Nosalty Adventi Kalendárium – December 17. – Kattints, és nyiss ki egy új ablakot!

Hangolódjunk együtt az ünnepekre! Idén decemberben a Nosalty Adventi Kalendáriumban 24 napon keresztül csoki helyett egy-egy receptet, konyhai ötletet vagy gasztroprogramot találtok majd az oldalunkon. Nyitogassátok velünk az online naptár ablakait, izgalmas és hasznos dolgokat rejtettünk mögéjük!

December tizenhetedikén hallgasd meg a Diótörőt diótörés közben!

A karácsony egy meglehetősen dióintenzív időszaka az évnek. Az olajos magot ugyan feltehetjük az ünnepi asztalra sajtok és hidegtálak társaságában, esetleg húsok töltelékeként vagy panírjaként, mégis a legnagyobb része a süteményekbe kerül. A zserbó, hókifli, bejgli, flódni, isler, főispán és egyéb klasszikus finomságok elkészítéséhez rengeteg kell a csonthéjas csodából, amit bizony meg is kell törnie valakinek.

Törj diót a diótörőre

Az otthoni diófa egyszerre átok és áldás: ugyan nem kell a piacon megvenni kilószám a diót, a gazdag termés kinyeréséért azonban komolyan meg kell dolgozni. Egy ilyen folyamat végén nemcsak a dió lesz őrölt formában, hanem az idegeink is. Főleg, ha a fáról leszedett csonthéjas kemény diónak bizonyul.

Tehát egy olyan tevékenységről van szó, ami nagyon hasznos így karácsony előtt, azonban biztos mindenkinek jobban esne a több órás törés, ha hozzákötnénk valamilyen kellemes dolgot is.

Diós-vaníliás hókifli

Egy burgenlandi kirándulás során útba ejtettünk egy nagyon helyes kis cukrászdát, ahol egy hölgy, nevezetes Aloisia készít isteni, házias aprósüteményeket. Kaptunk is ajándékba egy ...

De mi illik egy olyan monoton, viszonylag nagy koncentrációt igénylő feladathoz, mint a diótörés? Nos, elsősorban a jó társaság: például egy kedves családtag vagy barát, akivel beszélgethetünk. Másodsorban egy nagy bögre forró tea vagy forralt bor, amivel feltöltődhetünk két kilós dióhalom között.

Végül, de nem utolsósorban pedig egy kis karácsonyi hangulatot teremtő háttérzene. Például egy varázslatos világba repítő, klasszikus darab, amitől teljesen úgy érezzük majd magunkat, mint ha egy mesebeli hófútta tájon sétálnánk. Tegyük fel a Diótörőt, mosolyogjuk meg a hasonlóságot a tevékenységünk és a zenemű neve között, majd vágjunk neki a hosszú útnak. Zenével tényleg könnyebb lesz.

Hagyományos isler

Nem telhet el ünnep isler nélkül, ez a két dolog annyira egybetartozik, mint az omlós aprósütemény két oldala. Készítsük valamilyen piros lekvárral, ez a klasszikus isler egyik ...

Diós linzerkoszorú

Az omlós tészta megfizethető, gyors az elkészítése és nagyon egyszerű. Roppantmód sokoldalú, változatosan megtölthető, felhasználható, a végeredmény pedig egy istenei teasütemény, ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hangolódj velünk a karácsonyra:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...