Így húsvétozunk mi, Nosalty-sok! Karanténban vagy nélküle, nálunk nem marad el az ünnep

Az idei húsvét kísértetiesen hasonlít a tavalyira. A legtöbben otthon, kis családi körben ünnepelünk, a legfinomabb fogások azonban idén sem maradnak ki, mi pedig társas magányunkban egy kicsit visszaemlékezünk arra, hogyan is ünnepeltük békeidőkben a feltámadás ünnepét.

Megint egy locsolók és piros tojások, na meg sunyiba bedugdosott zsebpénz nélkül telik el a húsvét. Nem kell kínosan érezve körbejárni azokat az ismerősöket és távoli rokonokat, akikkel csak évente egyszer beszélünk, nem kell a nap végén több órás fürdőt vennünk, hogy kijöjjön a hajunkból a pacsuliszag, és a kellemetlen másnaposság is elmarad a locsolkodásért járó házi pálinka nélkül.

Tényleg nem hiányzik ez senkinek? Na jó, dehogynem, egy kicsit már mindenki visszavágyik azokra az időkre, amikor tízféle kölnitől illatoztak a lányok, és támolyogva jöttek haza a locsolkodás után a fiúk. Szerkesztőségünkben fogtuk magunkat, és két home office-os cikkírás vagy receptkészítés közben visszaemlékeztünk azokra a boldog, szép húsvéti napokra.

Flóra – Kreatív multimédia szakács

,,Nálunk három napon át tartó evészettel-ivászattal telik a húsvét. Idén a barátom a szüleinél leszünk szűk családi körben. Otthon amúgy együtt lennénk viszonylag sokan (mint például tavaly is), mamámmal, tesómékkal és anyum testvéreivel, mert mi egy rakáson lakunk egy nagyon nagy telken. Persze egészségesen elszeparáltan azért!

Tavaszi franciasaláta

A húsvéti asztal egyik nélkülözhetetlen zöldségkörete a franciasaláta. A legtöbben mirelit zöldségkeveréket vesznek, vagy készen vásárolják a salátát valamelyik szupermarket ...

Currys töltött tojások

Ha csak egy fogást készítenél húsvétra, akkor EZ legyen az, mert szerintünk ez lesz a idei sláger, kinézetre és ízvilágra is. Kicsit fel akartuk dobni a repertoárunkat, és a ...

Nálunk anyukám csinál szinte mindet, bár néha már engedi, hogy besegítsek. Én készítem a desszertet, valamilyen sütit vagy tortát (nyilván) meg kalácsot is. Anya kaszinótojása és tepertős pogija verhetetlen, amúgy szinte mindent hagyományosan készítünk, szokott lenni főtt sonka, sonkatekercs, friss zöldségek, főtt és töltött tojások, meg még egy csomó minden. Szerintem érdemes előző nap mindennel elkészülni, a tojásokat, sonkát megfőzni, francia salit bekeverni, töltelékeket, kémeket elkészíteni."

Dóri - marketing menedzser

,,Én gyakran vagyok vidéken (ország keleti csücske, Sonkád, itt született anyukám).
Klasszikus, leveles, hagymahéjas tojásfestés már egész jól megy - a viasz lekaparást még gyakorolni kell...


Néha nekiállok sütni, és türelmesen várom a locsolókat - újabban a lovasszekéren sütkérezve!
Ha megunom, elugrom a közeli középkori templomba kicsit gyönyörködni, felfedezni minden apró részletet."

Gréti - kreatív tartalmi menedzser

,,Régebben a gyermekeim nagyszüleivel nagy társaságban, Balatonon ünnepeltük a húsvétot. Mindenki vitt egy kis sonkatálat, a kedvenc kencéjét, amit csak ő készített, frissen reszelt tormát. Én a világhíres tojáskrémmel, kőrözöttel, töltött tojással, harsanós retekkel, újhagymával járultam hozzá a lakomához.

Idén se család, se nagy ünneplés nem lesz. Egyik gyermekünk vegán életmódot folytat, és mi is egyre kevesebb húst fogyasztunk. Rendeltem ugyan egy pici füstölt sonkát és tojást kistermelőktől, biztosan sütök két vekni kalácsot és lesz házi vaj, de a mostani tálon inkább a zöldségek kapják a fő helyet. Lesz sült hal, keverek vegán és tojásos kencét, valamit összedobok egy sajttálat.

Impozáns sajttál

A sajttál kitűnő vendégek fogadására, baráti iszogatásokra vagy akár nagyszabású vacsorákra is tökéletes. Gyorsan és könnyedén elkészíthető, változatosan összeállítható. ...

A sonka pedig a zöldséges babléhez kell, amit a legjobban kedvelek ilyenkor, de ebből is lesz mentes változat, itt a füstölt ízt a bükkfával füstölt paprika adja majd. Reggelire készül házi focaccia vagy bundáskenyér, lesz végre időm házi tésztát gyúrni, ehhez egy paprikás szószt, romesco-t turmixolok, a receptet majd feltöltöm nektek, mert nagyszerű. Aztán ha „nagy a nyomás”, akkor valamelyik nap még egy kis pogácsás vagy sajtos rudas bűnözés is belefér."

Sütőtökös pogácsa

Imádjuk a burgonyás pogit, de tisztában vagyunk vele, hogy nem a legkönnyebb finomság! A burgonya helyett ezért most sütőtökkel próbálkoztam, a pogik elkészülte után nem a tészta ...

