Újabb kutatás járt utána annak, meg kell-e mosni a nyers csirkét

Mossuk vagy ne mossuk? A tudomány újra megvizsgálta az emberek millióit foglalkoztató kérdést.

Talán a konyhaművészet egyik legtöbbet ismételt kérdése az, hogy érdemes-e megmosni a nyers csirkehúst, mielőtt feldolgozzuk. Népes a mosáspárti és a mosásellenes tábor is, rengeteg a pro, és ugyanennyi a kontra érv is. Most egy amerikai kutatás összegezte, hogy mit gondolnak a témáról a szakértők, az eredmény pedig nem fog tetszeni a mosáspártiaknak.

Újabb kutatás járt utána annak, meg kell-e mosni a nyers csirkét

Többet árt, mint segít

A szakértők szerint az a konszenzus, hogy nincs igazán szükség a nyers csirke mosására, viszont, ha nem figyelünk, bajt okozhatunk vele. Az összes potenciálisan káros baktérium, például a szalmonella, elpusztul, ha a csirkét magas hőmérsékleten sütjük.

A nyers csirke mosása viszont baktériumokat terjeszthet a mosogatón, a konyhapulton és a közeli konyhai eszközökön vagy más élelmiszereken.

Az Észak-Karolinai Állami Egyetemen végzett és a Journal of Food Protection folyóiratban közzétett új kutatás célja, hogy jobban felvilágosítsa az embereket a nyerscsirke-mosás veszélyeiről. Ezen kívül a kutatók azt is szerették volna jobban megérteni, mennyire könnyű beszennyezni a konyhát a nyers csirke kezelése során.

Fertőző saláták

Több száz alany vett részt ebben a kísérletben, és körülbelül a fele csapatnak azt mondták az elején, hogy nem jó ötlet nyers csirkét mosni. A többi résztvevő, akiket a kontrollcsoportnak tekintettek, nem kaptak tanácsot az étel elkészítéséhez. Mindkét csoportban a résztvevőket arra kérték, hogy készítsenek egyszerű vacsorát, amely csirkéből és salátából állt. A kutatócsoport legnagyobb meglepetésére az elkészített saláták nagyjából 25%-a mutatta bakteriális fertőzés jeleit – még sok olyan saláta is, amelyet olyan alanyok készítettek, akik nem mosták meg csirkét.

Úgy tűnik, hogy a nyers csirke mosásának elkerülése nem elegendő a konyhai környezet sterilen tartásához. A tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy eredményeik hangsúlyozzák a kézmosás fontosságát, valamint azt is, hogy nyers csirke kezelése után azonnali konyhai tisztítás és fertőtlenítés szükséges, különben a fertőzés így is terjedhet a helyiségben.

Mi a tanulság? Első sorban az, hogy nem érdemes nyers csirkét mosni – ez csak növeli a baktériumok terjedésének valószínűségét. Ezen kívül az is fontos, hogy ha nyers csirkével dolgozunk, utána megfelelően mossunk kezet, és a konyhát is fertőtlenítsük, mielőtt bármi máshoz nyúlunk, így minimalizálhatjuk egy ételmérgezés kialakulásának esélyét.

Forrásunk volt.


További konyhai tippeketet leshetsz el:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...