Nulla kalória és édes íz – természetesen. Hogyan lehetséges mindez egyszerre? A titok nyitja a sztívia. Mi is ez pontosan? Mihez használhatjuk? Mi kipróbáltuk!
A NoSalty.hu csapata meghívást kapott az Édes este a sztíviával rendezvényre, ami a NESTEA, a sztíviás jegestea megálmodója jóvoltából jött létre. Ennek a természetes eredetű édesítőnek köszönhetően ugyanis mostantól az új NESTEA zöld teák 30 százalékkal kevesebb cukrot tartalmaznak. A NESTEA Zöld Tea Citrus és a NESTEA Zöld Tea Eper-aloe vera italokban kevesebb a cukor, mint korábban.
Sztívia-kisokos – Hogyan készül?
A sztívia egy természetes eredetű édesítő, amely kalóriamentes. Maga a sztívianövény (magyar nevén jázminpakóca) az őszirózsafélék családjába tartozik és Paraguayból származik. A dél-amerikai népek évszázadok óta használják édesítésre. A sztíviából kinyert édesítő kétszázszor édesebb a kristálycukornál.
A sztívia levele az intenzív, természetesen édes íz egyedülálló forrása kalóriamentes formában. Amikor a levelek a legédesebbek, leszüretelik és megszárítják azokat. A folyamat ezután hasonló a tea készítéséhez: a szárított leveleket vízbe áztatják, hogy kinyerjék belőlük a legfinomabb édesítőt. Ezután leszűrik a folyadékot. A végeredmény egy nagy tisztaságú édesítő, amely más természetes édesítőkkel kombinálva – például cukorral és gyümölcslevekkel – jóízű és alacsony kalóriatartalmú élelmiszerek elkészítéséhez használható.
Egy recept a sok közül, amit sztíviával készíthetünk
Ennek a természetes eredetű édesítőnek köszönhetően mostantól a vele készült ételek kevesebb cukrot tartalmaznak. Ezt mi is kipróbálhattuk a Sztívia Sütőestjén, ahol a NoSalty-csapata elkészítette az Epres-kekszes mascarpone krémkelyhet. Köszönjük a meghívást a NESTEA-nek!
Hozzávalók kb. 15 kis adaghoz
A kekszhez
- 5 dkg barnacukor
- 15 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 1 db tojássárgája
- kevés víz (2 evőkanálnyi)
A krémhez
- 0,5 kg mascarpone sajtkrém
- 1db tonkabab reszelve
- 4 dkg méz
- 1 dl hideg tejszín
- 3-4 csepp sztívia
- 30 dkg eper
Elkészítés
Sütési idő kb. 12-15 perc 180 fokon
- A lisztet a vajjal és a fahéjjal elmorzsoljuk. A tojások sárgáját egy pici vízzel és a barnacukorral kikeverjük, majd a lisztes részhez adjuk.
- A tésztát összedolgozzuk, hengert formálunk és fóliába tekerjük. 15 percre hűtőbe helyezzük dermedni.
- Egy tepsit sütőpapírral bélelünk ki. A hűtőből kivett tésztát 3 mm-es szeletekre vágjuk és a tepsibe fektetjük.
- A kekszeket megsütjük, majd hagyjuk kihűlni.
A krém elkészítése
- Mindent egy tálba mérünk és gépi habverővel először lassú fokozaton simára keverjük, majd krémesre habosítjuk, de vigyázzunk, hogy ne keverjük túl sokáig.
Rétegezés
- Az epret megmossuk, felkockázzuk.
- A kekszet a krémmel és az eperrel kis poharakba rétegezzük.