Tócsni, azaz krumplilepény
Mindig is érdekesnek, persze egyben furcsának is tartottam, hogy nyáron, amikor az ember elvileg nem nagyon kívánja a nehéz, zsíros ételeket, a legtöbb klasszikus gyorsétel, vagyis a hamburger, a hot dog, a palacsinta, a sült krumpli, mégis fénykorát éli. Az is lehet, hogy ez is egy a sok ételmítosz közül, mindenesetre a nyár elengedhetetlen szereplői a tócsni és a lángos. Ha nem töménytelen mennyiségben és nap mint nap eszünk belőlük, simán beleférnek bármilyen kiegyensúlyozott étrendbe, főleg, ha sok nyers zöldséget pakolunk melléjük, rájuk.
tócsni
Sikerült elég sok medvehagymát szednünk és gondoltam, kicsit felturbózom a megszokott tócsnit. Így került bele mindkét 'jóság' . :)
tócsni
Tócsni rajongóknak egy újabb ötlet, én nagyon kedvelem.
tócsni
Hát ez volt a mai ebéd egy kis barna rizzsel. De magában is nagyon finom egy jó kis mártogatóssal! :)
tócsni
Nem hiszem, hogy szükséges story krumplihoz meg halhoz. Ki az, aki nem szereti?
tócsni
A napokban krumplifőzeléket készítettem. Megkérdeztem a páromat, mi legyen rá a feltét, ő azt felelte tócsni.
De drágám, krumplifőzelékhez tócsni???
Elég régen ettünk tócsnit, ...
tócsni
Viszonylag gyors, egészséges reggeli. Valójában bundás kenyeret szerettem volna enni, de kenyér nem volt itthon.
És különben is! A mai nap megérdemelte, hogy jól induljon... Hogy aztán ...
tócsni
Vasárnap gondolkodtam, mit is főzhetnék, tésztát nem akartam, a húst már nagyon unjuk, gyors is legyen, ne kerüljön sokba sem, de legyen finom is. Aztán eszembe jutott a tócsni, ami nagyon ...
tócsni
Az első tócsnit kisütés után mindig kóstoljuk meg, és szükség szerint fűszerezzük!
tócsni
Szeretem a tócsnit, de a sok magába szívott olaj miatt nehéz, émelyítő nekem. Egyébként is törekszem arra, hogy amit lehet, kevesebb kalóriával készítsek el. A sárgarépa helyett vagy ...
tócsni
Kivettem a zöldségtartóból 8 egész burgonyát. Egy kissé már kicsíráztak a sötétben, mindegy ezekből már nem lesz újkrumpli, mert most meghámozom őket. Csak úgy kanyarodik le a ...
A tócsni ugye sokaknál a burgonya és a fehér liszt miatt tiltólistás, pedig hangyányi kreativitással csavarhatunk egyet rajta: hamarosan beköszönt a cukkiniszezon, amiről tudjuk, hogy szinte bármivel párosítható, így például tócsniba is belereszelhető, kiváltandó a krumplit vagy legalább annak egy részét, és máris sokat könnyítettünk a dolgokon. De a fantáziavariációk száma tényleg fokozható: friss sárgarépa, tök is kerülhet bele, de sokan készítenek zöldséges lepcsánkát zöldborsóval, kukoricával – a tojást, legalább egyet viszont egyikből sem érdemes kihagyni, akárcsak a lisztet, valamennyi mindenképpen szükséges, hogy megfelelő állagú legyen a tésztánk.
Még több tócsni receptje >>
burgonyás lángos
:) Szerintem ez a tészta hasonlít leginkább az igazi piaci lángosra.
hagyományos lángos
Nagyon bevált lángos recept, egy kedves ismerősömtől. Sokszor sütöttem már, mindig nagy sikere van.
hagyományos lángos
Torma szakács-barátnőm ötlete volt a kovászos lángos. Én ezidáig csak kenyeret sütöttem vadkovásszal, nem számítva azt az egy szem sós kalácsot, amit még tökéletesítenem kell. ...
hagyományos lángos
A lángos nálunk inkább téli étel. Minap megcsapott lent a karácsonyi vásárban az illata, és gondoltam előkotrom a receptet, s a hétre betárazok belőle a hűtőbe. Kb. egy hétig áll el ...
hagyományos lángos
Ezt a receptet egy szlovák oldalon találtam meg. Egy hölgy írta, hogy kórházban egy szobán 3-an feküdtek, éhesek voltak, aztán elkezdtek beszélgetni, hogy mit ennének meg. Egyik, hogy ...
hagyományos lángos
Nem sikerült a lángosom - mondta M - , mert nincs meg a receptje, és egy másik szerint készítettem. Nehezményezte, hogy az enyémet miért nem láthatja még a NoSalty-n. Hiszen rengeteg ...
hagyományos lángos
Ki ne szeretné a lángost? Ha a piacra mentünk, korábban első utunk mindig a lángosos bódéhoz vezetett, mert egyszerűen nem lehetett ellenállni az illatnak. Ám a sorban állást nem igazán ...
A lángos már meredekebb vállalkozás, a melegben különösen macerás, de ha kellő elszántsággal vértezzük fel magunkat, akkor a cél érdekében simán sikerülhet, és hát az otthoni lángosnak azért tényleg nehezen akad párja! Langyos tejben felfuttatott élesztőt a liszttel ruganyos, homogén tésztává gyúrunk, ez a legizzasztóbb része a műveletnek, majd letakarva hagyjuk megkelni, legalább másfél órán át.
További lángosokért ide kattints! >>
hagyományos lángos
A strandos lángos az egy életérzés. Mindenkit érint, nem lehet kikerülni. Olyan, mint az István a király zenéje, akkor is tudjuk, ha utoljára hat évesen hallgattuk, mint a TV maci, akit ...
Jöhet a nyújtás, tetszőleges formára, fél centinél vastagabbra nemigen kell hagyni a tésztát. Sajtosan-tejfölösen-fokhagymásan a legfinomabb (szerintünk). Mellé hűs fröccsöt, netán sört, esetleg bodzaszörpöt ajánlunk, meg egy jó nagy strandolást az ebéd után (ahol mindez persze opcionálisan folytatható)!
Az Egyből 5 korábbi cikkeit itt olvashatod >>