Mi az a nyírfavíz, és tényleg olyan egészséges, mint mondják?

Bizonyos népcsoportok évszázadok óta fogyasztják a nyírfa nedvét, egyesek csodaszernek tartják, mások szerint semmiféle hatása nincsen. Utánajártunk, hogyan hat a nyírfavíz az egészségre.

Néhány éve robbant be a nyírfavíz az egészség-piacra, azzal az ígérettel, hogy minden gondunkat-bajunkat megoldja. A nyírfa lecsapolt nedve elvileg kimondottan egészséges, támogatja az immunrendszert, méregtelenítő hatása van és energiát ad. A nyírfa csapolásnak több évszázados hagyománya van Észak- és Kelet-Európában, valamint Oroszországban is. De valóban olyan egészséges ez az ital, mint azt sokan gondolják? 

Ilyen hatással van a nyírfavíz az egészségre

Így szerezd be

A tavaszi időszak ideális a nyírfavíz beszerzésére. Egy metszőolló és PET-palack segítségével bárki be tud gyűjteni egy kis nyírfanedvet, ha ki szeretné próbálni az italt.

Ehhez annyit kell tennünk, hogy lemetsszük a nyírfa egy gallyának a végét, amihez hozzáerősítjük a palackunkat. Egy éjszaka alatt kb fél-egy liter víz fog összegyűlni a nyírfából. A profi nyírfalé-gyűjtők léket ütnek a fa törzsébe, ebbe fából vagy fémből készült csapot tesznek, így nagyobb mennyiségben lehet gyűjteni a nedvet. Ha nem szeretnénk magunk gyűjteni, bio-boltokban, drogériákban is megvásárolhatjuk. 

De mi a helyzet a hatásával? 

Számos újságcikk és blogbejegyzés szól a nyírfavíz jótékony, egészségre gyakorolt pozitív hatásairól. A valóságban igen kevés tudományos kutatás támasztja alá a csodaszer hatásait. Ami biztos, hogy a nyírfavízben számos ásványi anyag található és valóban működhet antioxidánsként. Az ásványi anyagok mennyiségét és összetételét azonban nagyban befolyásolja a talaj minősége. 

Egyes kutatások szerint a nyírfavíz mangánban gazdag, ami a csontok fejlődését támogató ásványi anyag. Emellett eltérő mennyiségben tartalmaz polifenol antioxidánsokat, amelyek segítik a szív- és érrendszer egészségének megőrzését. Kozmetikumokban is használják hidratáló hatása és C-vitamin-tartalma miatt. Emellett számos olyan pozitív tulajdonságot tulajdonítanak a nyírfavíznek, amelyek nincsenek tudományosan alátámasztva. Ami biztos, hogy a nyírfavíz egy kellemes tavaszi ital, amit érdemes kipróbálni, ha egy különleges, nem mindennapi frissítőre vágyunk. 

Forrásunk volt. 

Szerző: Kremmer Magdi


Még több cikk az egészségről:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...