Nincs jó hírünk az iskolakezdésre, őrületesen drágák a szezonális zöldségek

Hiába van szezonjuk a zöldségféléknek, úgy tűnik alaposan a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha a mindennapi bevásárlásnál a piacok vagy a zöldségespult felé vesszük az irányt.   

Nem túl megnyugtatók a legfrissebb hírek a zöldségfélék elérhetőségét illetően, mind a termelők mind a kereskedők azt állítják tartósan magasan maradnak az árak, - számolt be róla a Népszava.

A jó minőségű zöldséget és gyümölcsöt alaposan meg kell fizetnünk, 2018-hoz képest átlagosan 29%-al drágult a friss áru. A burgonya árának alakulása az egyik legjelentősebb, 300 Ft alatt ne is keressük kilóját, de bőven a dupláját kell fizessük az almáért is. Hasonló a helyzet a répa és a vöröshagyma esetében is.

A drágulás fő okai között szerepel a szeszélyes időjárás. A legnagyobb gondot a tartós esőzések és a borzalmasan meleg napok váltakozása jelenti, a tavaszi aszály pedig jelentős kárt okozott a földeken, ez utóbbi 20 éve nem súlytotta ilyen hosszan a termőterületeket.

A betakarítást még az is nehezíti, hogy egyre nehezebb dolgos kezekre bukkanni és megtalálni azt a munkaerőt, akik a nyári kánikulában is dolgoznak és bírják a megnövekedett óraszámot, mindezt nem túl jelentős bérért cserébe.

Ahogy írják: "Az árrobbanás oka, hogy míg a múlt évben kimagasló volt a termés és ez lenyomta a felvásárlási árakat, addig idén sokkal kevesebb gyümölcsöt szüreteltek a gazdák."

Mindezek következményeként az iskolakezdéskor sem számíthatunk rá, hogy pénztárcabarát áron szerezhetjük be a friss őszi vitaminforrásokat. A kedvelt paradicsom, paprika és uborka ára előreláthatólag sajnos nem csökken majd, sőt.

Ezeket olvastad már?

Címlapfotó: iStock

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...