Kiderült, mit esznek a profi séfek egész nyáron

Nyáron tobzódunk a legjobb alapanyagokban, ilyenkor érdemes kihasználni a rengeteg jó zöldséget, hiszen ezekből pillanatok alatt lehet laktató, könnyű, hagyományos és izgalmas fogásokat készíteni. Most séfek mesélik el, nekik mik a legnagyobb favoritjaik.

Friss paprika, zsenge tök, patisszon, temérdek paradicsom, lédús gyümölcsök – ennyi már bőven elég ahhoz, hogy rajongani lehessen a nyárért. Nem kell sok hozzávaló ezekhez a nyári fogásokhoz, pont azért, hogy a lehető legjobb arcukat mutassák. Ha séfként vagy konyhán dolgozik az ember, akkor a legegyszerűbb, gyorsan elkészíthető ételek kerülnek a fókuszba, ami szerviz után feltölti az embert energiával. Nézzük hát, melyek a séfek kedvenc nyári ételei!

Liszt! Mert lehet belőle pizzát sütni. A sima margherita a kedvencem, teszek rá mozzarellát, paradicsomot, bazsalikomot, meglocsolom olívaolajjal, de van, hogy teszek rá parmezánt vagy szalámit is. Nekem nyáron egy jó bringázás vagy szerviz után ez az etalon, annyi pizzát eszem ilyenkor, hogy nem is tudom elmondani. Ezek a feltétek egyébként tésztával is működnek persze

– mondta Pohner Ádám, az ősszel nyitó mályinkai Iszkor tulajdonos-séfje.

Pohner Ádám elmondja, mik a nyári kedvencei (Fotó: Facebook/ Pohner Adam Chef)

Ádám a szószt nem főzi a pizzához, hanem az olasz módszert választja: kiváló minőségű konzerv paradicsomot használ, amin botmixerrel még kicsit átfut, hogy ne legyenek nagy darabok benne, végül egy kevés sóval ízesíti – nem kell sok, hogy ne legyen túl sós a végeredmény, így a paradicsom íze dominál. Ádám nagy kedvence még a paradicsom saláta, akár húshoz, akár halhoz, ezen belül is a kisebb, sárga koktélparadicsomra szavaz.

Padlizsános paradicsomsaláta

A hétvégén padlizsánt vásároltam, az egyikből ez a finom saláta lett. A salátát meglocsolhatjuk kevés balzsamecettel is. Érdemes több padlizsánt grillezni, és adagonként ...

„Sokkal édesebb, mint a piros fajta, és ha meglátom, valahogy egyből arra asszociálok, hogy milyen jó édes lesz. Ez a nem a citromsárga, hanem a sötétebb narancssárga, de ez már nem jut el odáig, hogy pizzára kerüljön, addig megeszem” – mondja Pohner Ádám.

A paradicsom mindhárom megkérdezett séf nagy kedvence, Jahni László, a Kistücsök Food&Room séfje egyszerűen csak vajas kenyérrel szereti a legjobban – két rész paradicsom, egy rész vaj, fél rész kenyér, mondta viccesen.

Biró Norbert, a Culinary Institute of Europe vezető szakácsa és oktatója például sült halhoz választja a paradicsomsalátát – ő egyébként gyerekkora óta horgászik, így adott, ha van rá lehetőség, hogy saját fogásból készítse:

Egy jól elkészített keszeghez tökéletes. A keszeg nagyon szálkás hal, ezért két milliméterenként kell beirdalni, hogy az apró ipszilon szálkákat átvágjuk, ezeket sütés után már nem fogjuk érezni. A beirdalt halat fűszerezem vagy fűszeres lisztben megforgatom, ettől jó ropogós lesz, és kacsazsíron sütöm, nagyon szeretem azt az ízt, amit hozzáad

- mondja Biró Norbert.

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.

Igazi nápolyi pizza otthon

Az otthoni pizzakészítéssel sok hobbiszakácsnak meggyűlik a baja. Nekem is ez volt eddig a legnagyobb kihívás a konyhában. Nem is csoda! Nápolyban a pizzát 500 °C-on sütik, otthon ...

Aztán ott vannak a nagy nyári klasszikusok, mint a tökfőzelék. Jahni László mindenféle verzióban szereti, hidegen, melegen, langyosan, sok kaporral, akár egy kis joghurttal könnyítve.

„Milyen érdekes, hogy nyáron azért eszünk nehezebb ételeket is, gondoljunk csak a bográcsban készültekre. Én minden formájában szeretem a lecsót, akár natúran, akár kolbásszal vagy szalonnával dúsítva, ehhez sem kell semmi különös, az egyszerűségében a legjobb” – mondta Jahni.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...