Növényi étrendet követ, mégis ő a világ legjobb ultrafutója

Sokak számára nehéz elhinni, hogy növényi étrend mellett is lehet valakiből élsportoló. Scott Jurek, a világ egyik legjobb ultrafutója 23 éve nem eszik állati eredetű ételeket.

A növényi étrendek soha nem látott népszerűségnek örvendenek. A vegetarianizmus és a vegánság sokak számára nem csupán táplálkozási irányelv, sokkal inkább életforma. Egyre többen adják fel a húst és a médiában is egyre több szó esik a növényi életmód hatásairól. A 2018-ban megjelent Game Changers című, vegán atlétákról szóló film nagy port kavart a húsevők körében. A film egy igazán szokatlan üzenettel érkezett: egészségesebb és jobb sportoló az, aki növényi étrendet követ.

Növényi étrendet követ, mégis ő a világ legjobb ultrafutója / Fotó: Scott Jurek Instagram-oldala

Sportolók hús nélkül?

Míg sokan inspirálónak találták a szintén vegán ketrecharcos, James Wilks filmjét, mások szerint a film egyszerű propaganda és valótlan dolgokat állít. Az viszont biztos, hogy a Game Changersben bemutatott sportolók egytől-egyik kiváló atléták és mindannyian kizárólag növényi alapú ételeket esznek. 

A film egyik lenyűgöző alakja, Scott Jurek, a világ egyik legjobb ultrafutója. Háromszor megnyerte a 246 km hosszú Sparthatlont, ő tartotta a 24 óra alatt legtöbb megtett kilométer rekordját az USA-ban, számtalan extrém versenyen vett részt és őrült távokat teljesített.

Kétszer is megnyerte a Badwater ultramaratont, ami a világ egyik legnehezebb futóversenye, 217 km a kaliforniai Halál-völgyben, ahol a hőmérséklet 40-50 °C körül van. 2015-ben másfél hónap alatt futotta végig Észak-Amerika egyik leghosszabb túraútvonalát, a kb. 3500km Appalachian Trailt. Nem túlzok, ha azt állítom: Scott Jurek teljesítménye emberfeletti. Mindezeket a dolgokat pedig úgy vitte véghez, hogy növényi étrendet követett.

Zöldségutálóból vegán sportoló

Jurek persze nem volt mindig vegán. Gyerekként gyakran járt vadászni és halászni édesapjával, utálta a zöldségeket, leginkább húst és krumplit evett. Az étkezés már akkor fontos szerepet játszott a futó életében, a hatalmas családi vacsorák és a közös főzés elengedhetetlen részei voltak a mindennapoknak. Jurek számára az étkezés olyannyira fontos, hogy 2012-es önéletrajzi könyvének is a Futni, enni, élni címet adta. A könyvben elmeséli, hogyan vált mozgékony kisgyerekből élsportolóvá és milyen hatása volt minderre a növényi étrendnek.

Scott Jurek teljesítménye emberfeletti / Fotó: Scott Jurek Instagram-oldala

Az egészsége miatt váltott

A hús elhagyását már egyetemistaként kipróbálta, de később, csak a húszas évei végén váltott teljes vegánságra. Azért döntött a növényi étrend mellett, mert a családjában számos krónikus betegség volt jelen, ő pedig egészséges életmóddal szerette volna azokat megakadályozni. Fontos, hogy Jurek nem csupán arra figyel oda, hogy kizárólag növényi eredetű ételeket fogyasszon.

Törekszik a teljes értékű táplálkozásra, tehát egyáltalán nem, vagy csak ritkán fogyaszt feldolgozott, finomított élelmiszereket. Azok helyett friss hozzávalókból, adalékanyag mentes összetevőkből főz.

A sportoló törekszik a teljes értékű táplálkozásra / Fotó: Scott Jurek Instagram-oldala

Most már több mint 23 éve tartja a növényi étrendet, élsportolóként elért eredményeit mind vegán diétával vitte véghez. Szerinte a vegánságra életmódként kell tekinteni, ami hosszú távon rengeteg pozitív egészségügyi hatással jár. Aki növényi étrendre vált, tapasztalni fogja, hogy több energiája van és a teljesítménye is javulni fog, főleg mert növényi étrend mellett könnyen le lehet dobni néhány kilót. A növényi étrend egyik legfontosabb velejárója Jurek szerint a gyorsabb regeneráció, ami az élsportban létszükséglet. A futó szerint a növényi étrend a megoldás, hogyha szeretnénk sokáig egészségesen élni (és futni).

Forrásunk volt.

Szerző: Kremmer Magdi
Címlapkép: Scott Jurek Instagram-oldala


Ezeket a cikkeket is olvasd el a vegánsággal kapcsolatban:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...