Nyulat húsvétra?!

Közeledik a húsvét: a laikusok számára főleg ilyenkor kerülnek képbe a nyuszik, veszik őket ész nélkül ajándékba, árulják őket aluljárókban, piacokon, csomagtartóból stb.

A megnövekedő kereslet miatt az állatkereskedések is feltöltik Húsvét előtt a „kisnyuszi-készletet”, gyakran elképesztően kicsi helyre zsúfolva be a kisnyulakat, melegben, megfelelő élelem nélkül, egymás hegyén-hátán, a helyhiány miatt gyakran más állatokkal keverten.

Lehet (sőt tény), hogy aranyosan néz ki több tucat teniszlabdányi kisnyuszi egy kupacban, de ez a tartási/tárolási körülmény messze nem ideális számukra!

Senkit nem akarunk lebeszélni arról, hogy nyuszit vásároljon magának (SŐT!), de mindenki vegyen figyelembe néhány dolgot, mielőtt megteszi ezt!

A nyúl élő és érző lény, megfelelő gondoskodást igényel!

Tudtad-e?Egy nyuszi várható „élettartama” jó tartási körülmények mellett akár 10-12 év is lehet (ami azért ritka), de 6-8 éves korral minimum kalkulálhatunk- ezért aki nem gondolkodik hosszú távra, ne vegyen nyulat!

Az anyagi oldalt nézve: Nem csak pár napig, hétig, a húsvéti ünnepek alatt kell gondoskodni egy nyusziról, hanem viszonylag hosszú élete végéig, ami – ha csak a táplálékára fordított anyagiakat, a rendszeres orvosi kezeléseket, oltásokat stb. nézzük – sokszorosan meg fogja haladni a beszerzési árat! (Bár egy kutya/macska tartási költségeinél azért kedvezőbb egy nyúlé, mivel a tápláléka jóval olcsóbb.)

A mentális oldalt nézve: A nyúl is egy érzelmekkel teli, társaságkedvelő élőlény, nem lehet tárgyként kezelni! Bizony foglalkozni kell vele, hogy a megfelelő, igényeit kielégítő szociális kapcsolatokat megkapja tőlünk.

Persze mi is jól járunk, ha foglalkozunk vele, mert sok szeretet tud adni egy ilyen kis szőrös lény és nagyon jóleső érzés, ha egy finom meleg bundás nyuszit kényeztethet az ember (és viszont).

Aki nyuszit szeretne vásárolni, az első lépésben gondolja át, hogy képes-e megfelelni azoknak az elvárásoknak, amiknek meg kell felelnie ehhez a „feladathoz”: Biztosított-e számára a megfelelő anyagi, időbeli, gondolkodásmódbeli (!) háttér ahhoz, hogy hosszútávra társként magához vegyen egy nyuszit.

A legtöbben sajnos ma is úgy gondolnak a nyúlra, mint „az a buta, büdös állat, amelyik ott ül a saját mocskában a kis ketrecben, nem csinál semmit, csak eszik és piszkít addig, amíg le nem vágják a húsáért”… Ez a téves felfogás azokból az időkből maradt fent, amikor a nyúl csak és kizárólag a húsáért/szőréért képviselt értéket a tartók számára, akik a minimális anyagi ráfordítással akarták kihozni a legtöbbet ebből a szőrös kis állatból.

A nyúl nem büdös, épp ellenkezőleg: a bundájára kifejezetten kényes, pedáns állat, aki képes naponta több órát eltölteni a szőrzetének karbantartásával. Ha a ketrece, alomtálcája rendszeresen takarítva van, akkor szinte szagtalan, így lakásban nyugodtan tartható.Előny, hogy szobatisztává nevelhető (ezt megkönnyíti, hogy ösztöneitől vezérelve magától egy helyre jár kis- és nagydolgát végezni). Abban az esetben tehát, ha a nyúl vagy környezete büdös, leggyakrabban a gazdában és a takarítás elmulasztásában keresendő a hiba…

Felejtsük el a húsvét környékén a piacokon, aluljárókban megjelenő kosárból áruló „Olcsón adom kedveském, törpe nyuszi, ekkora marad!” kategóriájú árusokat!

Sok szeretet és boldogságot tud nyújtani a gazdájának.

Cserébe nem kér mást, csak megfelelő szállást, élelmezést, orvosi ellátást és törődést.Ha mindezeket megadjuk neki, akkor hosszú éveken át élhetünk egymás mellett a legnagyobb szeretetben, boldogságban és olyan élményekkel gazdagodhatunk, melyek teljesebbé tehetik életünket. Ne felejtsd a mottót: Ne csak húsvétra vegyél nyulat!

Jó nyuszizást és kellemes Húsvétot kívánunk mindenkinek!

Még többet olvashattok a helyes nyúltartásról itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek