Nosztalgikus hangulatban - a békebeli ízeket idéző Fülemüle étteremben jártunk

Az úgynevezett gasztroforradalom sok korábbi helyet elsöpört - a hagyományos ízek kedvelőinek legnagyobb örömére azonban a Fülemüle 17 év után is a régi!

Ha külföldi ismerőseim érkeznek Budapestre, és éttermi ajánlatot kérnek, mindig böngészek egy kicsit az interneten a népszerű helyek után - természetesen, csak miután a saját kedvenceimet feltettem a listára. A Fülemüle nevébe mindig belefutok - rengeteg külföldi ajánlja azok számára, akik kíváncsiak a magyar konyhára.

Az étterem a VIII. kerület barátságos részén, a Kőfaragó utcában található - kívülről egy épületfelújítás miatt nem sok látszik belőle, belépve azonban megcsap minket a kilencvenes évek biztonságos és házias hangulata. A hasonló éttermek belsője gyakran megkopott az idők folyamán, de a Fülemülében minden tiszta és barátságos, még akkor is, ha nem egy felkapott belsőépítész rakta össze a koncepciót a legújabb pinterest-fotók alapján.

Az elmúlt tíz évben Budapesten végbement egy úgynevezett gasztroforradalom, ami nagyon jót tett a városnak, ugyanakkor mi megpróbáltunk ebből kimaradni - némileg tudatosan. Inkább megmaradtunk a tradicionális vonalon - mondja Singer Viktor, aki 2012 óta vezeti egyedül a Fülemülét. Az éttermet még édesapja, a néhai dobogókői Nimród Szálloda egykori igazgatója, Singer András alapította 2000-ben. Az anekdota szerint, amelyet Viktor oszt meg velünk, pár héttel a vásárlás után, egészen pontosan január 12-én egy csoport érkezett, hogy egy február 14-i ünnepre lefoglalják az éttermet. Utólag derült ki, hogy félreértés történt, és ők január 14-re gondoltak - így aztán Viktor édesapja egy hónappal korábban kinyitott. A vacsora remekül sikerült, csupán annyi történt, hogy nem volt idő átnevezni az éttermet, így maradt a korábbi nevén Fülemüle.

Viktor édesapjának az volt a célja, hogy egy olyan éttermet alapítson, ahol a vendég otthon érzi magát - ezért a békebeli idők hangulatát idéző étlap. A receptek nagy része régi családi hagyományon alapul - a zsidó konyha remekei, a maceszgombócleves, a sólet vagy a zsidó tojás Viktor nagymamájának saját receptjei. Viktor különösen a maceszgombóclevesre és a sóletre büszke, de mint mondja, ők nem zsidó étterem, nem is kóser a konyhájuk, ők kelet-európai, magyar és zsidó fogásokat kínálnak a vendégeknek, majdnem egy évszázados receptek alapján.

Mi is megkóstoltuk őket - az alapvetően egyszerű zsidó tojás Fülemülééknél meg van spékelve egy jó adag libamájjal és rengeteg idényzöldséggel, amivel kedvünkre díszíthetjük a pirítósra pakolt ízes krémet. Elég laktató, úgyhogy óvatosan vele, mert a végén nem fér belénk a sólet - azt pedig kár lenne kihagyni.

A Fülemülében majdnem 24 órán át készül a tradicionálisan sábeszre szánt egytálétel. Dél körül kerül a sütőbe, ahol alig száz fokon sütik legalább négy órán át - előtte semmiképpen nem nyitják rá az ajtót! Ha szükséges, pótolják alatta a folyadékot, majd újabb négy órán át hozzá sem nyúlnak. Az akkor már nyolc órája fődögélő húsokat este kiveszik az edényből, és magára hagyják a sóletet egészen másnap délig. A 24 órás sólet olyan is, mint amire ennyi időt fordítottak: mennyei. Több típus van az étlapon, mi most a füstölt marhaszegyeset választottuk, és nem bántuk meg. Különösen, mert kaptunk hozzá töltött libanyakat is - azt pedig egyenesen vétek kihagyni.

Viktor elmondta, hogy az ünnepekre is külön hangsúlyt fektetnek - a jövő héten esedékes rós hasana alatt például minden asztalon kint van a barhesz, a méz és az alma, ahogy azt a tradíció megkívánja. De természetesen szeretettel várják azokat is, akik nem ünneplik az új évet, csak kíváncsiak a hagyományra.Ha szeretnénk egy kicsit a monarchiás időket idéző fogásokból lakomázni, a Fülemülében biztosan találunk kedvünkre való falatokat!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...