Talán a konyhaművészet egyik legtöbbet ismételt kérdése az, hogy érdemes-e megmosni a nyers csirkehúst, mielőtt feldolgozzuk. Népes a mosáspárti és a mosásellenes tábor is, rengeteg a pro, és ugyanennyi a kontra érv is. Most egy amerikai kutatás összegezte, hogy mit gondolnak a témáról a szakértők, az eredmény pedig nem fog tetszeni a mosáspártiaknak.
Többet árt, mint segít
A szakértők szerint az a konszenzus, hogy nincs igazán szükség a nyers csirke mosására, viszont, ha nem figyelünk, bajt okozhatunk vele. Az összes potenciálisan káros baktérium, például a szalmonella, elpusztul, ha a csirkét magas hőmérsékleten sütjük.
A nyers csirke mosása viszont baktériumokat terjeszthet a mosogatón, a konyhapulton és a közeli konyhai eszközökön vagy más élelmiszereken.
Az Észak-Karolinai Állami Egyetemen végzett és a Journal of Food Protection folyóiratban közzétett új kutatás célja, hogy jobban felvilágosítsa az embereket a nyerscsirke-mosás veszélyeiről. Ezen kívül a kutatók azt is szerették volna jobban megérteni, mennyire könnyű beszennyezni a konyhát a nyers csirke kezelése során.
Fertőző saláták
Több száz alany vett részt ebben a kísérletben, és körülbelül a fele csapatnak azt mondták az elején, hogy nem jó ötlet nyers csirkét mosni. A többi résztvevő, akiket a kontrollcsoportnak tekintettek, nem kaptak tanácsot az étel elkészítéséhez. Mindkét csoportban a résztvevőket arra kérték, hogy készítsenek egyszerű vacsorát, amely csirkéből és salátából állt. A kutatócsoport legnagyobb meglepetésére az elkészített saláták nagyjából 25%-a mutatta bakteriális fertőzés jeleit – még sok olyan saláta is, amelyet olyan alanyok készítettek, akik nem mosták meg csirkét.
Úgy tűnik, hogy a nyers csirke mosásának elkerülése nem elegendő a konyhai környezet sterilen tartásához. A tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy eredményeik hangsúlyozzák a kézmosás fontosságát, valamint azt is, hogy nyers csirke kezelése után azonnali konyhai tisztítás és fertőtlenítés szükséges, különben a fertőzés így is terjedhet a helyiségben.
Mi a tanulság? Első sorban az, hogy nem érdemes nyers csirkét mosni – ez csak növeli a baktériumok terjedésének valószínűségét. Ezen kívül az is fontos, hogy ha nyers csirkével dolgozunk, utána megfelelően mossunk kezet, és a konyhát is fertőtlenítsük, mielőtt bármi máshoz nyúlunk, így minimalizálhatjuk egy ételmérgezés kialakulásának esélyét.
További konyhai tippeketet leshetsz el: