A növényi étrend legfontosabb zsírforrásai

A növényi étrendnek számos előnye van, de ezek csak akkor tudnak érvényesülni, ha jól állítjuk össze az étrendünket. Például odafigyelünk a megfelelő zsírbevitelre. (x)

A növényi alapú étrend egyre népszerűbb, sokan belevágnak rövidebb-hosszabb időre vagy akár örökre. Ahhoz azonban, hogy a tisztán növényi alapú étrend valóban az egészségünk megőrzését szolgálja, oda kell figyelnünk - többek között - a megfelelő zsírbevitelre is. A növényi eredetű élelmiszerek elsősorban egyszeresen illetve többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdagok (kivétel ez alól a kókuszzsír, -tej), amelyek kedvező élettani hatásúak, segítenek a szív- és érrendszeri, illetve egyes daganatos, és gyulladásos betegségek megelőzésében.

Annak érdekében, hogy szervezetünk zsíranyagcseréje egyensúlyban maradjon, az alábbi növényi alapanyagok segítenek minket.

1. Növényi olajok, magolajok

A növényi étrendben a növényi olajok lesznek elsődleges zsírforrásaink. Ide értjük pl. a népszerű olívaolajat, illetve az ázsiai konyhára jellemző szója- vagy mogyoróolajat, és az olajos magvakból, diófélékből préselt olajakat is, mint pl. a dió-, a lenmag-, a szőlőmag-, a szezámmagolaj. Használhatjuk ezeket ételkészítéshez, salátáink öntetéhez, de akár szendvicseink kenéséhez is. A magolajak mellett egyre ismertebbek a magvajak is, amikor nem csak magból préselt olajat használjuk fel, hanem magát a magot is. Készülhet pl. mandulából, kesudióból, törökmogyoróból.

Fontos tudni, hogy az utóbbi években népszerűvé vált kókuszzsír, bár tisztán növényi alapanyag, mégis a szervezetünk számára kevésbé előnyös telített zsírsavakban gazdag.

2. Növényi zsiradékok

A növényi olajak mellett szendvicseinkhez, süteményeinkhez, ételkészítéshez használhatunk növényi zsiradékból készített margarintermékeket is.

3. Diófélék

Különösen értékes zsírforrások a diófélék, fogyasszuk ezeket napi szinten. Itthon hagyományosan a dió elérhető a legtöbbek számára, aki különlegesebb ízekre vágyik, az kipróbálhatja a kesu-, a para-, a brazil- vagy a makadámiadiót is. Ugyan nem tartozik a diófélék közé a földimogyoró és a mandula, de tápanyagtartalmuk nagyon hasonló, ezek fogyasztása is ajánlott. Lehetőleg válasszuk a natúr, nem sózott termékeket.

A Nosalty Növényi Hétfővel kapcsolatos tartalmait itt éritek el!

TIPP:

A Flora margarin tejmentes, így tökéletesen beilleszthető a növényi alapú illetve a tejfehérje-allergia és a laktóz-intolerancia étrendjeibe is. Zsírtartalmának 71%-a értékes egyszeresen és többszörösen telítetlen (omega-3, omega-6) zsírsavakból áll, amelyek hozzájárulnak szív- és érrendszerünk egészségéhez.

4. Olajos magvak

A diófélék mellett szintén fontos zsírforrások az olajos magvak is, pl. a len-, a tök-, a napraforgó- ill. a szezámmag. Ezeket pirítva tehetjük salátáinkba, süteményeinkbe, kenyereinkbe, vagy ropogtathatjuk őket magukban.

5. Szója

A növényi alapú étrend alapvető élelmiszere a szója. amelynek fehérjetartalma mellett zsírtartalma is viszonylag jelentős. Fogyaszthatjuk tofuként vagy ehetjük pirítva magát a szójababot is.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...