December tizedikén állítsd össze a saját, egyedi gyümölcskenyér-keverékedet!
A gyümölcskenyér határozottan az ünnepi időszak egyik klasszikus sztárja, ami nem is csoda, hiszen tele van tömve a tél leggazdagabb ízeivel és textúráival. Természetesen a jobbnál jobb aszalt gyümölcsökről és magvakról van itt szó, olyan további kincsekkel, mint a csokoládé, a marcipán, a gyümölcssajtok vagy a grillázs. A gyümölcskenyér lelke ez a keverék, amit akár jó előre is el lehet készíteni, hogy a sütés során már vagdosás és szeletelés nélkül kanalazhassuk a tésztába a finomságokat.
Minél gazdagabb, annál jobb
A belevalóknak három nagyobb csoportja van, ezekből mind érdemes válogatni a keverékünkbe. A magvak, aszalt gyümölcsök és egyéb extrák triójából süthetjük meg a legillatosabb, legszínesebb, legizgalmasabb gyümölcskenyeret.
Mindenképpen használjuk a következőket:
- magvak: dió, földimogyoró, törökmogyoró, kesudió, mandula, paradió, pekándió
- aszalványok: mazsola, aranymazsola, aszalt áfonya (vörös és kék), aszalt meggy, aszalt füge, aszalt datolya, aszalt szilva, aszalt sárgabarack, kandírozott citrushéj, kandírozott gyömbér
- egyéb extrák: csokoládé, marcipán, birsalmasajt, grillázs
A nagyobb darab aszalványokat érdemes egyformára aprítani, ugyanez vonatkozik a testesebb magvakra is. A kisméretű delikvensek maradhatnak egészben.
Karácsonyi kenyérsütés
Egy átlagos gyümölcskenyér persze nem bírja el a világ összes magját és aszalványát (milyen kár), ezért a következő mennyiségeket használjuk fel egy kenyérhez:
100 gramm mag + 100 gramm aszalt gyümölcs + maximum 100 gramm extra (lehet kevesebb is, ha nem akarjuk túl édesre).
Felhasználásig pedig tartsuk a keverékünket egy nagy, jól zárható üvegben vagy dobozban, száraz és hűvös helyen. Arra azért figyeljünk, hogy a bekeverés után már nem áll el olyan hosszan, de nem kell aggódni, a decembert még biztos ki fogja bírna.
Persze csak akkor, ha nem sütünk belőle minden hétre egy gyümölcskenyeret. Vagy nem járunk rá titokban (hiszen, ami a gyümölcskenyérevésnél is jobb, az a gyümölcskenyér töltelékének majszolása a kamrában).
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Hangolódj velünk a karácsonyra: