Az elsősorban nyers ételeken alapuló nyers diéta nem egy XXI. századi hóbort, már a XIX. század eleje óta léteznek ilyen étkezési szokások, amelyek jellemzően gyümölcsökre, zöldségekre, diófélékre, magvakra, valamint fermentált és csíráztatott gabonákra, valamint hüvelyesekre épülnek.
Manapság azért számít népszerűnek, mert sok egészségügyi előnyt tulajdonítanak az ilyen étkezésnek, különösen azért, mert a főzés hiányában az élelmiszerek megtartják a magasabb tápanyagszintjüket. De nézzük, mit is jelent pontosan az ilyen étrend!
Mit lehet enni?
A nyers diéta általában 50-100%-ban nyers élelmiszerekből áll. (Akkor számít egy alapanyag nyersnek, ha azt nem főzték, melegítették 48 Celsius foknál magasabb hőmérsékleten.) A különböző feldolgozott élelmiszerek, így a pasztőrözött és konzerv ételek általában tilosak.
Mint már említettük, többféle fajtája létezik, de általában növényi alapú étkezésről van szó, aminek a gabonatartalma alacsonyabb, mint egy klasszikus vegán étrendnek. Vannak tehát, akik csak gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztanak, de olyanok is, akik a nem pasztőrözött tejtermékeket, esetleg nyers, szárított húsokat és halat is beépítenek a diétába.
Egészséges ez az étrend?
A nyers diéta előnyei közé tartozik, hogy nagyobb eséllyel fogyasztjuk el a szükséges napi rostmennyiséget, illetve csökkentjük a bevitt cukor és só mennyiségét – amelyekből egyébként túl sokat eszünk. A nyers étrendet követők számára viszont nehéz lehet egyes tápanyagok, különösen a B12-vitamin és a vas bevitele, mivel ezek jellemzően a húsokban, a halban, a tojásban és a gabonákban találhatók meg.
Mielőtt nyers étrendbe kezdünk, érdemes egy orvossal vagy dietetikussal is konzultálni. Különösen igaz ez, ha várandósak vagyunk vagy még szoptatunk, de idős és nagyon fiatal korban, valamint krónikus betegségek esetén is érdemes így tenni.
Mire figyeljünk?
Az étrend előnyeit csak akkor élvezhetjük, ha körültekintően követjük azt. A következőkre mindenképpen érdemes kiemelt figyelmet fordítani:
- vásároljunk helyi termékeket, mivel a szállítás és a tárolás során bizonyos vitaminok elvesznek,
- tároljuk a gyümölcsöket szobahőmérsékleten, ezzel optimalizálhatjuk az érési folyamatot és növelhetjük azok likopinszintjét,
- közvetlenül fogyasztás előtt dolgozzuk fel az alapanyagokat,
- őrizzük meg a vízben oldódó vitaminokat azáltal, hogy az ilyen tápanyagokban gazdag gyümölcsöket és zöldségeket minimális vízben vagy víz nélkül dolgozzunk fel,
- ha mégis vízben főznénk, a vizet mindenképpen tegyük el, és használjuk más célra, például szószok készítésére,
- olyan főzési módot alkalmazzunk, ami a lehető legrövidebb és legalacsonyabb hőn működik,
- növeljük a zsírban oldódó vitaminok felszívódásának mértékét azzal, hogy egészséges olajokkal együtt fogyasztjuk a zöldségeket,
- az év bizonyos szakaszaiban bátran fogyaszthatunk fagyasztott termékeket, ezekben is sok tápanyag van,
- végül pedig figyeljünk oda arra, hogy a szervezetünk megkapja az összes vitamint és ásványi anyagot, amire szüksége van – ehhez egy kiegyensúlyozott diétát kell összeállítanunk.
Ha mindenre kellő figyelmet fordítunk, akkor élvezhetjük az étrend egészségügyi előnyeit. Kevesebb káros, feldolgozott élelmiszer kerül a szervezetünkbe, és alacsonyabb lehet a BMI-nk, ami annak köszönhető, hogy a nyers diéta általában alacsonyabb kalóriatartalommal is rendelkezik. A kiegyensúlyozottságot azonban nem lehet eléggé hangsúlyozni: építsük be a vasat és a B12-vitamint is kellő mennyiségben az étrendünkbe!
Még többet olvashatsz az étrendekről itt: