Nyaralás speciális étrenddel

Utazni szeretnél, de táplálékallergiás vagy cöliákiás vagy? Betegséged nem kell, hogy az utadba álljon! Ha megfogadod tippjeinket, garantált a gondtalan pihenés!

Táplálék-allergiásként, laktóz-intoleránsként, cöliákiásként a nyugodt nyaralás záloga a jó tervezés, az alapos felkészülés. Íme 7 tipp, hogy speciális igényeid ne legyenek a terhedre!

  1. Keresd a tuti szállást! – válassz olyan szállásadót, ahol kellően felkészültek a speciális igények kielégítésére, pl. rendelkezzen olyan főzőhelyiséggel, ahol elkészítheted és tárolhatod ételeidet, de minimum rendelkezésre áll egy mikró és egy kis hűtőszekrény.
  2. Keress sorstársakat! - Járj utána annak, hogy az úticél környékén van-e olyan speciális allergiás vagy cöliákiás klub vagy szervezet, akik hasznos információval szolgálhatnak a helyi szálláshelyekről, éttermekről és boltokról, érdeklődj hazai sorstársaidtól tapasztalataikról!
  3. Térképezd fel a környéket! - Keresd meg a szállásod környékén fekvő éttermek weboldalait, akár fel is veheted velük a közvetlen a kapcsolatot. Ha még itthon utánanézel a helyi tradicionális ételek, specialitások receptjének, akkor a helyszínen sokkal könnyebben tudsz ételt választani és már tudni fogod, mit kérdezz a felszolgálótól.
  4. Tanulj külföldiül! - Ha magad készíted majd el ételeidet, a bevásárláshoz előre gyűjtsd össze, hogy az adott országban milyen kifejezések utalhatnak az allergén vagy a gluténtartalmú összetevőkre az élelmiszerek csomagolásán.
  5. Csomagolj előre! - Az utazás során jól jöhet egy csomag garantáltan allergén- vagy gluténmentes keksz, ropi, kétszersült, egy üveg lekvár, egy konzerv. Bármikor előfordulhat késés vagy egyéb előre nem látott esemény, ami miatt éhen maradhatsz, ha épp nincs mód a speciális ételek beszerzésére. Ha busszal vagy vonaton utazol, egy hűtőtáskának jó hasznát veheted, ha romlandó ételeket is szeretnél magaddal vinni.
  6. Jelezd az igényeidet! - Ha repülőgéppel utazol, a jegy megvásárlásakor jelezd, hogy speciális menüt szeretnél, és erősíts rá erre a check-in-nél és a stewardessnél is. Az egyre szigorúbb biztonsági előírások miatt a repülőgép fedélzetére nem vihetsz magaddal bármit, de pl. egy gluténmentes rizsszeletet, aszalt vagy friss gyümölcsöt bizonyára magadnál tarthatsz. Ha a légitársaság nem biztosít neked megfelelő ételt, akkor az utazás előtt feltétlenül egyél valamit, és készíts magadnak szendvicset az útra. Ha a tengerentúlra utazol, vigyázz, nehogy túlságosan sok ételt csomagolj, mert a vámellenőrzés során ez problémát jelenthet.
  7. Készíts egy kis kártyát! - A kiválasztott étteremben is érdemes rákérdezni, hogy mely ételek allergén- vagy gluténmentesek. Ételrendeléskor még akkor is hasznos a betegségedről és a diétáról egy, az adott ország nyelvén előre megírt kártyát adni a felszolgálónak, ha beszélsz idegen nyelven. A kártyát odaadhatják a szakácsnak, így közvetlenül megkap minden szükséges információt az ételkészítéshez. Ha a körülményeket úgy ítéled meg, hogy minden óvintézkedésed ellenére nem lehetsz teljesen biztos abban, hogy az ételed allergén- vagy gluténmentes lesz, rendeld a jól bevált menüt: grillezett húst héjában főtt burgonyával.

A legfontosabb azonban, hogy tartsd be a diétádat, mert csak így élvezheted igazán a nyaralást!

Jó pihenést kívánok!

Sertés grillnyárs

Ezt a képet a férjem készítette a nyáron, mikor a telken grilleztünk és én a többi husit sütöttem (nem is tudtam róla). Nálunk egy ilyen kis családi grillezés felér egy kis ...

Ananászos garnéla nyárson sütve

Finom, és friss trópusi az íze. Mivel nagyobb garnélákról van szó, így 15 percig is eltarthat a sütése. Ha először félig átsütjük a zöldségeket és úgy tűzzük fel a nyársra, ...

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...