A nyár legjobb pizzái

A legismertebb olasz exportcikk, többen függenek tőle, mint a cipőktől, parfümöktől, táskáktól és ruháktól együttvéve. Mindenhol kapható a világon, a legfinomabb mégis szülőhazájában készül. Vagy a konyhádban!

Made in...

Hol is? Mindenki tudja, hogy a pizza Olaszországból származik, sőt az is világos, hogy kellett az amerikai segítség, hogy világhírű legyen. Tény, hogy a mai pizza őse Olaszországból, azon belül Nápolyból származik, de ha kicsit körülnézünk a világban, rá kell jönnünk, hogy a pizzához hasonló ételt minden nép konyhájában találunk. A vízből és gabonaőrleményből kevert, kézzel laposra húzott, erjesztetlen, forró köveken sütött lepénykenyér már évezredekkel ezelőtt népszerű volt, Ázsiától Európáig. Tény, hogy az etruszk törzsek kezdték először olívaolajjal és fűszerekkel ízesíteni, de az élesztő megjelenésével a kelt tészta átvette az uralmat. A középkorban pedig még a kifinomult olaszok is zsírral vagy tejföllel megkenve fogyasztották későbbi kedvencüket, így az akkori pizza jobban hasonlított egy magyaros töki pomposra, mint egy kifinomult margheritára.

Parasztpizza

A családom igazi falusi származású, szeretjük a hasunkat, és nem tudjuk elképzelni az életünket a saját készítésű kolbász, szalonna és sok-sok mijóság nélkül. A pizza is ...

Pizza 3.

Egy sütöde kirakatában megakadt a szemem egy fotón . . .egy pizzafotón, aminek gusztusos pereme volt!:P Imádom a pizza szélét, Csipetkéim nem különben! Pizzaforma híján előkaptam a ...

Pizza 4.

Peremkerületi barátunk születésnapját kertiparti keretében tartottuk, sikerült összebarátkozni az olasz szomszédokkal. Ez az ő otthonról hozott receptjük volt, helyben fordították ...

Királyi közbenjárás

1889-ben a savoyai királyi pár tiszteletére egy nápolyi pék készítette először a mai pizza ősét. A paradicsomos alapra mozzarella került és friss bazsalikom, így az új olasz köztársaság színeiben pompázott az ínycsiklandó finomság. A neve pedig a királynő után Margherita lett. A paradicsomos alapú, újászületett pizza hamar meghódította Olaszországot, és csak pár évtizednek kellett eltelnie, hogy az Amerikába kivándorló taljánok az új kontinensen is népszerűvé tegyék. Onnan pedig már nem volt megállás.

Sonkás-gombás pizza Bogártól

Anyumtól származik az ötlet, hisz régen egyik barátnője pizzával kínálta meg, amikor vendégségbe fogadta. Azóta ő egyszer próbálta meg elkészíteni, de nem sikerült kellőképpen, ...

Pizza Tatin

Kedvenc francia gasztroblogomról származik ez a recept, amely a Tarte Tatin mintájára készül. Rögtön felkeltette az érdeklődésemet, eddig eszembe nem jutott volna így pizzát ...

Spenótos pizza

Pizza spinaci, vagyis a spenótos pizza az olaszok egyik kedvenc pizzája. Sokkal-sokkal finomabb lett, mint amire számítottam:). A tésztát kissé szabálytalan, rusztikus formájúra hagytam. ...

Tészták és feltétek

Természetesen ahány ház, annyi szokás pizzakészítés terén is, de ilyenkor, nyáron, mikor nem kívánjuk a nehéz, fűszeres, zsíros ételeket, érdemes kipróbálnunk az igazi olasz pizzát. Hogy az milyen? Amilyet mi szeretnénk, néhány szabály betartásával.

  • Az igazi olasz pizzatészta papírvékony, lisztből, vízből, sóból, olívaolajból és élesztőből készül.
  • Ki kell várni, míg megkel, kézzel – nem sodrófával – kell nyújtani, húzni, majd a forró sütőben 10-12 perc alatt átsütni.
  • Ne tegyünk rá háromnál több feltétet, hagyjuk, hogy az ízek érvényesüljenek. Próbáljuk meg jó minőségű paradicsomszósszal, friss mozzarellával és nyers sonkával vagy rusztikusan olívaolajjal, rozmaringgal, nagyszemű tengeri sóval.
  • Használjuk ki, hogy tele a kert és a piac friss zöldségekkel, tegyünk rá ezekből is.
  • Főzzük a paradicsomszószt mi magunk friss paradicsomból, és bátran kísérletezzünk a kerti fűszernövényekkel is!

Pizzatészta, paradicsomszósz 2.

Nagy örömünkre, jó néhány pizzarecept átnézése és próbálkozás után, sikerült egy igen kellemes pizzatésztát kikísérletezni. Ezt szeretnénk most megosztani Veletek. Nagyon finom, ...

Calzone

Töltött pizza, melyet kedvünk és hűtőnk tartalma szerint ezernyi módon pakolhatunk meg. Nálam most tonhalas calzone készült.

Pizza Férjecske módra

A világ talán legfinomabb pizzáját Férjecske készíti, ezt a receptet Tőle idézem: "A pizzában az a legtutibb, hogy elegánsan leplezhetjük vele az esetleges hűtőszekrény takarítást ...

Még több pizzarecept itt >>

Epres pizza

Valamilyen epres desszerttel szerettem volna meglepni a családot. Még mielőtt elkezdtem volna kutatni a receptek közt, fogalmam sincs minek köszönhetően, hirtelen egy epres édes pizza képe ...

Gyümölcspizza

Szedrezni mentünk. Itt a környéken, minden fa tövében, minden csapás mentén hatalmas vadszeder bokrok nőnek. Minden évben elmegyünk szedni, most is eljött az idő. Ilyenkor hosszú ...

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...