Nyakunkon a bikiniszezon!

Közeleg a bikiniszezon, sokan kezdenek el vadászni a különböző diéták után, amelyek aztán vagy beválnak, vagy nem. De akkor mégis mit tehetünk?

Sült padlizsán kefirszósszal recept

Nyakunkon a nyár, de a Húsvét plusz kilói még nem tűntek el maradéktalanul. Ha meg szeretnénk tőlük szabadulni, nem biztos, hogy a divatdiéták nyújtják a tuti megoldást. Ezekre ugyanis általában jellemző, hogy tartós eredményt nem érhetünk el velük. Ezért inkább ne kapkodjunk, hanem induljunk el a kiegyensúlyozott fogyás útján!

Mindenekelőtt érdemes tudatosítani magunkban, hogy kiegyensúlyozott étrenddel is jelentős eredményt lehet elérni a testsúlycsökkenés terén. Ez esetben a reális heti fogyás mínusz 0,5–1 kg, azaz nyár elejéig egy jó pár kilótól úgy is meg tudunk szabadulni, hogy ezzel nem terheljük meg feleslegesen szervezetünket. Nyár végéig pedig, ha ellen tudunk állni a fagyi-lángos kombónak, egészen fantasztikus eredményeket is elérhetünk. Ha pedig a nyár után is megtartjuk az étrendet, akkor jövő ilyenkor már nem is kell foglalkoznunk a problémával.Használjuk ki, hogy végre megteltek a polcok, ugorjunk fejest a zöldségesstandok kínálatába. Tészta, burgonya és rizs helyett köretként állítsunk össze magunknak egy joghurtos vagy olívaolajos öntettel készült salátát. Az olíva- vagy más növényi eredetű olaj a salátánkon azonban ne legyen több egy evőkanálnál, mivel magas energiatartalmú. A majonézes önteteket egyelőre felejtsük el, a salátába elsősorban friss zöldségek kerüljenek. A zöldségek rendkívül változatosan összeválogathatók, alacsony energiatartalmúak és magas élelmirost-tartalmuknál fogva lassítják a tápanyagok felszívódását. Legyünk nyitottak, bátran próbáljuk ki a különféle salátákat – a madársalátát, a rukkolát, a római salátát, a cikóriát.

Ezeket olvastad már?

A megfelelő fehérjebevitel is fontos a testsúlycsökkentés során – válasszuk a sovány húsfajtákat, a csirke- és pulykamellet, a sertéscombot, a karajt, a marhacombot és természetesen a halakat, és zsírszegényen készítsük el őket. Szintén keressük az alacsony zsírtartalmú felvágottakat, kolbász, szalonna, szalámi helyett válasszunk sovány sonkaféléket.

A szénhidrátokat nem kell teljes mértékben elhagyni étrendünkből, bár az nem titok, hogy a cukor, a csokoládé és a magas cukor- és zsírtartalmú édes sütemények nem részei a fogyókúrának. Kenyérfélék közül válasszuk a teljes kiőrlésű gabonából készülteket, kenjük őket vékonyan, szendvicseinkben a főszerepet vegyék át a zöldségek, a sonka- és sajtadagunkat pedig bátran felezzük meg.Ha úgy érezzük, hogy a késő tavaszi, kora nyári napokat nehéz fagyi nélkül túlélni, hetente egyszer kényeztessük magunkat nyugodtan vele. Amire figyeljünk, hogy alkalmanként 1 vagy 2 gombócot együnk legfeljebb, tejszínhab és cukros öntetek, szórat nélkül. Hétköznapi édességvágyunkat elégítsük ki szezonális gyümölcsökkel, eperrel, málnával, szederrel.Különösen fontos még a megfelelő étkezési ritmus, étkezzünk 4-5-ször naponta, ezzel elkerülhetjük, hogy a ránk törő farkaséhségnek köszönhetően a szükségesnél jóval több kalóriát juttassunk szervezetünkbe.A meleg elérkezésével különösen fontos a megfelelő napi folyadékbevitel, ami a testsúlycsökkenésünket is segíti. A napi 2–2,5 liter folyadék legyen jelen esetben víz és víz, felejtsük el a szénsavas üdítőitalokat, a hozzáadott cukrot tartalmazó gyümölcsleveket! Kevesen tudják, hogy az alkoholos italok energiatartalma magas, kerüljük ezek rendszeres fogyasztását! Vacsorához egy deci friss rozé vagy fehérbor, a kerti partikon egy kisfröccs természetesen nem a világvége, de ne használjuk ezeket az italokat szervezetünk folyadékpótlására, szomjoltásra.A testsúlycsökkentés fontos pillére a rendszeres mozgás, amely a napi energiafelhasználást növeli, jótékonyan hat az anyagcserére és a vérkeringésre, és nem mellékesen segíthet abban, hogy bőrünk feszes maradjon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...