Nosalty Adventi Kalendárium – December 7. – Kattints, és nyiss ki egy új ablakot!

Hangolódjunk együtt az ünnepekre! Idén decemberben a Nosalty Adventi Kalendáriumban 24 napon keresztül csoki helyett egy-egy receptet, konyhai ötletet vagy gasztroprogramot találtok majd az oldalunkon. Nyitogassátok velünk az online naptár ablakait, izgalmas és hasznos dolgokat rejtettünk mögéjük!

December hetedikén készítsd el a saját, illatos fűszerkeverékeidet!

Van két illat, ami belengi a karácsony felé vezető napokat, érezhetjük, ahogy körülvesz minket az utca forgatagában, a cukrászdák fényes kirakata mellett elhaladva, de akár otthon, a konyhánkban is. Nem másról van szó, mint a forralt bor és a mézeskalács illatáról. Ezeket pedig két jellegzetes fűszerkeveréknek köszönhetjük, telepakolva az ünnepi időszak kedvenc fűszereivel. Az idei legyen az a karácsony, amikor végre elkészítjük a saját, egyedi fűszerkeverékeinket. Költözzön az otthonunkba az ünnep aromája!

Készíts házi fűszerkeverékeket

A mézeskalácsok lelke

Az omlósan puha, fűszeres kekszek tele vannak tömve mély, mámorító ízekkel, amelyek azonnal egy kavargó téli estébe repítenek minket. De mi adja a varázs alapját? Ha ezeket a fűszereket összekeverjük:

Az arányokat megtalálhatjuk lentebb egy pontos receptben, azonban a házi fűszerkeverékek nagy előnye az, hogy magunk alakíthatjuk az arányokat. Például ha imádjuk a fahéj klasszikusan karácsonyi ízét, de az ánizs vagy a kardamom annyira nem hoz minket ünnepi hangulatba, nyugodtan változtassunk a mennyiségeken.

Mindig frissen vásárolt alapanyagokkal dolgozzunk, ezekben van ugyanis a legtöbb ünnepi erő, és így lehetünk biztosak abban is, hogy a keverék még a későbbi decemberi napokon is ugyanolyan élményt nyújt majd. Tároljuk jól záró üvegben, és tegyük mindenbe a kekszektől kezdve, a süteményeken át, egészen az italokig.

Ünnepi mézeskalács

Mézeskalács nélkül az ünnepek sem igazán édesek, a megfelelő recept megtalálása azonban nem könnyű feladat. Hogy ráleljünk az igazira, érdemes kísérletezni, hogy aztán ...

Ettől lesz forralt a bor

Szinte majdnem ugyanezek az ízek változtatják a mélybordó vörösbort azzá a kellemesen melengető itallá, ami a leghidegebb decemberi esti sétán is felfűt minket. Ha kerülnénk a vásári kavalkádokat, vigyük haza azt az ízcsomagot, amivel bármikor megfőzhetünk egy nagyobb üst forralt bort. Ezek kellenek bele:

  • 1 rúd fahéj
  • 4 szem szegfűbors
  • 10 egész szegfűszeg
  • 1 csillagánizs
  • 3 egész zöld kardamom
  • 4 szem feketebors

A mézeskaláccsal szemben itt nem őrölt, hanem egész fűszereket érdemes összecsomagolnunk, mert így a kész ital nem lesz szemcsés, hanem könnyedén kihalászhatjuk majd az ízesítőket.

Ez a mennyiség nagyjából 1 liter borhoz elég. Hozzá kell adnunk a fazékhoz még 1 narancsot felvágva és ízlés szerint cukrot vagy mézet. Itt is ugyanúgy változtathatunk az arányokon, elhagyhatunk és hozzáadhatunk dolgokat, ahogy kedvünk tartja.

Tudjuk a karácsony kedvenc ízeit mindig a kamránkban, hogy bármikor elő tudjuk venni őket egy hangulatos este érdekében.

Forralt bor

A téli esték kedvelt, szívmelengető itala. Sokféle verziója létezik, én ezúttal ilyen fűszerezéssel készítettem.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Hangolódj velünk a karácsonyra:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...