Karamellás-mandulás rózsakalács

Húsvétkor szeretnék valami különleges kalácsot készíteni a gyerekeknek. Ez a recept eredetileg dióval készül, de nálunk a mandulának van nagyobb nimbusza, így én darált mandulával ...

Viki - Felelős szerkesztő

,,Régen nálunk hatalmas családi locsolkodások voltak, és a nagyszülőknél ment a finom falatozás, meg persze a pálinkázás ezerrel. Mióta sajnos kevesebben vagyunk, nem fordítunk nagy hangsúlyt erre az ünnepre. Házi kalács, finom eper és málnalekvárok az előző év befőzéséből, valamint mennyei hurka-kolbász a Nyírségből, ezek úgy sem hiányozhatnak az asztalról, hogy magunkat közben gondosan elbarikádozzuk.

Csíkos ricottaszelet

Nagyon szeretem a ricottát, képes vagyok csak úgy magában is elkanalazgatni. Egyszerű sütemény, friss házi eperlekvárral a tetején, bohókás és finom.

Foszlós vaníliás kalács

Nálunk nagyon népszerű ez a puha, vajas, vaníliás-tejes kalács. Én gépben dagasztom, és ha sietek, akkor abban is sütöm. Klasszikusan egyszerű és nagyszerű.:)

Nagyjából 10 éve minden húsvétkor lehúzzuk az utcafront felőli konyhaablakon a redőnyt, hogy azt gondolják, nem vagyunk otthon. A járvány miatt ezt most még egyszerűbb kivitelezni, de idén először bánom a dolgot. Jaj és a tojás! Mindenki imádja a családban, legyen töltött, krém, főtt, nekik jöhet minden, én pedig távolról elkerülöm. Cserébe őrületes csokirejtegető vagyok, és a nyuszira fogom, amit viszont senki sem keres, szóval lehet idén más játék után nézek.

Rántott-töltött tojás

A következő recept bizony nem elírás és nem is rántotta.  Ez egy roppant egyszerűen és gyorsan elkészíthető előétel. A húsvéti asztalon remekül fog mutatni, színes és mutatós kis ...

Tojássaláta

Ez a roppant egyszerű tojássaláta 10 perc alatt elkészíthető, és nem mellékesen rettentően finom. Próbáljátok ki Ti is!

Petra - multimédia rovatvezető

,,Az elmúlt pár évben hagyománnyá vált, hogy a sonká(ka)t én főzöm, és bár egyre kevesebb húst és tejterméket eszem, a húsvéti sonkát nem tervezem idén sem kihagyni. Tavaly dédmamám régi receptje alapján készült a sonka, és annyira jó lett, hogy idén is így fog:


Tavaly a sonkafőzőléből szuper bablevest csináltam, ez idén is tervben van. Egyébként csak ajánlani tudom, vétek kiönteni a főzőlét, mikor ilyen remek levesbe is kerülhet!

Tavaszi sós babka

A tavasz beköszöntével bemutatunk nektek egy impozáns kalácsféleséget, a babkát. Ráadásul rögtön csavarunk egyet a dolgon, ugyanis sósan készítettük el, dióval, spenóttal és feta ...

Húsvéti bableves gazdagon

A húsvéti sonka főzőlevét igazán vétek lenne kidobni, amikor olyan nagyszerű leveseket lehet készíteni belőle, mint amilyen ez a húsvéti bableves is. Ráadásul mindenféle zöldség ...

Emellett készítek hatfonatú kalácsot, sőt, általában egy-egy babkát is sütök, főleg ha jönnek nagybátyámék (idén ez még nem biztos). Ezen kívül a főtt tojás - friss zöldségek vonalon szokott mozogni a menü. Amit újításként szeretnék még csinálni, az a szuper reteklevélpesztós sültzöldség-sali, amiből múlt héten készítettem videót, mert nagyon-nagyon bejött. Illetve lehet, hogy főtt tojás helyett tonhalas tojássalátát készítek, majd még meglátom!"

Lilla - szerkesztő-újságíró

,,Nálunk egészen gimis koromig nem volt nagy dolog a húsvét, nem nagyon ünnepeltük. Gimis koromtól kezdve azonban az osztálytársaim elkezdtek locsolkodni járni. Onnantól kezdve mindig nagyon készültem a húsvétra, Anyukámmal sütit sütöttünk, tojást festettünk és sonkát főztünk. Miután a srácok minden lányt meglocsoltak, valakinél összegyűltünk, sütögettünk – lényegében ez volt az éves osztálytalálkozónk. Régen mindig anyukámmal főztem, idén először az ő védelmében nem vele ünneplem a húsvétot. Nálunk a locsolkodás a legfontosabb hagyomány (nyilván jó hideg szódával). Imádom, ahogy a lányokkal egymásnak adtuk le a drótot, merre járnak éppen a fiúk. Sajnos most ismét elmarad ez az izgalom.

Idén a legjobb barátnőmmel töltöm a húsvétot. Babkát készítünk, sonkát főzünk és csinálunk egy faja hidegtálat, hogy meglegyen a tökéletes húsvéti hangulat. Azt tervezzük, hogy szerzünk valamilyen kerítésszaggató házi pálinkát is."

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ha még több húsvéti tartalomra vágysz:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...