A növényi étrend legfontosabb zsírforrásai

A növényi étrendnek számos előnye van, de ezek csak akkor tudnak érvényesülni, ha jól állítjuk össze az étrendünket. Például odafigyelünk a megfelelő zsírbevitelre. (x)

A növényi alapú étrend egyre népszerűbb, sokan belevágnak rövidebb-hosszabb időre vagy akár örökre. Ahhoz azonban, hogy a tisztán növényi alapú étrend valóban az egészségünk megőrzését szolgálja, oda kell figyelnünk - többek között - a megfelelő zsírbevitelre is. A növényi eredetű élelmiszerek elsősorban egyszeresen illetve többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdagok (kivétel ez alól a kókuszzsír, -tej), amelyek kedvező élettani hatásúak, segítenek a szív- és érrendszeri, illetve egyes daganatos, és gyulladásos betegségek megelőzésében.

Annak érdekében, hogy szervezetünk zsíranyagcseréje egyensúlyban maradjon, az alábbi növényi alapanyagok segítenek minket.

1. Növényi olajok, magolajok

A növényi étrendben a növényi olajok lesznek elsődleges zsírforrásaink. Ide értjük pl. a népszerű olívaolajat, illetve az ázsiai konyhára jellemző szója- vagy mogyoróolajat, és az olajos magvakból, diófélékből préselt olajakat is, mint pl. a dió-, a lenmag-, a szőlőmag-, a szezámmagolaj. Használhatjuk ezeket ételkészítéshez, salátáink öntetéhez, de akár szendvicseink kenéséhez is. A magolajak mellett egyre ismertebbek a magvajak is, amikor nem csak magból préselt olajat használjuk fel, hanem magát a magot is. Készülhet pl. mandulából, kesudióból, törökmogyoróból.

Fontos tudni, hogy az utóbbi években népszerűvé vált kókuszzsír, bár tisztán növényi alapanyag, mégis a szervezetünk számára kevésbé előnyös telített zsírsavakban gazdag.

2. Növényi zsiradékok

A növényi olajak mellett szendvicseinkhez, süteményeinkhez, ételkészítéshez használhatunk növényi zsiradékból készített margarintermékeket is.

3. Diófélék

Különösen értékes zsírforrások a diófélék, fogyasszuk ezeket napi szinten. Itthon hagyományosan a dió elérhető a legtöbbek számára, aki különlegesebb ízekre vágyik, az kipróbálhatja a kesu-, a para-, a brazil- vagy a makadámiadiót is. Ugyan nem tartozik a diófélék közé a földimogyoró és a mandula, de tápanyagtartalmuk nagyon hasonló, ezek fogyasztása is ajánlott. Lehetőleg válasszuk a natúr, nem sózott termékeket.

A Nosalty Növényi Hétfővel kapcsolatos tartalmait itt éritek el!

TIPP:

A Flora margarin tejmentes, így tökéletesen beilleszthető a növényi alapú illetve a tejfehérje-allergia és a laktóz-intolerancia étrendjeibe is. Zsírtartalmának 71%-a értékes egyszeresen és többszörösen telítetlen (omega-3, omega-6) zsírsavakból áll, amelyek hozzájárulnak szív- és érrendszerünk egészségéhez.

4. Olajos magvak

A diófélék mellett szintén fontos zsírforrások az olajos magvak is, pl. a len-, a tök-, a napraforgó- ill. a szezámmag. Ezeket pirítva tehetjük salátáinkba, süteményeinkbe, kenyereinkbe, vagy ropogtathatjuk őket magukban.

5. Szója

A növényi alapú étrend alapvető élelmiszere a szója. amelynek fehérjetartalma mellett zsírtartalma is viszonylag jelentős. Fogyaszthatjuk tofuként vagy ehetjük pirítva magát a szójababot is.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...