„Egyre több terméken tűnik fel az úgy nevezett Nutri-Score élelmiszerjelölés, amely egy A-tól E-ig terjedő betű- és színskálát alkalmazva szemlélteti, hogy mennyire egészséges egy adott élelmiszer rendszeres fogyasztása" – számolt be a hírről a Trade magazin oldala.
Már a legismertebb márkák is alkalmazzák az új jelölést
Bár a Nutri-Score élelmiszerjelölés egyelőre még csak önkéntes alapon működik, ám egyre több élelmiszeripari vállalat (Nestlé, Danone és Pepsi) valamint élelmiszerláncok (Aldi, Lidl és Auchan) is alkalmazzák a rendszert.
A Nutri-Score végülis abban segít a fogyasztóknak, hogy könnyebben megítélhető legyen számukra az élelmiszerek táplálkozásértéke.
Mit jelentenek az A, B, C, D és E betűk a Nutri-Score esetén?
„A Nutri-Score értékek értelmezése nagyon egyszerű. A zölddel jelölt termékek („A”, „B”) fontos részei lehetnek az étrendünknek, amelyeket gyakrabban vagy nagyobb mennyiségben kellene fogyasztanunk. A sárgával („C”) jelölt termékeket mértékkel lehet fogyasztani. A piros színnel (D, E) jelölt termékeket kisebb mennyiségben vagy alkalmanként lehet fogyasztani, mivel nagyobb mennyiségben tartalmaznak például telített zsírsavakat, cukrot vagy sót, amelyek mennyiségét a mindennapi étrendünkben korlátozni kell" – írja a Tápértékjelölés.hu oldala.
A NOVA rendszer is segíthet a döntésben
De a Nutri-Score jelölésen kívül még a NOVA rendszer is segíthet a vásárlóknak a döntésben. Utóbbi egy tudományos alapokon nyugvó élelmiszerbesorolási rendszer, melynek célja az ultrafeldolgozott élelmiszerek, rövidítve UPF-ek (angolul: ultra-processed foods) azonosítása.
Az UPF élelmiszerek elismerését három alapelv határozza meg: az összetevőket, a készítési módszereket és a gazdasági érdekeket veszi figyelembe
– írja a cikk.
Az UPF-ek azt a célt szolgálják, hogy növeljék a termék fogyasztását, emiatt pedig gyakran tartalmaznak úgynevezett ipari adalékokat. Ilyenek például a tartósítószerek, a színezékek, az állományjavítók és az ízfokozók.
Még több friss hír: