Mi az a nyírfavíz, és tényleg olyan egészséges, mint mondják?

Bizonyos népcsoportok évszázadok óta fogyasztják a nyírfa nedvét, egyesek csodaszernek tartják, mások szerint semmiféle hatása nincsen. Utánajártunk, hogyan hat a nyírfavíz az egészségre.

Néhány éve robbant be a nyírfavíz az egészség-piacra, azzal az ígérettel, hogy minden gondunkat-bajunkat megoldja. A nyírfa lecsapolt nedve elvileg kimondottan egészséges, támogatja az immunrendszert, méregtelenítő hatása van és energiát ad. A nyírfa csapolásnak több évszázados hagyománya van Észak- és Kelet-Európában, valamint Oroszországban is. De valóban olyan egészséges ez az ital, mint azt sokan gondolják? 

Ilyen hatással van a nyírfavíz az egészségre

Így szerezd be

A tavaszi időszak ideális a nyírfavíz beszerzésére. Egy metszőolló és PET-palack segítségével bárki be tud gyűjteni egy kis nyírfanedvet, ha ki szeretné próbálni az italt.

Ehhez annyit kell tennünk, hogy lemetsszük a nyírfa egy gallyának a végét, amihez hozzáerősítjük a palackunkat. Egy éjszaka alatt kb fél-egy liter víz fog összegyűlni a nyírfából. A profi nyírfalé-gyűjtők léket ütnek a fa törzsébe, ebbe fából vagy fémből készült csapot tesznek, így nagyobb mennyiségben lehet gyűjteni a nedvet. Ha nem szeretnénk magunk gyűjteni, bio-boltokban, drogériákban is megvásárolhatjuk. 

De mi a helyzet a hatásával? 

Számos újságcikk és blogbejegyzés szól a nyírfavíz jótékony, egészségre gyakorolt pozitív hatásairól. A valóságban igen kevés tudományos kutatás támasztja alá a csodaszer hatásait. Ami biztos, hogy a nyírfavízben számos ásványi anyag található és valóban működhet antioxidánsként. Az ásványi anyagok mennyiségét és összetételét azonban nagyban befolyásolja a talaj minősége. 

Egyes kutatások szerint a nyírfavíz mangánban gazdag, ami a csontok fejlődését támogató ásványi anyag. Emellett eltérő mennyiségben tartalmaz polifenol antioxidánsokat, amelyek segítik a szív- és érrendszer egészségének megőrzését. Kozmetikumokban is használják hidratáló hatása és C-vitamin-tartalma miatt. Emellett számos olyan pozitív tulajdonságot tulajdonítanak a nyírfavíznek, amelyek nincsenek tudományosan alátámasztva. Ami biztos, hogy a nyírfavíz egy kellemes tavaszi ital, amit érdemes kipróbálni, ha egy különleges, nem mindennapi frissítőre vágyunk. 

Forrásunk volt. 

Szerző: Kremmer Magdi


Még több cikk az egészségről:

Legújabb receptek

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!