December hetedikén készítsd el a saját, illatos fűszerkeverékeidet!
Van két illat, ami belengi a karácsony felé vezető napokat, érezhetjük, ahogy körülvesz minket az utca forgatagában, a cukrászdák fényes kirakata mellett elhaladva, de akár otthon, a konyhánkban is. Nem másról van szó, mint a forralt bor és a mézeskalács illatáról. Ezeket pedig két jellegzetes fűszerkeveréknek köszönhetjük, telepakolva az ünnepi időszak kedvenc fűszereivel. Az idei legyen az a karácsony, amikor végre elkészítjük a saját, egyedi fűszerkeverékeinket. Költözzön az otthonunkba az ünnep aromája!
A mézeskalácsok lelke
Az omlósan puha, fűszeres kekszek tele vannak tömve mély, mámorító ízekkel, amelyek azonnal egy kavargó téli estébe repítenek minket. De mi adja a varázs alapját? Ha ezeket a fűszereket összekeverjük:
Az arányokat megtalálhatjuk lentebb egy pontos receptben, azonban a házi fűszerkeverékek nagy előnye az, hogy magunk alakíthatjuk az arányokat. Például ha imádjuk a fahéj klasszikusan karácsonyi ízét, de az ánizs vagy a kardamom annyira nem hoz minket ünnepi hangulatba, nyugodtan változtassunk a mennyiségeken.
Mindig frissen vásárolt alapanyagokkal dolgozzunk, ezekben van ugyanis a legtöbb ünnepi erő, és így lehetünk biztosak abban is, hogy a keverék még a későbbi decemberi napokon is ugyanolyan élményt nyújt majd. Tároljuk jól záró üvegben, és tegyük mindenbe a kekszektől kezdve, a süteményeken át, egészen az italokig.
Ettől lesz forralt a bor
Szinte majdnem ugyanezek az ízek változtatják a mélybordó vörösbort azzá a kellemesen melengető itallá, ami a leghidegebb decemberi esti sétán is felfűt minket. Ha kerülnénk a vásári kavalkádokat, vigyük haza azt az ízcsomagot, amivel bármikor megfőzhetünk egy nagyobb üst forralt bort. Ezek kellenek bele:
- 1 rúd fahéj
- 4 szem szegfűbors
- 10 egész szegfűszeg
- 1 csillagánizs
- 3 egész zöld kardamom
- 4 szem feketebors
A mézeskaláccsal szemben itt nem őrölt, hanem egész fűszereket érdemes összecsomagolnunk, mert így a kész ital nem lesz szemcsés, hanem könnyedén kihalászhatjuk majd az ízesítőket.
Ez a mennyiség nagyjából 1 liter borhoz elég. Hozzá kell adnunk a fazékhoz még 1 narancsot felvágva és ízlés szerint cukrot vagy mézet. Itt is ugyanúgy változtathatunk az arányokon, elhagyhatunk és hozzáadhatunk dolgokat, ahogy kedvünk tartja.
Tudjuk a karácsony kedvenc ízeit mindig a kamránkban, hogy bármikor elő tudjuk venni őket egy hangulatos este érdekében.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Hangolódj velünk a karácsonyra: