Málnás pite sodóval
Hol saját, hol gasztroblogokról összevadászott receptekből vagy legtöbbször ezek vegyítéséből. Szerencsére a NoSaltyn is rengeteg ötlet akad ezekre a mennyei finomságokra, így megvan a kihívás szeptember elejéig. Bár kelttészta-rajongó vagyok, az omlós, vajas tésztájú pitékért is fele királyságomat adnám. Lássuk, hogyan készülhetnek, mire ügyelj!
Kattints szuper meggyes pitékért! >>
almás pite
Bálint napra lepett meg a párom ezzel a piteformával, ami már régi vágyam volt. A Virágos almás pite és a Hálós almás pite után itt a következő almás, ami már kerek formában és ...
almás pite
Olyan nagyon ízlett a családnak a Virágos almás pite, hogy újra el kellett készítenem, de most bevetettem a tésztarácsozó hengert, mert nem szerettem volna ugyanolyan formában megsütni. ...
citromos pite
A tavasz esszenciája pitébe zárva. Egy csapásra a napfény ízét érezzük a szánkban, ahogyan a karakteres citrom és a lágy rozmaring könnyed játékba elegyedik. A tavaszi depresszió ...
citromos pite
Üde citromos krémes finomság. :)
cseresznyés pite
Végre megérettek a roppanós nagy szemű cseresznyék, amiből nagyon finom pitét lehet sütni!:) Most vaníliás krémmel készült a szokásos citromos pitetésztával.
cseresznyés pite
Cseresznyéből ritkán készítek desszertet - túl nagy a macera a magozással, ráadásul magában is nagyon finom. Ezt a pitét viszont össze szoktam dobni cseresznyeszezonban. A tészta nem ...
cseresznyés pite
A cseresznyés recepteket elnézve, sokan tudhatták már, ami számomra csak most bizonyosodott be: a cseresznye sütve is finom. Nem is kicsit. Gordon Ramsay Világkonyha c. könyvét ...
A jó minőségű, gazdag gyümölcsfeltéten kívül a tészta mindennek az alapja: ebben az esetben nem kísérletezem semmi mással, ragaszkodom a fehér liszthez (a lisztérzékenyek persze használják a nekik már korábban bevált alternatívát) és a vajhoz, ha omlós pitére készülök. Ez esetben viszonylag gyorsan kell dolgozni a tészta összeállításával: mivel a kezünk melegétől a vaj könnyen olvad, így nehéz lesz vele dolgozni, ezért minél gyorsabb mozdulatokkal gyúrjunk és jó, ha betesszük pihenni hűtőbe a tésztát nyújtás előtt, ami egyébként is kissé macerás lesz: jó, ha fólián tesszük, mert különben könnyen leragad a tészta, gyakorlottabbak enélkül is meg tudják oldani persze.
Epres pitéket itt találsz >>
epres pite
Hétvégén szedd magad eperföldön voltunk.:) Mindamellett, hogy a télirevaló eperdzsemet készítettem, és egy kis hordónyi eperpálinkának valót összeszedegettünk, úgy gondoltam, hogy ...
epres pite
Barátnőm egy nehéz vizsgája után átjött hozzám ebédelni, és gondoltam csinálok valami egyszerű édességet a főétel mellé.
Mikor legutóbb elkészítettem, egy kisebb formát ...
epres pite
Idén sem maradt ki az életemből az eper, legújabb mániám pedig a mandulával való párosítása. Így született meg ez a pite is, amiből pár nap alatt két adag is fogyott ;)
epres pite
Nagy nehézségek árán sikerült rebarbarát kapnunk a piacon, nem gondoltam volna, hogy ez ilyen "egzotikus" növénynek számít :). Ez volt egyébként az első alkalom, hogy kipróbáltam. ...
gyümölcsös pite
Fel kellett élni a fagyasztott málnaállományt.:)
gyümölcsös pite
Valtin napra leptem meg vele a szerelmem. Kicsit féltem tőle, milyen lesz, még sosem sütöttem pitét. Nagyon finom lett az eredmény. Csak ajánlani tudom.
gyümölcsös pite
Egy kedves betegünk mindig meglep minket ilyentájt mindenféle finomsággal. Többek között egy igen finom pitével is. Annyira tetszett az ötlet, hogy gyorsan el is készítettem. Lehet befőtt ...
gyümölcsös pite
Kedvesem imádja a pitéket, mivel tele vannak gyümölccsel, és nincsenek agyon cukrozva. Ezért a pite volt az első sütemény, amit megtanultam megsütni. A többféle kikísérletezett recept ...
gyümölcsös pite
A nyár nálunk a piték, pie-ok, tartok időszaka, és szerencsére ilyenkor bőségesen lehet válogatni a zamatosabbnál-zamatosabb finom gyümölcsök közül is. Az eperszezon végén szinte ...
gyümölcsös pite
Megmaradt egy fél csomag leveles tészta, mikor a Csirkés-burgonyás quiche-t készítettem. Nem volt kérdés, hogy valami édességet fogok sütni. Így esett a választás erre a szamócával ...
A piteformát már nem kell semmilyen zsiradékkal kikenni, hiszen a tészta elegendő vajat tartalmaz ahhoz, hogy ne tapadjon le. A másik változatnál alkothatunk könnyű piskótatésztát, finoman vegyítsük össze a keményre vert tojásfehérjét a cukros sárgájával és a liszttel, sütőporból elég fél tasaknyi is. Persze kelt tésztázhatunk, én leggyakrabban ezt vetem be, le se tagadhatnám, mennyire rajongok ezért a ruganyos, levegős gyúrnivalóért. A tésztára való variációk száma aztán végtelen: főzhetünk krémet vagy sima pudingot, netán tojásos, vaníliás, tejszínes keveréket – meg fogunk lepődni, de még ez utóbbi is gyönyörűen megsül, bár elsőre folyósnak fog tűnni, a végeredményben nem csalódhatunk.
Nem elég gyümölcsös pitékből? Böngéssz tovább! >>
A gyümölcsöt nem kell sajnálni: én harminc dekánál biztosan nem adom alább, néha még ennél is többet szórok a krémbe – a cseresznyés pitékkel is csak a magozás hosszas procedúrája miatt nem ápolok annyira jó viszonyt. A favorit az epres pite, ha eszembe jut sütés előtt, hogy félretegyek némi nyers tésztát, akkor kis rudakat sodrok belőle és ezzel díszítem a süti tetejét – akár csak egy amerikai filmben, mikor a háziasszony előkapja a frissen sült pitéjét.
A Dobd össze rovat korábbi cikkeit itt találod >>