Hidegen borzongat az ősz, és lassan átlépünk az évnek abba az időszakába, amikor a friss, szezonális zöldségek és gyümölcsök nem túl bőségesen elérhetőek. Szerencsére a novemberi alapanyagok még hoznak némi izgalmat, alkothatunk velük finom ételeket. Ráadásul borzasztóan karakteresek, mind ízben, mind felhasználhatóságban: a novemberi alapanyagokat kár lenne kihagyni.
A galériában megnézheted, miből érdemes főzni novemberben:
Karakteres ízekkel, zamatokkal jön a november
Sokak „nemszeretem” zöldsége a kelbimbó, ami leginkább abból fakadhat, hogy gyakran nem megfelelő elkészítési módokkal párosítjuk. Ilyenkor kapja azt a kellemetlen ízt és illatot, amitől a legtöbben ódzkodnak. A kis gömböknek nagyon jól áll, ha odakapatjuk őket: ilyenkor kellemesen karamellizálódnak, enyhén kesernyés vonal jön elő belőlük. Egyszerűen süssük magas lángon serpenyőben, majd készítsünk belőle salátát, köretet. Vagy tegyük a sütőbe (félbe vagy negyedbe vágva), és süssük össze más zöldségekkel, fűszeresen. Akár húst is tehetünk mellé: ettől még laktatóbb fogást kapunk. Morzsásan sütve is isteni, csakúgy, mint krémlevesként.
Illatos őszi-téli csemegeként jelenik meg elsősorban, de ezen túllépve is használhatjuk: a gesztenye krémleves, köret vagy saláta formájában is beléphet a konyhánkba. Szárnyasok töltelékeként is bevethetjük: a pulykához, csirkéhez vagy libához kiválóan illik. A megannyi édességről pedig ne is beszéljünk!
Érdekes módon sokkal nagyobb figyelmet kap a torma tavasszal, amikor a húsvéti ünnepkör miatt többet vesszük és esszük. Pedig a szezonja ilyenkor, október-novemberben van, ilyenkor szedik le a friss gyökereket. Reszeljük az orrfacsaró zöldséget mindenbe a levestől kezdve, a tésztán keresztül az egytálételekig.
Néhány recept, amit készíts el:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Legyünk együtt tudatosabbak: