A magyaros konyhával kapcsolatos elvárásokról általában mindenkinek sajátos értelmezései vannak: iskolai, otthoni emlékek, e kettő összehasonlítása és a hazai ízek iránti lankadatlan rajongás nyomán a heti vacsoramenü a magyaros fogásoké! Próbáltam olyan recepteket gyűjteni, melyek mások, mint a megszokottak – hagyomány újratöltve!
Hétfő
Finomfőzelék másképp! Az agyonfőtt zöldségek és a lisztes massza rémképe sokunkat kísért a menzáról, a finomfőzelék már szinte szitokszónak számított egy időben. Ez a recept viszont friss, zsenge hozzávalókkal dolgozik, mint a karalábé, sárgarépa, friss (!) zöldborsó, a kora nyár összes íze egy főzelékben!
Kedd
Jöhetnek a töltött zöldségek, ahogy a legtöbben szeretik! Darált hússal, sajttal a nyár kedvencei – paradicsom, paprika, cukkini mind remek alapot jelentenek ehhez a recepthez, de a bazsalikommal, kakukkfűvel sem kell spórolni, főleg, ha olyan szerencsénk van, hogy saját konyhakertből tépkedhetjük le a fűszernövények levélkéit.
Szerda
A burgonyasalátát ezerféleképpen lehet variálni, az isteni újkrumpliban tobzódik a piac. Nemcsak köretként, önmagában is izgalmasan elkészíthető, a magyaros fűszerezés mellé próbálj ki egy kis koriandert, friss mentát, egészen új megvilágításba helyezik a salátádat, felpörgetik az anyagcserét.
Csütörtök
És akkor jöjjön az édesség! A leveles tészta nálam még mindig az imádat tárgya, a cseresznye pedig már tényleg egészen olcsó, s nem utolsósorban az egyik kedvencem. A kettő házasításából csak jó sülhet ki – vaníliás krém és ráhalmozott cseresznyeszemek leveles tésztában csücsülve.
Péntek
A friss cukorborsó szezonja is itt van, amiből mint tudjuk, isteni levest lehet főzni, aki szereti, grízgaluskával gazdagíthatja – elképesztően finom az idei, zsenge termésből készült leves! Még egy kis petrezselyem, amit persze elég csak a végén beleaprítani – kész, vége, tökéletes!
Még több magyaros receptért ide kattints! >>
A Reggeli és vacsora rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>