Ezeket a gyümölcsöket sose hozd haza a nyaralásból

Többek között az egzotikus gyümölcsök is tiltólistásak.

Ha az Európai Unión kívüli országokba utazunk, akkor nagyon fontos, hogy hazajövetelkor ne hozzunk be magunkkal olyan növényi károsítókat, amelyek ellen nem lehet védekezni. Arról nem is beszélve, hogy olyan invazív fajok is érkezhetnek az EU területére, amelyek elnyomhatják az őshonos növényeket, valamint kártékonyak lehetnek a helyi növény- és vadvilágra nézve – hívja fel a figyelmet a Travelo cikke.

Az egzotikus növények is hordozhatnak kártevőket

Tiltólistán szerepelnek a növények, virágok, magok, gyümölcsök és zöldségek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Magyar Dísznövénykertészek Szakmaközi Szervezete és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács szerint:

...nem szabad az Európai Unión kívüli nyaralásból növényeket, virágokat, magokat, gyümölcsöket vagy zöldségeket hazahozni.

Szükséges a növényegészségügyi bizonyítvány

Ezenfelül fontos, hogy az internetes növényvásárlásnál is odafigyeljünk arra, hogy a megvásárolt növényekhez vagy vetőmagokhoz minden esetben növényegészségügyi bizonyítványt mellékeljenek.

Ez azért fontos, mert a tanúsítvány bizonyítja, hogy az eladó teljesíti az Unióba való behozatalra vonatkozó követelményeket. Így kisebb lesz a kockázata a növényi kártevők és betegségek behurcolásának, az egzotikus növények ugyanis olyan kártevőket hordozhatnak, amelyek károsíthatják az Európai Unió területein honos növényeket.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...