Vannak a nyárnak kizárólagosan szezonális alapanyagai, amelyek mindössze pár hétig tartanak velünk, majd olyan gyorsan eltűnnek, ahogy felléptek a porondra. Szerencsénkre mások szeretnek egy kicsit tovább maradni, még akár az ősz első hónapját is együtt töltik velünk, hogy addig is főzhessünk, alkothassunk velük. Persze örökre maradni ezek sem tudnak, így most, a szeptember-október váltás előtt ragadjuk meg az utolsó utáni lehetőséget, és tegyük el a legkitartóbb nyári alapanyagokat az alábbi tartósítási technikákkal.
Nézd meg galériánkban az utolsó nyári alapanyagok tartósításának módszereit!
4 nyárias alapanyag, amit még most tartósíts, mielőtt eltűnik
Bazsalikom
A friss zöldfűszerek cserepekben szomorkodó verzióját ugyan egész évben megtalálhatjuk a boltokban, azonban, mint minden zöldség-gyümölcsnek, ezeknek is megvan a maguk kijelölt szezonja. Főleg a bazsalikomnak: ez a zsenge, aromás fűszer bírja a legkevesebb ideig, nyár elején köszön be hatalmas csokraival, és szeptember közepénél nem is marad tovább. Készítsünk belőle fűszerolajat, tartósítsuk sóval vagy tegyünk el egy gigászi adag pestót!
Őszibarack
Nevéből még azt is hihetnénk, hogy a lédús gyümölcs a lombhullató évszakban is végig velünk tart, azonban az igazság nem ilyen kegyes: július közepétől nagyjából szeptember végéig élvezhetjük a barackba való harapásokat, ami slussz, viszonylag hirtelen elhagyja a terepet. Mielőtt azonban ezt megtenné, csípjük el a grabancánál fogva, főzzünk belőle lekvárt, befőttet, aszaljuk meg, esetleg fermentáljuk.
Paradicsom
Talán ez a gyümölcs játszotta ki legjobban a szezonalitás korlátait, az évek során szépen-lassan elhitette velünk, hogy bizony, az év bármelyik napján élvezhetjük pirosan umamis ízét. Pedig a paradicsom is ugyanúgy ki van (legalábbis ki volt) téve a természet körforgásának, utolsó, a nyári utómelegben beérett darabjait szeptember havában még elcsíphetjük, de aztán netovább. Így a szezon végén van, hogy olcsóbb áron adják: ragadjuk meg az alkalmat, készítsünk egy kamrára való paradicsomkonzervet, passatát, sűrítményt, aszalványt!
Kápia paprika
Ahová a paradicsom megy, általában a paprika mindig követi, még ha ez a hely épp a szezonhalál is. Szintén hozzászoktunk, hogy kápiát, kaliforniait és pritamint akkor veszünk, amikor csak kedvünk tartja, de ha valaha haraptunk már a decemberi, márciusi paprikák vizes, íztelen, napfényhiányos húsába, tudhatjuk, hogy nem éri meg szezonon kívül babrálni velük. Vigyünk haza inkább egy nagy adag kápiát most, süssük meg, húzzuk le a héját és vagy fojtsuk olajba vagy tegyük el pestóként/krémként.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További tartósítótippeket találhatsz itt: