Ennyit kapnak a nyári idénymunkások a magyar földeken

Kifejezetten jól keresnek azok az idénymunkások, akik teljesítménybérezés alapján kapják a fizetésüket.

„Akkora a munkaerőhiány a hazai kertészeti ágazatban, hogy jelenleg legalább akkora gondot okoz a zöldség-gyümölcs-termesztésben, mint az időjárási káresemények" – olvasható az Agrárszektor honlapján.

Ennyit kapnak a nyári idénymunkások a magyar földeken

A munkaerőhiány egyes gyümölcsöknél illetve zöldségeknél mára 30-40 százalékos területi visszaesést idézett elő Magyarországon.

A jelentős munkamennyiséget ágazattól és termelési módtól függően 30-70 százalékban idénymunkások végzik. A legnagyobb kézi munkaerőt a gyümölcstermesztésben a bogyós gyümölcsök (málna, szeder és szamóca) igénylik. Az említett fajoknál a legnagyobb munkaerőigény a betakarításkor keletkezik, hiszen ekkor rövid idő alatt, nagy intenzitású kézimunkára van szükség.

A legnagyobb fizetésre az idénymunka során a teljesítménybérezés esetén van lehetőség, ahol bizonyos szedők kiemelkedő teljesítményük miatt jutnak nagyobb jövedelemhez – említi a cikk.

Mennyi az annyi?

A FruitVeb közlése szerint viszonylag megoszlik a régiónként adott napi bér.

Az északkeleti országrészben nagyjából 10-12 ezer forint körül van az idénymunkásoknak adott napi bér, ami havi 22 munkanapra 220-250 ezer forint nettó keresetet jelenthet.

„Az ország középső és nyugati részein viszont napi 12-15 ezer forint alatt már senki sem megy napszámba, de hallani híreket a 15 ezer forintot akár jócskán meghaladó napi bérekről is" – írja az oldal.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...