprikum pedig 2012-ben lett ugyanennek a kategóriának a különdíjasa.

Ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

Mi értelme van táncoló zselékről készült videókat nézni? - Semmi, de nem lehet abbahagyni

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...