Manapság már nemcsak azok isszák a növényi italokat, akik allergiások a tejre, hanem azok is akik fogyókúráznak, vagy vegánként nem fogyasztanak állati eredetű termékeket. Bár azok számára, akik tényleg érzékenységgel küzdenek, nagy segítség lehet, mégsem teljesen veszélytelenek a növényi italok, hiszen a hozzájuk adott adalékanyagok miatt ultrafeldolgozott élelmiszernek minősülnek, és akár rákot is okozhatnak.
A növényi tejekben nem tudjuk, pontosan mi található, hacsak nem sajátkezűleg otthon készítjük. Az sem feltétlenül igaz, hogy mindegyik alacsony kalóriatartalommal rendelkezik.
Ami azonban a legfontosabb, hogy egyes növényi italok olyan adalékanyagokat és emulgeálószereket tartalmaznak, amelyek az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé repítik őket.
Több vizsgálat is bebizonyította, hogy ezek az élelmiszerek szerepet játszanak az egyre fiatalabb korban megjelenő vastagbélrák kialakulásában is. A különböző, bennük található adalékanyagok ártalmasak lehetnek a mikrobiomnak, ezáltal rossz esetben sérülékenyebbé teszik az egész szervezetet.
Dr. Maria Abreu, a Miami Egyetem orvostudományi, mikrobiológiai és immunológiai professzora szerint bármennyire divatosak is ezek az alapanyagok, ha emulgeálószereket, más adalékanyagokat adnak hozzájuk, az idegen anyagok a bél gyulladását és vastagbélrákot is okozhatnak.
Még több egészség: