Ezekre figyeljünk oda nyáron, hogy elkerüljük a gyomorrontást

A meleg időjárást nemcsak mi emberek, de számos olyan kórokozó is élvezi, amelyekkel elfogyasztott ételeink útján kerülhetünk kapcsolatba.

Nyáron rengeteg lehetőség nyílik meg előttünk, hiszen ilyenkor lehet grillpartikat adni, bográcsozhatunk, és rengeteg friss zöldséget és gyümölcsöt ehetünk. Ha azonban nem vagyunk eléggé körültekintőek, könnyedén balszerencsébe torkolhatnak a gasztroélmények. A nyár ugyanis egyben az ételmérgezések, ételfertőzések szezonja is, éppen ezért ilyenkor a biztonságra legalább annyi, ha nem még több figyelmet kell fordítanunk, mint az év többi részében. A Házi Patika egy szakértő segítségével összeszedte, mire kell figyelnünk, hogy elkerüljük a gyomorrontást.

Ezekre figyeljünk oda nyáron, hogy elkerüljük a gyomorrontást

„A nyár mindenképpen kedvez azon mikrobák szaporodásának az élelmiszerekben, amelyek humán patogének, vagyis megbetegedéseket okozhatnak” – húzta alá Tóth Dávid, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Vendéglátás- és Közétkeztetés Felügyeleti Osztályának vezetője.

Az úgynevezett mezofil mikroorganizmusok 37 Celsius-fok körüli hőmérsékleten szaporodnak a leggyorsabban. Ilyen például a Salmonella, a Clostridium perfringens vagy a Staphylococcus aureus. A nyári meleg kedvező feltételeket teremt ezek számára, és ha jelen vannak az élelmiszerben, akkor könnyen elszaporodhatnak. Ezért növekszik meg nyáron az élelmiszer-eredetű megbetegedések száma, legyen szó akár ételmérgezésről, akár ételfertőzésről

 – tette hozzá.

Nézzük, mire kell figyelnünk!

A szakértő kihangsúlyozta, hogy a kórokozókkal szemben az alapos hőkezelés jelenti a legbiztosabb, leghatékonyabb eszközt. A legjobb, ha az ételek maghőmérsékletének el kell érnie a 72 fokot, vagy az étel minden pontján a 75 fokot. Minden fogást, amit készítünk, alaposan főzzük meg, süssük át, majd frissen fogyasszuk is el. Ha mégis lenne maradék, akkor minél gyorsabban kerüljön a hűtőbe, és tároljuk 0 és 5 fok közötti állandó hőmérsékleten!


Még több izgalmas tartalom:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...