Szilva, édes szilva
Pár fantasztikus finomságról ne feledkezzünk meg, hiszen szezonjuk végét járják. Az egyik egy csonthéjas gyümölcs, a szilva. Felhasználása nagyon sokrétű. Szilvalekvár főzésbe még soha nem mertem belefogni, mert szerintem az igazit réz üstben, szabad tűzön, hosszú órákig kavarintják. Kis konyhámban ez természetesen nehezen kivitelezhető. Szilvapálinka készítéshez pedig legalább egy lepárló készülék, ha nem mindjárt egy pálinkafőzde dukálna. Így maradnak a szilvás sütik, a kompót, a leves és a szósz, mint megoldható étkek.
Soha életemben nem ettem még olyan finom lepényt, mint azt, amelyet sz egyik nagyon kedves rokonunk készít. Ezt a receptet osztom most meg veletek. Arra kell csak figyelni, mennyire puha a szilva. Ha nagyon, akkor valószínűleg elég érett és édes, tehát kevesebb cukrot igényel, viszont több levet ereszt, több darált diót érdemes alá szórni, ami majd felszívja azt.
Hétvégi ebédek után jól esik egy kis közös családi sütizés. Ilyenkor biztosra mehetünk, mert ha elővarázsolunk egy tál szilvás lepényt az jó eséllyel még aznap el is fogy!
Tipp
ha a szilvából netalán többet vásárolunk, mint amennyi a lepényhez kell, akkor tisztítva, felezve, kimagozva későbbre is fagyaszthatunk belőle.
Lecsó, az ezer arcú
A másik nagy kedvencem a lecsó. Ezt a család egyöntetű véleménye szerint nagyon jól készítem, amit alátámaszt korábbi első helyezésem is egy lecsófőző versenyen. Akkor úgy véltem, hogy lecsót nehéz elrontani, de amikor végigkóstoltam az összes versenyző lecsóját, rájöttem, akár annyira is mellé lehet nyúlni a lecsóval, hogy a gyerekek sírva könyörögnek egy jó tál spenótfőzelékért…
Ha reggeli, akkor jön az egyszerűbb változat, a tojásos lecsó, vagy kevéske pirított burgonya és sárgarépa kiegészítéssel a parasztreggeli. Ebédre vagy vacsorára azonban a házi kolbászos változatot tálalom. Ha húsmentes napra vágyunk, akkor jöhet a ratatoullie. Egyszerűen megunhatatlan, de tavaly nyáron, amikor egy kis kertvendéglő étlapján megpillantottam a libamájas változatot igencsak felvillanyozta az érdeklődésemet. Ez a variáció azért is nagyon jó, mert nem kell egyeztetnem senkivel, attól félve, hogy valakinek nem tetszik a menü. Aki nem kér rá májat, az nem kap, a lecsót meg úgyis mindenki szereti!
Tipp
Ha piacon járunk, nézzük meg az aktuális árakat, akkor könnyen eldönthetjük, melyiket válasszuk, a libamájat, vagy a jóval olcsóbb pecsenye kacsamájat. Mindkettővel isteni finom lesz, ezt garantálom!
Jövő héten a jönnek a sós sütik, mint a több gyermekes anyukák megmentői, addig is lecsózzunk még egy utolsót a családdal.
Gréti