A Netflix sorozatától neked is kedved támad áttérni a vegán életmódra

Az vagy, amit eszel: Az ikerkísérlet – avagy a Netflix legújabb dokusorozata nagyon érdekes összefüggésekre világít rá az egészség és a vegán étrend kapcsán.

Nem ez az első alkalom, hogy Netflix vegánságot népszerűsítő dokumentumfilmmel kezdi meg az évet, és ezzel együtt a „veganuárt”. Több mint négy évvel ezelőtt Louie Psihoyos már készített egy dokumentumfilmet, ami sokaknál megváltoztatta azt, ahogyan a növényi alapú étrendre tekintettek. A rendező abban reménykedik, hogy hasonló hatást érhet el az Az vagy, amit eszel: Az ikerkísérlet című sorozatával is.

A szóban forgó sorozat egy november végén közzétett Stanford-tanulmányon alapul, amely 22 pár egypetéjű ikeret vizsgált:

az egyikük vegán, a másik húsalapú étrendet követett a felmérés során. A kutatás arra volt kiváncsi, hogy a genetikai különbségek kizárásával milyen egészségügyi változásokat mutatnak az életmódbeli tényezők, egészen pontosan a növényi alapú étrendre való áttérés.

A dokumentumfilmben számos gasztrohíresség szerepel, például Miyoko Schinner, az Impossible Foods alapítója, Pat Brown, a három Michelin-csillagos Daniel Humm, Tracye McQuirter népegészségügyi táplálkozási szakértő, vagy Tony Seba, a Clean Disruption szerzője. De sikerült megszólaltatniuk Cory Booker amerikai szenátort is.

Mire jutott a tanulmány?

A tanulmány során a résztvevőket három ponton lemérték és vért vettek tőlük. A legnagyobb változás az első hónapban volt tapasztalható: a vegán étrendet folytatók alacsonyabb LDL-koleszterin-, inzulin- és testtömeg-szintet mutattak – mindez a jobb szív- és érrendszeri egészséggel jár együtt. Ezenkívül a vegán résztvevők 20%-kal csökkentették az éhgyomri inzulint és átlagosan 1,9 kg-ot fogytak.

A növényi eredetű ételeket fogyasztók magasabb rostbevitelt értek el és kevesebb telített zsírt fogyasztottak – és mivel a gabona nagyobb tömegű, mint a hús, ők jóllakottabbak lehettek, és kevesebb kalóriát fogyaszthattak, mint a mindenevők.

A telített zsírok visszaszorítása, az élelmi rostok bevitelének növelése és a fogyás volt a három legfontosabb dolog, amit a vegán résztvevők megtettek szívük egészségének javítása érdekében

– állítja Christopher Gardner vezető szerző.

Amiért még érdemes nézni...

A dokumentumfilmben részletesen beszélnek az amerikai táplálkozási kultúráról, valamint a gyártásról, termelésről is. Bemutatják, hogy milyen körülmények között, milyen áron készülnek a feldolgozott élelmiszerek, hogy milyen szokások uralkodnak a hús- és tejipar területén, hogy milyen hatással lehet az emberekre a több évtizedes marketing és lobbizás, ami a termelők részéről érkezik.

De a szakemberek érintenek olyan érdekességeket is, mint a BMI pontatlansága, beszélnek arról, hogy miért fontos ismerni a mikrobiális és a bélbaktériumok összetételét, a telomerek hatásait, a zsigeri zsír veszélyet, sőt arra is kitérnek, hogy a vegán étrend miként befolyásolhatja a szexuális életet.

Forrásunk volt.

Címlapkép: Netflix


Még több életmód cikk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...