A Netflix sorozatától neked is kedved támad áttérni a vegán életmódra

Az vagy, amit eszel: Az ikerkísérlet – avagy a Netflix legújabb dokusorozata nagyon érdekes összefüggésekre világít rá az egészség és a vegán étrend kapcsán.

Nem ez az első alkalom, hogy Netflix vegánságot népszerűsítő dokumentumfilmmel kezdi meg az évet, és ezzel együtt a „veganuárt”. Több mint négy évvel ezelőtt Louie Psihoyos már készített egy dokumentumfilmet, ami sokaknál megváltoztatta azt, ahogyan a növényi alapú étrendre tekintettek. A rendező abban reménykedik, hogy hasonló hatást érhet el az Az vagy, amit eszel: Az ikerkísérlet című sorozatával is.

A szóban forgó sorozat egy november végén közzétett Stanford-tanulmányon alapul, amely 22 pár egypetéjű ikeret vizsgált:

az egyikük vegán, a másik húsalapú étrendet követett a felmérés során. A kutatás arra volt kiváncsi, hogy a genetikai különbségek kizárásával milyen egészségügyi változásokat mutatnak az életmódbeli tényezők, egészen pontosan a növényi alapú étrendre való áttérés.

A dokumentumfilmben számos gasztrohíresség szerepel, például Miyoko Schinner, az Impossible Foods alapítója, Pat Brown, a három Michelin-csillagos Daniel Humm, Tracye McQuirter népegészségügyi táplálkozási szakértő, vagy Tony Seba, a Clean Disruption szerzője. De sikerült megszólaltatniuk Cory Booker amerikai szenátort is.

Mire jutott a tanulmány?

A tanulmány során a résztvevőket három ponton lemérték és vért vettek tőlük. A legnagyobb változás az első hónapban volt tapasztalható: a vegán étrendet folytatók alacsonyabb LDL-koleszterin-, inzulin- és testtömeg-szintet mutattak – mindez a jobb szív- és érrendszeri egészséggel jár együtt. Ezenkívül a vegán résztvevők 20%-kal csökkentették az éhgyomri inzulint és átlagosan 1,9 kg-ot fogytak.

A növényi eredetű ételeket fogyasztók magasabb rostbevitelt értek el és kevesebb telített zsírt fogyasztottak – és mivel a gabona nagyobb tömegű, mint a hús, ők jóllakottabbak lehettek, és kevesebb kalóriát fogyaszthattak, mint a mindenevők.

A telített zsírok visszaszorítása, az élelmi rostok bevitelének növelése és a fogyás volt a három legfontosabb dolog, amit a vegán résztvevők megtettek szívük egészségének javítása érdekében

– állítja Christopher Gardner vezető szerző.

Amiért még érdemes nézni...

A dokumentumfilmben részletesen beszélnek az amerikai táplálkozási kultúráról, valamint a gyártásról, termelésről is. Bemutatják, hogy milyen körülmények között, milyen áron készülnek a feldolgozott élelmiszerek, hogy milyen szokások uralkodnak a hús- és tejipar területén, hogy milyen hatással lehet az emberekre a több évtizedes marketing és lobbizás, ami a termelők részéről érkezik.

De a szakemberek érintenek olyan érdekességeket is, mint a BMI pontatlansága, beszélnek arról, hogy miért fontos ismerni a mikrobiális és a bélbaktériumok összetételét, a telomerek hatásait, a zsigeri zsír veszélyet, sőt arra is kitérnek, hogy a vegán étrend miként befolyásolhatja a szexuális életet.

Forrásunk volt.

Címlapkép: Netflix


Még több életmód cikk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk