Megint egy locsolók és piros tojások, na meg sunyiba bedugdosott zsebpénz nélkül telik el a húsvét. Nem kell kínosan érezve körbejárni azokat az ismerősöket és távoli rokonokat, akikkel csak évente egyszer beszélünk, nem kell a nap végén több órás fürdőt vennünk, hogy kijöjjön a hajunkból a pacsuliszag, és a kellemetlen másnaposság is elmarad a locsolkodásért járó házi pálinka nélkül.
Tényleg nem hiányzik ez senkinek? Na jó, dehogynem, egy kicsit már mindenki visszavágyik azokra az időkre, amikor tízféle kölnitől illatoztak a lányok, és támolyogva jöttek haza a locsolkodás után a fiúk. Szerkesztőségünkben fogtuk magunkat, és két home office-os cikkírás vagy receptkészítés közben visszaemlékeztünk azokra a boldog, szép húsvéti napokra.
Flóra – Kreatív multimédia szakács
,,Nálunk három napon át tartó evészettel-ivászattal telik a húsvét. Idén a barátom a szüleinél leszünk szűk családi körben. Otthon amúgy együtt lennénk viszonylag sokan (mint például tavaly is), mamámmal, tesómékkal és anyum testvéreivel, mert mi egy rakáson lakunk egy nagyon nagy telken. Persze egészségesen elszeparáltan azért!
Nálunk anyukám csinál szinte mindet, bár néha már engedi, hogy besegítsek. Én készítem a desszertet, valamilyen sütit vagy tortát (nyilván) meg kalácsot is. Anya kaszinótojása és tepertős pogija verhetetlen, amúgy szinte mindent hagyományosan készítünk, szokott lenni főtt sonka, sonkatekercs, friss zöldségek, főtt és töltött tojások, meg még egy csomó minden. Szerintem érdemes előző nap mindennel elkészülni, a tojásokat, sonkát megfőzni, francia salit bekeverni, töltelékeket, kémeket elkészíteni."
Dóri - marketing menedzser
,,Én gyakran vagyok vidéken (ország keleti csücske, Sonkád, itt született anyukám).
Klasszikus, leveles, hagymahéjas tojásfestés már egész jól megy - a viasz lekaparást még gyakorolni kell...
Néha nekiállok sütni, és türelmesen várom a locsolókat - újabban a lovasszekéren sütkérezve!
Ha megunom, elugrom a közeli középkori templomba kicsit gyönyörködni, felfedezni minden apró részletet."
Gréti - kreatív tartalmi menedzser
,,Régebben a gyermekeim nagyszüleivel nagy társaságban, Balatonon ünnepeltük a húsvétot. Mindenki vitt egy kis sonkatálat, a kedvenc kencéjét, amit csak ő készített, frissen reszelt tormát. Én a világhíres tojáskrémmel, kőrözöttel, töltött tojással, harsanós retekkel, újhagymával járultam hozzá a lakomához.
Idén se család, se nagy ünneplés nem lesz. Egyik gyermekünk vegán életmódot folytat, és mi is egyre kevesebb húst fogyasztunk. Rendeltem ugyan egy pici füstölt sonkát és tojást kistermelőktől, biztosan sütök két vekni kalácsot és lesz házi vaj, de a mostani tálon inkább a zöldségek kapják a fő helyet. Lesz sült hal, keverek vegán és tojásos kencét, valamit összedobok egy sajttálat.
A sonka pedig a zöldséges babléhez kell, amit a legjobban kedvelek ilyenkor, de ebből is lesz mentes változat, itt a füstölt ízt a bükkfával füstölt paprika adja majd. Reggelire készül házi focaccia vagy bundáskenyér, lesz végre időm házi tésztát gyúrni, ehhez egy paprikás szószt, romesco-t turmixolok, a receptet majd feltöltöm nektek, mert nagyszerű. Aztán ha „nagy a nyomás”, akkor valamelyik nap még egy kis pogácsás vagy sajtos rudas bűnözés is belefér."
Viki - Felelős szerkesztő
,,Régen nálunk hatalmas családi locsolkodások voltak, és a nagyszülőknél ment a finom falatozás, meg persze a pálinkázás ezerrel. Mióta sajnos kevesebben vagyunk, nem fordítunk nagy hangsúlyt erre az ünnepre. Házi kalács, finom eper és málnalekvárok az előző év befőzéséből, valamint mennyei hurka-kolbász a Nyírségből, ezek úgy sem hiányozhatnak az asztalról, hogy magunkat közben gondosan elbarikádozzuk.
Nagyjából 10 éve minden húsvétkor lehúzzuk az utcafront felőli konyhaablakon a redőnyt, hogy azt gondolják, nem vagyunk otthon. A járvány miatt ezt most még egyszerűbb kivitelezni, de idén először bánom a dolgot. Jaj és a tojás! Mindenki imádja a családban, legyen töltött, krém, főtt, nekik jöhet minden, én pedig távolról elkerülöm. Cserébe őrületes csokirejtegető vagyok, és a nyuszira fogom, amit viszont senki sem keres, szóval lehet idén más játék után nézek.
Petra - multimédia rovatvezető
,,Az elmúlt pár évben hagyománnyá vált, hogy a sonká(ka)t én főzöm, és bár egyre kevesebb húst és tejterméket eszem, a húsvéti sonkát nem tervezem idén sem kihagyni. Tavaly dédmamám régi receptje alapján készült a sonka, és annyira jó lett, hogy idén is így fog:
Tavaly a sonkafőzőléből szuper bablevest csináltam, ez idén is tervben van. Egyébként csak ajánlani tudom, vétek kiönteni a főzőlét, mikor ilyen remek levesbe is kerülhet!
Emellett készítek hatfonatú kalácsot, sőt, általában egy-egy babkát is sütök, főleg ha jönnek nagybátyámék (idén ez még nem biztos). Ezen kívül a főtt tojás - friss zöldségek vonalon szokott mozogni a menü. Amit újításként szeretnék még csinálni, az a szuper reteklevélpesztós sültzöldség-sali, amiből múlt héten készítettem videót, mert nagyon-nagyon bejött. Illetve lehet, hogy főtt tojás helyett tonhalas tojássalátát készítek, majd még meglátom!"
Lilla - szerkesztő-újságíró
,,Nálunk egészen gimis koromig nem volt nagy dolog a húsvét, nem nagyon ünnepeltük. Gimis koromtól kezdve azonban az osztálytársaim elkezdtek locsolkodni járni. Onnantól kezdve mindig nagyon készültem a húsvétra, Anyukámmal sütit sütöttünk, tojást festettünk és sonkát főztünk. Miután a srácok minden lányt meglocsoltak, valakinél összegyűltünk, sütögettünk – lényegében ez volt az éves osztálytalálkozónk. Régen mindig anyukámmal főztem, idén először az ő védelmében nem vele ünneplem a húsvétot. Nálunk a locsolkodás a legfontosabb hagyomány (nyilván jó hideg szódával). Imádom, ahogy a lányokkal egymásnak adtuk le a drótot, merre járnak éppen a fiúk. Sajnos most ismét elmarad ez az izgalom.
Idén a legjobb barátnőmmel töltöm a húsvétot. Babkát készítünk, sonkát főzünk és csinálunk egy faja hidegtálat, hogy meglegyen a tökéletes húsvéti hangulat. Azt tervezzük, hogy szerzünk valamilyen kerítésszaggató házi pálinkát is."
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ha még több húsvéti tartalomra vágysz: