Nem egy kifejezett habkönnyű nyári falat - nehéz, zsíros, jó esetben fokhagymás. Mégsem tudjuk elképzelni nélküle a nyarat! Burgonyás, kefíres, hagyományos...Nektek melyik a kedvencetek?
Kefíres lángos 1.
Messze nem olyan olajos, mint egyes bódékban sütött lángos! Nálunk gyakran készül!:)
Vetettél már lángost?
Na nem a földbe...régen a lángost nem sütötték, hanem vetették. Mert hiába árulják kólával, menüben, hamburgerrel együtt, azért a lángos egy nagyon régi találmány. Igaz, eleinte nem olajban, hanem kemencében készült. A nagy testvérrel, a kenyérrel együtt. A lángos eredetileg ugyanis nem más, mint korong alakúra nyújtott kenyértészta, amit kenyérsütéskor a kemence elejébe tettek sülni - mivel sokkal kisebb volt, mint a kenyér, hamarabb elkészült, és tökéletes reggeli lett belőle egy kis tejföllel vagy aludttejjel. Olyasmi finomságot kell elképzelni, mint a mostanában újra felfedezett tökipompos - vagyis kenyérlángos, vagy langalló.
Töki pompos A kis gasztronauta konyhájából
A nyári fesztiválok ill. a téli karácsonyi vásárok elengedhetetlen "kelléke". Nyáron sör mellé, télen forralt bor mellé mennyei! Az igazi persze kemencében sütve lenne, de azért ...
Kolbászos lepény
Ezt a hagyományos ételt nyáron a hozzánk látogató turistáknak kínáljuk.
Burgonyás kenyérlángos
Pompos, langalló, vakarék, bodag, bukti, kemencés lángos... De hívják töki pomposnak, a Tök településen készített pompost, és emlegetik "Krisztus kenyere" néven is, a néphit szerint ...
Strandos karrier
Mikor a pékségek egyre olcsóbban állították elő a fehér kenyeret, lassan megszűnt az otthoni sütés - és a lángos is kikopott a reggelik közül. A hagyományos formában legalábbis. A századfordulón már egyre többször készítették a kelt tésztát bő zsírban sütve, sok tejföllel, fokhagymával megkenve vacsoráara. A hatvanas években a zsírt felváltotta az egyre olcsóbb napraforgó olaj - a lángos pedig a strandos büfék és így a nyár állandó járulékos kelléke lett.
Klasszikus lángos
Nem sikerült a lángosom - mondta M - , mert nincs meg a receptje, és egy másik szerint készítettem. Nehezményezte, hogy az enyémet miért nem láthatja még a NoSalty-n. Hiszen rengeteg ...
Káposztás lángos
A káposztás lángosról nekem mindig az az emlék ugrik be, amikor anyukám frissen sült, meleg lángosából annyit ettem ebédre, hogy egész délután hatalmas köveket éreztem a gyomromban. ...
Sajtos-tejfölös lángos (Lángos 4.)
Nagyon szeretjük, gyorsan elkészül, és gyorsan el is fogy!
Vissza a konyhába
Hála a strandos lángosok minőségbeli romlásának az elmúlt években ismét elkeztünk otthon lángost sütni. A lehetőségek tárháza végtelen, készíthetjük burgonyásan, kefíresen, tojással, vagy anélkül, még reform változatban is! Mivel a lángosból célszerű egyszerre többet készíteni, választhatunk olyan receptet is, amit egy hétig is eláll a hűtőben - így apránként süthetünk ki annyit, amennyire éppen szükség van. Egyik nap ehetjük simán, majd sok fokhagymával, tejföllel, sajttal - a bátrabbak pedig kipróbálhatják a lekváros verziót is.
Burgonyás lángos
A lángos házilag is könnyen elkészíthető, de az olajszag hosszan a vendégünk marad!
Kefires lángos 7. - mini
Jó pár évvel ezelőtt a barátnőméknél ettem először házi lángost, az anyukája készítette. Akkoriban úgy voltam a lángossal, hogy meg sem fordult volna a fejemben, ilyet otthon is ...
Korpás lángos
Az egyik nyáron a Balaton parton nagyon megkívántam a lángost, gondoltam veszek az egyik büfénél. Este 8 óra felé járt. A büfés elhajtott mondván mit is képzelek, hogy ilyenkor már ...
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!