Almás pite vaníliasodóval és almakompóttal
Hozzávalók
A tésztához
- 25 dkg finomliszt
- 15 dkg darált mandula
- 2 tojássárgája
- 2 ek porcukor
- 20 dkg vaj
- fahéj és szegfűszeg ízlés szerint
A töltelékhez
- 7 db nagy alma (6+1)
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt szegfűszeg
- 1 citrom leve és héja
- 2-3 ek barnacukor
A sodóhoz
- 2 dl tej
- 2 ek barna cukor
- 1 vanília rúd
- fél citrom héja és leve
- 2 tojás sárgája
- 0,5 dl habtejszín
A kompóthoz
- 1 nagy alma kockázva
- fél tk fahéj
- fél tk szegfűszeg
- fél citrom leve és héja
Elkészítés
A pitéhez
- A lisztet összekeverjük a darált mandulával, porcukorral, ráreszeljük hidegen a vajat, 2 tojássárgáját adunk hozzá. Fűszerezzük egy kis fahéjjal, pici szegfűszeggel. Ezt összegyúrjuk, és állni hagyjuk.
A töltelékhez
- Ahat darab nagy almát lereszeljük, citromlével, citromhéjjal ízesítjük, barnacukrot, fahéjat adunk hozzá.
A tészta összeállítása
- A tésztát kinyújtjuk, a felét formába tesszük, a tölteléket ráhelyezzük, majd a tészta másik felét a tetejére tesszük. A hetedik alma vékonyra szelt karikáival díszítjük, barnacukorral, darált mandulával meghintjük. Előmelegített sütőben 180 fokon 35 percig sütjük.
A sodóhoz
- A tejet felmelegítjük, belereszeljük a citromhéjat, barna cukrot szórunk hozzá. A vanília rudat belerakjuk, citrommal ízesítjük, kevergetjük, majd amikor kezd, besűrűsítjük, akkor a tojássárgájával keverjük. Habtejszínnel sűrítjük.
A kompóthoz
- Az almákat forró vízbe tesszük puhulni,citromlével és héjjal, fahéjjal, szegfűszeggel ízesítjük. A végén leszűrjük.