Nők, lányok, asszonyok! Nyílt levél a konyha hétköznapi hősnőinek, az újratervezés mestereinek

Te is a konyhában töltöd a fél életedet? Húsvétkor, karácsonykor, szilveszterkor és a családi ünnepeken is a tűzhelyet és a sütőt nézed a tévé helyett? Nem vagy egyedül!

Idén január 1-jén is degeszre ettük magunkat lencsével, év közben néha mégis karcsú volt a pénztárcánk, az újévi fogadalmaink a diétánkkal együtt pedig valahol január második hetében eltűntek a család, a munka és a nem létező énidő Bermuda-háromszögében.

Csillámpor helyett neked is sütőporos az orrod?

A konyha már a régi paraszti házakban is központi helyet foglalt el: ez a helyiség volt a ház szíve, és bárhogy is alakultak a lakástrendek azóta, a mai napig a konyhában zajlik az élet. Akár vendégeket hívunk, akár csak a családnak főzünk, a konyha finom illatokkal, a legújabb gasztrocsodákkal, örömmel és mosollyal telik meg – legalábbisaz amerikai filmekben és romantikus álmainkban.

A valóság sokkal árnyaltabb, és egészen másként fest: sokszor hulla fáradtan kezdjük meg a sokadik műszakot a konyhában, és ilyenkor még a legegyszerűbb fogásokat is fájdalmas elkészíteni. Nem viseljük jól, ha épp nem sikerül valami, és néha legszívesebben csak rendelt pizzát tálalnánk a több fogásos menü helyett.

Mindannyian tudjuk, milyen az, amikor a szívünket, lelkünket és a kellő mennyiségű sütőport/szódabikarbónát is beletesszük a süteménybe, de a tészta mégsem akar feljönni, miközben az alja már odakozmált. Az sem ismeretlen, amikor a sült húsra nem a szaftos, hanem a szálkás jelző illik, vagy egy új recept kipróbálása után még véletlen sem úgy néz ki az étel, mint a képeken.

A tepsisúrolás sem annyiból áll, mint a reklámokban: áztatás után nem csak egy mozdulat a tisztítása - ha csak ki nem hajítjuk az ablakon - , és maximum a parfümünkből elég a nyakunk mögé 1 csepp, nem a mosogatószerből a zsíros tepsire.

Amire ritkán jön értelmes válasz: mit főzzek holnap?

Tudjuk, milyen érzés, ha úgy gondoljuk, mindent megvettünk, amire szükségünk van, majd főzés közben derül ki, hogy mégsincs hagyma, kevés a só, vagy elfogyott a cérnametélt. Ismerjük a pillanatot, amikor a semmiből kell összeütni valami finomat, vagy a túlkalibrált ételmennyiségből varázsolni valami újat a családnak. És persze, az örök klasszikus, a lehető legidegtépőbb kérdés, amivel minden nap szembesülünk, és rendszerint nekünk kell megválaszolnunk:„Mit főzzek holnap?”

Legnagyobb sajnálatunkra a „nem tudom, mindegy, valami finomat” nevű étel még nem létezik a recepttárban, és olyat, amit a gyerek is könyörgés nélkül megeszik, nem egyszerű főzni. Tegyük hozzá: ha a kedvencét készítjük, épp aznap mégsem kívánja.

Sütni, főzni mégis jó: van, akinek előbbi, másnak az utóbbi megy, a gyakorlottaknak és elkötelezetteknek pedig mind a kettő. De a konyhatündérek élete sem fenékig aludttej, és mi ezt pontosan tudjuk, viszont együtt, egy közösségben még ez is könnyebb. Reméljük, hogy a receptekkel, videókkal, életmódtippekkel és az olvasnivalókkal sikerült egy kicsit színesebbé varázsolni a sokszor szürke hétköznapokat, és szebbé, könnyebbé tenni a dolgos ünnepeket - vagy az egész mögöttünk álló évet.

Most pedig szórjunk konfettiesőt a magasba, álljunk alá, és koccintsunk magunkra, mert a konyhában tevékenykedő nők igazi hősök! Boldog új évet!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...