Nők, lányok, asszonyok! Nyílt levél a konyha hétköznapi hősnőinek, az újratervezés mestereinek

Te is a konyhában töltöd a fél életedet? Húsvétkor, karácsonykor, szilveszterkor és a családi ünnepeken is a tűzhelyet és a sütőt nézed a tévé helyett? Nem vagy egyedül!

Idén január 1-jén is degeszre ettük magunkat lencsével, év közben néha mégis karcsú volt a pénztárcánk, az újévi fogadalmaink a diétánkkal együtt pedig valahol január második hetében eltűntek a család, a munka és a nem létező énidő Bermuda-háromszögében.

Csillámpor helyett neked is sütőporos az orrod?

A konyha már a régi paraszti házakban is központi helyet foglalt el: ez a helyiség volt a ház szíve, és bárhogy is alakultak a lakástrendek azóta, a mai napig a konyhában zajlik az élet. Akár vendégeket hívunk, akár csak a családnak főzünk, a konyha finom illatokkal, a legújabb gasztrocsodákkal, örömmel és mosollyal telik meg – legalábbisaz amerikai filmekben és romantikus álmainkban.

A valóság sokkal árnyaltabb, és egészen másként fest: sokszor hulla fáradtan kezdjük meg a sokadik műszakot a konyhában, és ilyenkor még a legegyszerűbb fogásokat is fájdalmas elkészíteni. Nem viseljük jól, ha épp nem sikerül valami, és néha legszívesebben csak rendelt pizzát tálalnánk a több fogásos menü helyett.

Mindannyian tudjuk, milyen az, amikor a szívünket, lelkünket és a kellő mennyiségű sütőport/szódabikarbónát is beletesszük a süteménybe, de a tészta mégsem akar feljönni, miközben az alja már odakozmált. Az sem ismeretlen, amikor a sült húsra nem a szaftos, hanem a szálkás jelző illik, vagy egy új recept kipróbálása után még véletlen sem úgy néz ki az étel, mint a képeken.

A tepsisúrolás sem annyiból áll, mint a reklámokban: áztatás után nem csak egy mozdulat a tisztítása - ha csak ki nem hajítjuk az ablakon - , és maximum a parfümünkből elég a nyakunk mögé 1 csepp, nem a mosogatószerből a zsíros tepsire.

Amire ritkán jön értelmes válasz: mit főzzek holnap?

Tudjuk, milyen érzés, ha úgy gondoljuk, mindent megvettünk, amire szükségünk van, majd főzés közben derül ki, hogy mégsincs hagyma, kevés a só, vagy elfogyott a cérnametélt. Ismerjük a pillanatot, amikor a semmiből kell összeütni valami finomat, vagy a túlkalibrált ételmennyiségből varázsolni valami újat a családnak. És persze, az örök klasszikus, a lehető legidegtépőbb kérdés, amivel minden nap szembesülünk, és rendszerint nekünk kell megválaszolnunk:„Mit főzzek holnap?”

Legnagyobb sajnálatunkra a „nem tudom, mindegy, valami finomat” nevű étel még nem létezik a recepttárban, és olyat, amit a gyerek is könyörgés nélkül megeszik, nem egyszerű főzni. Tegyük hozzá: ha a kedvencét készítjük, épp aznap mégsem kívánja.

Sütni, főzni mégis jó: van, akinek előbbi, másnak az utóbbi megy, a gyakorlottaknak és elkötelezetteknek pedig mind a kettő. De a konyhatündérek élete sem fenékig aludttej, és mi ezt pontosan tudjuk, viszont együtt, egy közösségben még ez is könnyebb. Reméljük, hogy a receptekkel, videókkal, életmódtippekkel és az olvasnivalókkal sikerült egy kicsit színesebbé varázsolni a sokszor szürke hétköznapokat, és szebbé, könnyebbé tenni a dolgos ünnepeket - vagy az egész mögöttünk álló évet.

Most pedig szórjunk konfettiesőt a magasba, álljunk alá, és koccintsunk magunkra, mert a konyhában tevékenykedő nők igazi hősök! Boldog új évet!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...