Ritka alkalom, mikor egy nemzetközileg elismert séf fogásait nem csak fine dining étteremben kóstolhatjuk végig. Többek között ezért is vártuk a Felix Kitchen&Bar új étlapját, melyet Mészáros Ádám és Soós István páros nyolc, újragondolt fogással egészített ki a hagyományok tiszteletét és a minőségi alapanyagokat középpontba helyezve.
“Van, ahol a technológia, van, ahol a hagyományok tisztelete az elsődleges szempont. Egy, ami közös, az pedig a magas minőségű alapanyag, és az, hogy ezt folyamatosan tudjuk biztosítani” - összegezte az új ételek koncepciójának hátterét Mészáros Ádám, aki tavasszal igazolt a Felix Kitchen&Bar-hoz.
A nemzetközileg is többszörösen elismert séf úgy nyilatkozott, hogy az általa megálmodott fogásoknak az a feladatuk, hogy egyedi élményt adjanak a vendégeknek és edukáljanak is.
“Nem az a célunk, hogy túlszofisztikált vagy túlságosan összetett tányérokat készítsünk. Mégis úgy gondolom, hogy hosszú távon nagyon fontos, hogy ételeinken keresztül edukálhassunk. Akár csak úgy, hogy megmutatjuk mire képes egy-egy igazán jó minőségű alapanyag. Így tudunk fejlődni, hogy a kis magyar gazdaságok értékeinek teret biztosítunk.”
Ismerős ízek új köntösben: ezt jelenti a Felix-féle új harcsapaprikás túrós csuszával
Egyik kedvencünk már most a harcsapaprikás, mely a Felix friss étlapjának legújabb éke. A főétel megalkotásakor két fontos szempontot is figyelembe vett a séf és csapata: legyen összeillő az étterem atmoszférájával, és ízében is hűen tükrözze azt, amit régről megszokhattunk.
“Éppen csak annyi »csíny« legyen benne, ami nem változtatja ezt az ételt karikatúrává. Ezt a »csínyt« igyekeztem a mártásnál elsütni. Egy nagyon karakteres, bársonyos mártást készítettünk mellé, ami nem túl nehéz és méltó partnere a harcsának.”
A mártás kulcsát egy éveken át fejlesztett halászlépaprikás alapja adta, szigorúan túrós csuszával tálalva. A rétegzett házi gyúrt tészta különlegességét Galló János Jersey teheneinek tejéből készített túró és tejföl adja.
Régi klasszikus újraértelmezve: görög saláta
Ez a fogás jó példa arra, hogy megmutassa, mire is képesek együtt a jó minőségű alapanyagok. A zöldségeket Horváth Boldizsár (Farm2Fork Kft.) biztosítja, aki az ország bármely pontjára képes elmenni, hogy a legkiválóbb alapanyagokat beszerezze. A magyar zöldségeket tölgyfahordóban érlelt Dodoni fetasajt és több hónapos kóstoló sorozat után kiválasztott olívaolaj koronázza meg.
Őszi hangulat kacsamellel és káposztával tálalva
“Az alapanyagok minőségében nem ismerünk kompromisszumot!” - mondta el Mészáros Ádám, a Felix Kitchen&Bar executive séfe. Ezt az elvet követve született meg a savanyított levélbe tekert lilakáposztával és sült kelkáposztával felszolgált magyar kacsamell. A két zöldség közül míg a lilakáposztát egy napig borban, mézben és csipkebogyó lekvárban pácolják, a sült kelkáposztához olyan kiegészítő elemeket is hozzáadtak, mint az árpagyöngy és a hajdina, mellyel szintén a hagyományok előtt tisztelegnek. Az őszi árnyalatok csak úgy pompáznak a tányéron, így a szürke, hideg napokon igazi felüdülést jelent ez a fogás.
Amin biztonságosan osztozhatunk: nyelvhal papírban sütve, konfitált burgonyával, gombával és magyar kaviárral
Ugyan a nyelvhal nem az egyik legpopulárisabb halféle a magyar gasztronómiában, mégis páratlan íz nyerhető ki belőle, egyszerűen papírban megsütve.
“Minden fogásomba szeretnék belecsempészni valami pluszt, ami – ha nem is feltétlenül technológiai újítás –, de vagy nem megszokott vagy éppen a Felix kínálatában mutathat újat. Legyen szó egy salátáról, amit házilag marinált és füstölt pisztránggal adunk extraként, vagy az egészben szervírozott papírban sült nyelvhalról több komponensű köret elemeivel.”
Az egyik legkülönlegesebb főételt az egyszerű sütési technikának köszönhetően, sallangmentesen kapjuk, konfitált burgonyával, ördögszekér- és szarvasgombával, valamint magyar kaviárral megbolondítva. A mediterrán nyaralásainkat idézi meg a tányér, hiszen egy egészben sült halat kínálnak, amit akár meg is megoszthatunk vacsorapartnerünkkel.
Ami soha nem hiányozhat az étlapról: csokoládétorta, házi narancslekvárral
Mészáros Ádám csokoládé iránti szeretetét akkor értjük meg igazán, ha megkóstoljuk ezt a desszertkülönlegességet.
Igazi gasztronómiai útra csábít minket Ádám új étlapja, amiért jelen esetben nagyon hálásak is vagyunk, mert ez az út most nem a külföldi konyhaművészetet, hanem az itthoni értékeket, kimagasló hazai alapanyagok ízét tárja elénk, amire talán sosem vágytunk még ennyire!
Ezeket olvastad már?
Budapest legújabb ramenezője izgalmas utazásra invitál: itt az Ensō
Tavaly már hosszan beszélgettünk a pop-up vacsoráiról ismertté vált Konyhakör alapítójával, Tenner Benjaminnal, most pedig megnéztük első állandó éttermüket, az Ensō-t.
Nosalty„Azt szeretnénk, ha a vendégek a kultúrát éreznék az ételekben”...
A Dobrumba egyértelműen Pest egyik legnépszerűbb étterme, ahol egy minden érzékre ható utazásban lehet része a vendégnek. Most kis-nagy testvért kapott: ez a Pingrumba.
Szász NóriAlaplé: új videósorozatunkkal bekuckózva, otthonról tanulhatod meg a főzés alapjait
Elindul várva-várt videosorozatunk, az ALAPLÉ első évada, ami egy igazi bekuckózós, gyorstalpaló gasztrosuli lesz a kezdő mozdulatoktól a komfortos otthoni főzésig.
NosaltyEz az első hotellánc, amelyik bevállalta, hogy egy évig csak...
Októbertől kezdte meg az egy éves kihívást az Ovolo hotellánc, miszerint egyes éttermeiben a vendégeknek kizárólag növényi alapú menüsort szervíroz.
Nosalty