Az erdei gyömbérgyökér kevésbé ismert, ám annál sokoldalúbb gyógy- és fűszernövény. A népi konyhák fűszere egyben ízletes gyógynövény, és egy kirándulás alkalmával magunk is szedhetünk belőle.
Az erdei gyömbérgyökér, másnéven ciklász, hólyagfű vagy vadszegfű fogyasztása számos pozitív hatást gyakorol testünkre.
Emésztést segítő, illetve hasmenés és étvágytalanság esetén is bevethető a benne lévő illóolajoknak és cseranyagoknak köszönhetően.
Egyesek az erdei gyömbérgyökérből készült főzetet afták esetén öblögetésre használják. Alapos tisztítás után tehetjük salátákba, illetve kávédarálóban is megőrölhetjük, így pedig fűszerként, akár mint a szegfűszeget, tudjuk felhasználni. Így hozzáadhatjuk gyümölcsleveshez, forralt borhoz, főtt hús mellé kínált szószhoz, és természetesen mézeskalácshoz is.
Még több hír, érdekesség és karácsonyra hangoló cikk: