December tizenkettedikén főzzünk aranyló-ragacsos narancslekvár!
Megosztó szereplője a lekvárvilágnak a narancs: a téli ínyencségtől sokan eltávolodnak, de vannak olyanok is, akik az egész évszakban ezt kenik a kenyérre, kalácsra. Ha mi magunk nem is rajongunk érte, egy narancslekvár-rajongó barátunknak azért készíthetünk egy-két üveggel. Ugyan az előkészítés kissé macera, a lekvárfőzés minden perce megéri a fáradságot.
Filézzük ki a narancsokat
Essünk túl gyorsan a narancslekvárfőzés utálatos részén: pucoljuk meg, és filézzük ki a gyümölcsöket. Sokat segít, ha betesszük közben a kedvenc albumunkat, esetleg ha elraboljuk az egyik családtagunkat, barátunkat, hogy addig is boldogítson minket.
Egy kis, éles kés lesz a legjobb barátunk (a zene és a támogatóember mellett), amivel levághatjuk a narancs héját, és eltávolíthatjuk a vékony, keserű ízt adó hártyákat.
A narancs pucolását végezzük egy tálca vagy mély tál fölött, hogy ne vesszen kárba a kifolyó gyümölcslé sem: ezt ugyanúgy bele tudjuk majd főzni a lekvárba.
Mi legyen a héjakkal?
Sajnos nagy igazság, hogy a használható héjú narancsot sajnos csillagászati árban fogjuk csak megtalálni a boltban. Pedig az igazi narancslekvár a citrus kandírozott héjával egészül ki, ezek az üveges-ragacsos darabok teszik még különlegesebbé a lekvárt.
Persze, ha nem jutunk kezeletlen héjú gyümölcshöz, akkor hagyjuk ki teljesen a héjat a dologból. Egy fokkal jobb megoldás, ha csak egy vagy két darab bio narancsot veszünk, aminek a héját belereszeljük az egész lekvárba.
Főzzük, fűszerezzük!
Az előkészített narancshoz már csak cukor kell (ahány narancs, annyi evőkanál cukor), esetleg néhány aromás fűszer, ami még ünnepibb szintre emeli ezt az amúgy is különleges ínyencséget.
Például egy kis fahéj (de tényleg csak egy kevés) rengeteget dobhat a narancs savanykás-édeskés ízén.
Üvegezzük be a készre főtt, aranyló lekvárunkat, kössük át egy szép szalaggal, és már adhatjuk is a legkedvesebb, narancsőrült barátainknak.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Hangolódj velünk a karácsonyra: