Nyikos Patrik, a Stand Étterem fiatal séfje képviseli hazánkat 2024. október 4-én, a Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2024, Magyarországon megrendezésre kerülő ifjúsági szakács világbajnokságán. A nemzetközi megmérettetés nemzeti döntőjét 2024. május 22-én rendezte meg 29. alkalommal a magyar Chaine Egyesület a METRO Gasztroakadémián.
A versenyen nyolc ifjú, 27 év alatti szakács indult:
- Dudar Máté – Hotel Wellamarin
- Gulyás Máté – IKON Debrecen
- Incze Árpád – Pajta Étterem
- Kis Gergely – Four Seasons
- Nyikos Patrik – Stand Étterem
- Schmidt Torontál – Lokal47
- Szabó Noel – Tiltott Csíki Söröző
- Végh Botond – BGE
A versenyzőknek nem egy előre kitalált és jól begyakorolt menüsort, hanem nehezítésképpen a verseny kezdetén ismertetett meglepetéskosár – black box – alapanyagaiból kellett 3,5 óra alatt, 4 főre, egy 3 fogásból álló menüsort (előétel, főétel, desszert) elkészíteniük. A versenyhez a helyszínen kapott friss alapanyagokat a HoReCa szektor kiemelt partnereként az eseményt hosszú évek óta támogató METRO biztosította. A hozzávalók közül az idei évben őzgerincet, velőscsontot, fogast, fehérrépát, zellerszárat, epret és Kotányi vanília pasztát kellett kötelezően használniuk az ifjú séfeknek az általuk eltervezett 3 fogás (előtel, főétel, desszert) elkészítéséhez.
A verseny technikai igazgatója:
- Kovács Lázár (Lázár Chef)
A konyhai zsűri tagjai:
- Barka Áron
- Nyíri Sándor
- Sándor Dénes
A kóstoló zsűri tagjai:
- Pintér Katalin (Chaine Egyesület elnöke)
- Szulló Szabina
- Bicsár Attila
- Dalnoki Bence
- Jose Guerrero
- Győrffy Árpád
- Hamvas Zoltán
- Katona Dániel
- Pesti István
A konyhai zsűrizés szempontjai: főzési technika, alapanyagok gazdaságos felhasználása, tisztaság, időtakarékosság. A kóstoló zsűrizés szempontjai: ízhatás, megjelenés-tálalás, eredetiség.
Az ételek felszolgálásában Hidvégi Hedvig irányítása alatt a Budapesti Gazdasági Egyetem Vendéglátás szakának hallgatói, valamint Janosovits Miklós szervezésében és Virágh Zoltán vezetésével a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Technikum és Szakképző Iskola diákjai vettek részt.
Jeunes Chefs Rôtisseurs Szakácsverseny 2024. évi dobogósai:
1. helyezett: Nyikos Patrik, a Stand Étterem ifjú szakácsa, aki képviseli Magyarországot a 2024. október 4-én megrendezésre kerülő Világbajnokságon.
A győztes menüsor:
Előétel: Lassan sült fogasfilé egészben sült sárgarépával és tavaszi zöldfűszeres hollandi mártással
Főétel: Grillezett őzgerinc glasszírozott velővel, zellerszálas frissítővel és burgonyapürével
Desszert: Aranygaluska friss eperraguval töltve, vaníliasodóval
2. helyezett: Kis Gergely, Four Seasons
3. helyezett: Gulyás Máté, Ikon Debrecen
A versenyzőket az oklevelek mellett a Világszervezet Párizsi Központjából érkezett díszes medálokkal és az Extrametál cég közvetítésével Wüsthof késkészlettel jutalmazták.
A 2015. évi Budapesten rendezett ifjúsági szakács világbajnokság sikere és egy újabb nyertes pályázat alapján, 2024. évben ismét Magyarország rendezheti meg a versenyt, 20 versenyző részvételével és 12 zsűritag közreműködésével, akik mind az öt kontinensről érkeznek, és egy 5 napos programsorozat keretében a kiváló magyar alapanyagokkal is megismerkedhetnek.
A verseny helyszínét és az alapanyagokat ezúttal is a METRO Gasztroakadémia és a METRO biztosítja. A világbajnokság programsorozatának logisztikai partnere a Nissan. Támogatók: Lázár Chef Webshop / Konyhatízezercikk, Kotányi Hungária Kft., Progast Kft., La Fiesta Party Service, Magyar Vendéglátók Ipartestülete.
Kívánunk Nyikos Patriknak sikeres felkészülést és eredményes versenyzést.
Érdemes követni az ambiciózus fiatal séfek pályafutását, hiszen nagyszerű helyeken, kiváló teljesítményt nyújtanak, ráadásul a Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition nem egyszer bizonyult már a Bocuse d’Or előszobájának.