Rabszolgák, akik meghatározták, mit eszik Amerika – indul a High on the Hog című gasztrosorozat második évada

Történelem, kultúra, szórakoztatás, afro-amerikai virtus, és a rabszolgaság szomorú, mindent átható emléke, mindez gasztronómiai vonatkozásban. Új évaddal rukkol elő a High on the Hog!

Mi is írtunk róla (ajánló oldalt), amikor is tavaly májusban elindult a Netflixen egy különleges, négyrészes gasztrosorozat High on the Hog: How African American Cuisine Transformed America címmel az amerikai rabszolgatartás és a gasztronómia kapcsolatáról, és arról, hogy mennyiben befolyásolták és alakították az afro-amerikaiak az USA kulináris hagyományait.

A sorozat több egy szimpla főzős műsornál, hisz az ételeken keresztül olykor lelkileg roppant megterhelő részleteket idéz fel az amerikai történelem rabszolgasori fejezetéből. Jessica B. Harris azonos című könyvén alapulnak a képsorok, aki maga is feltűnik az első részben. Az ételek pusztán médiumként szolgálnak; elmesélik egy hányattatott múltú csoport történetét, akik a sanyarú körülmények ellenére az egész országot meghatározó ételkultúrát hoztak magukkal (és létre az ültetvényeken).

A műsor házigazdája Stephen Satterfield, a sommelier- és szakácsmúlttal rendelkező gasztroújságíró, aki elfeledett történeteket és történelmet tár fel előttünk. Az út során, mely Nyugat-Afrikán, Texason vagy akár New Yorkon át vezet, kiderül, hogy az afrikai alapanyagok és a feketék szaktudása alapjaiban formálta az USA ételhagyományait. A street food jellegű helyektől kezdve a fine dining miliőig minden helyet kap.

Mikor jön ki az új évad, és miről fog szólni?

Egyelőre semmit sem tudni biztosra, de a fekete gasztronómia illetve kultúra története és az utazás folytatódik, hiszen az első évad is igen pozitív visszajelzéseket kapott világszerte. Egy lehetséges scenario szerint az új évad a könyv második felére koncentrál majd, esetleges kitekintéssel a koronavírus hatásaira. Keressétek majd a Netflixen!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.

Címlapfotó: Netflix.com


Még több gasztroérdekesség itt:

Legújabb receptek

Legfinomabb limonádé

Ki ne imádná a limonádét, az első nyáriasan meleg napokon pedig semmi sem esik jobban, mint egy nagy pohár jeges frissítő ebből a citromos kedvencből! Ebben a verzióban egész citromokat ...

Legegyszerűbb tiramisu

Mindenki imádja, mindenki ismeri: a tiramisu az olasz gasztronómia egyik hamisítatlan és örök szereplője. A sütésmentes desszert bármilyen alkalomra gyorsan elkészíthető, bár az ...

Spárgás rizottó sütőben

A rizottó egyik legbosszantóbb része, a folyamatos és fárasztó kavargatás egyszerűen kiváltható azzal, ha az egytálételt a sütőben készítjük el. Az alábbi recept ugyanolyan ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Az orchidea jobban szereti, mint a vizet: csak 2 evőkanál...

Az orchideák csoportja az egyik legsokszínűbb virágcsoport, több mint 25 000 fajával. Itthon is előszeretettel tartjuk a lakásban, mivel azonban elég kényes növény, muszáj kellő figyelemmel gondoskodni róla. Mutatunk egy szuper trükköt a locsolásához, amivel egész évben virágoztathatod!

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!