Nincs jó hírünk az iskolakezdésre, őrületesen drágák a szezonális zöldségek

Hiába van szezonjuk a zöldségféléknek, úgy tűnik alaposan a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha a mindennapi bevásárlásnál a piacok vagy a zöldségespult felé vesszük az irányt.   

Nem túl megnyugtatók a legfrissebb hírek a zöldségfélék elérhetőségét illetően, mind a termelők mind a kereskedők azt állítják tartósan magasan maradnak az árak, - számolt be róla a Népszava.

A jó minőségű zöldséget és gyümölcsöt alaposan meg kell fizetnünk, 2018-hoz képest átlagosan 29%-al drágult a friss áru. A burgonya árának alakulása az egyik legjelentősebb, 300 Ft alatt ne is keressük kilóját, de bőven a dupláját kell fizessük az almáért is. Hasonló a helyzet a répa és a vöröshagyma esetében is.

A drágulás fő okai között szerepel a szeszélyes időjárás. A legnagyobb gondot a tartós esőzések és a borzalmasan meleg napok váltakozása jelenti, a tavaszi aszály pedig jelentős kárt okozott a földeken, ez utóbbi 20 éve nem súlytotta ilyen hosszan a termőterületeket.

A betakarítást még az is nehezíti, hogy egyre nehezebb dolgos kezekre bukkanni és megtalálni azt a munkaerőt, akik a nyári kánikulában is dolgoznak és bírják a megnövekedett óraszámot, mindezt nem túl jelentős bérért cserébe.

Ahogy írják: "Az árrobbanás oka, hogy míg a múlt évben kimagasló volt a termés és ez lenyomta a felvásárlási árakat, addig idén sokkal kevesebb gyümölcsöt szüreteltek a gazdák."

Mindezek következményeként az iskolakezdéskor sem számíthatunk rá, hogy pénztárcabarát áron szerezhetjük be a friss őszi vitaminforrásokat. A kedvelt paradicsom, paprika és uborka ára előreláthatólag sajnos nem csökken majd, sőt.

Ezeket olvastad már?

Címlapfotó: iStock

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek