A legjobb nyári lecsó, aminél semmi sem lehet magyarosabb

Aligha létezik jobb nyári étel a lecsónál, ezt a mennyei, zöldséges fogást azonban bőven lehet fokozni akárcsak annyival is, hogy minden alapanyagból a legjobbat választjuk. A következő recept bár klasszikus, minden várakozást felülmúl.

A lecsó generációk egyik kedvenc nyári étele, előbb vagy utóbb, de egyszer mindenki megszereti. Ez az ízig-vérig magyar fogás egyszerre üdítő és laktató, könnyen elkészíthető, a legfinomabb ízekhez azonban mindig érdemes a legminőségibb alapanyagokat begyűjteni.

Ugyan mindenkinek megvan a maga saját receptje, vannak azonban olyan tények, amelyek – legyen szó tojásos lecsóról, galuskával vagy rizzsel gazdagított fogásról – megkérdőjelezhetetlenek. A friss napérlelte paradicsom és paprika mellett nem mindegy, milyen fűszerpaprikával, zsiradékkal és hússal dolgozunk, ami az egész étel testét és lelkét adja. Lecsó nélkül lehet élni, csak nem érdemes.

Szerintünk hogyan érdemes elkészíteni? Mutatjuk!

Hozzávalók: 50 gramm mangalica zsír, 200 gramm mangalica szalonna, 2 nagy fej vöröshagyma, 800 gramm tv paprika, 600 gramm paradicsom, 4 evőkanál füstölt pirospaprika, só ízlés szerint, 50 gramm sűrített paradicsom, 200 gramm parasztkolbász, 10 szelet kenyér (tálaláshoz), 1 db hegyes erős paprika, 3 db kápia paprika

Az alapanyagok (Fotó: Gerzsenyi Flóra)

A szalonnát apró kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, és szintén apróra felkockázzuk. A paprikákat felkarikázzuk, a paradicsomot pedig kisebb darabokra vágjuk.
A szalonnát mangalicazsíron elkezdjük alacsony lángon pirítani, majd hozzáadjuk a hagymát, és üvegesre dinszteljük.

Az egészet megszórjuk füstölt fűszerpaprikával, és hozzákeverjük a paradicsomot és sűrített paradicsomot. Főzzük pár percig, majd mehetnek hozzá a paprikák is.

Miután a zöldségek kissé összeestek, sózzuk, majd jól megkeverjük, és lefedve, közepes lángon 20-25 percig pároljuk. Végül hozzáadjuk a szeletelt kolbászt, és hagyjuk vele még egyet rottyanni. (Ne főzzük tovább, mert elvész a kolbász íze és állaga.)

Kattints a képre a hagyományos nyári lecsó receptjéért!

Gőzölgő lecsónkat friss kenyérrel tálaljuk, vagy ízlés szerint nokedlit, rizst főzünk hozzá.

A hagyományos nyári lecsó teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept, amit érdemes elkészítened:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...