Tényleg ételmérgezést kaphatunk a nyers süteménytésztától?

Gyerekkorunk egyik maradandó élménye, amikor a konyhában, a szülők mellett torkoskodhattunk az edények falára ragadt maradék süteménytésztából. Manapság azonban már inkább óva intenénk ifjabb önmagunkat ettől – de mégis honnan ered ez az óvatosság?

A gondtalan gyermekkorban nem igazán foglalkoztunk azzal, hogy bármi is egészségtelen lehet, amit elfogyasztunk, beleértve a nyers süteménytésztát is. Az elővigyázatos szülők azonban lehet, hogy már akkor sem engedték meg nekünk ezt az élvezetet, az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos tudatosság pedig csak tovább fejlődött azóta.

A nyers lisztben lehet például E.coli-baktérium is

A tojások kérdése

Az első és legfontosabb dolog, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül a témában, az a tojások kérdése. Tény, hogy ezeket hővel sterilizálják, ám ettől még néhány baktérium megtapadhat a külső héjon. Ezek pedig a feltörés során egykettőre belekerülhetnek az ételünkbe, megfertőzve azt. Elsősorban a szalmonellafertőzés az, amitől tartanunk kell a tojások kapcsán: ez hányást, hasmenést, lázat és hasi görcsöket okozhat.

A tünetek 12 órával a szennyezett étel elfogyasztása után jelentkeznek először, és általában 7 napig tartanak.

A liszt

Ha ez még nem lenne elég, a tészta nyers lisztet is tartalmaz, ami önmagában is hordoz egészségügyi kockázatokat. A lisztet alapvetően nem kezelik, így nem pusztulnak el a benne lévő kórokozók – amelyek egyébként főzés vagy sütés után igen. A nyers lisztben lehet például E.coli-baktérium, ami súlyos gyomorgörcsöt, hányást és hasmenést okozhat, a tünetek pedig 5-7 napig tartanak.

Shortbread, a skót vajas keksz

Ez a hagyományos skót keksz a legtipikusabb teasütemény, ami a legtöbb brit háztartásban ott figyel a kamrapolcon. A sütemény sikere az omlósságában és a rengeteg belesütött vajban ...

Vajas teasütemény mandulával

Isteni finom és omlós vajas keksz, ráadásul pofonegyszerű, és fél óra alatt készen is van. Fogyaszthatjuk brit módra tea mellé, de kávéba vagy kakaóba mártogatva éppen annyira ...

Láthatjuk tehát, hogy bármennyire is vonzó egy-egy falat a finomnak tűnő nyers tésztából, érdemes inkább megvárni, mire kisül!

Szerző: Szabó Anna

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Forrásunk volt.


Még több érdekesség:

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Baileys-es bonbon

Tavaly gasztro ajándéknak készült, de szaloncukor helyett is bátran elkészíthetjük! Nem kifejezetten ügyesség vagy gyakorlat kell hozzá, sokkal inkább türelem.

Kókuszos-dióhabos csiga

A kókuszos sütemények nagy kedvencek nálunk, így ez az egyszerű csiga is. A sütőporos tésztába került némi túró, melytől finom és puha marad pár napig, persze csakis, ha marad ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...