Kiderült, melyik növény lett 2023-ban az év gyógynövénye

A győztes növénnyel úton-útfélen találkozhatunk idehaza, alkalmazása csökkenti az érfalak károsodását, javítja a vénák falának rugalmasságát.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGyT) Gyógynövény Szakosztálya 2023-ban a vadgesztenyét választotta az év gyógynövényének – olvasható a Sokszínű vidék oldalán.

Kiderült, hogy mi az év növénye 2023-ban

A társaság közleménye szerint a vadgesztenye (Aesculus hippocastanum) Délkelet-Európában honos, Magyarországon dísznövényként ültetett fa, ami jól felismerhető barna, dió méretű magjairól, amiket gyógyászati célra alkalmaznak.

Korábban a növény levelét, kérgét is felhasználták a népi gyógyászatban, ám ezek mára visszaszorultak. A gyógynövény kivonatát tartalmazó krémek külsőleg, a kapszulák, tabletták pedig belsőleg alkalmazhatók a vénás keringési problémák enyhítésére, valamint ezek súlyosbodásának lassítására.

A vadgesztenye-kivonat tartós alkalmazása csökkenti az érfalak károsodását, fenntartja a vénák falának rugalmasságát, és enyhíti a panaszokat (nehézláb-érzés, ödéma, fájdalom).

Az Év Gyógynövényének megválasztásával minden évben egy új gyógynövény kerül a fókusz központjába. Ez azért fontos, mert a megválasztott növénnyel kapcsolatos ismeretek (a hatása vagy az alkalmazásával összefüggő fontosabb információk) az emberek széles köréhez juthatnak el.

Forrásunk volt.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...