Egyre tágul a világ – persze nem ténylegesen, fizikailag, hanem elérhetőségben – ezt a folyamatos nyitást pedig az utóbbi időben talán a kamránk is megérezte. Lehet, hogy lapulnak benne nemzetközi alapanyagok, amelyeket nem is egy messzi-messzi útról (vagy Kőbányáról, a kínai piacról) hoztunk magunkkal, hanem a közeli szupermarketből. Továbbá lehet az is, hogy ezek a nemzetközi alapanyagok nem fogynak olyan gyorsan, mert nem főzünk minden nap ázsiait, indiait, mexikóit, közel-keletit… Mihez kezdjünk hát velük? Tán mégsem tehetjük őket magyar ételekbe? Vagy mégis?
Nézd meg galériánkban a nemzetközi alapanyagokat, amelyeknek a magyar konyha is örül:
4 nemzetközi alapanyag, amit magyar ételekben is használhatsz
Szójaszósz
A kínaiak sötét, karakteres és utánozhatatlan aromájú szósza nem csak az ázsiai ételek ízesítője lehet. Tulajdonképpen bármilyen ételhez adhatjuk, amelynek szeretnénk elmélyíteni sósságát: levesekbe, pörköltbe és ragukba egyaránt kerülhet. Marinálhatunk vele húsokat és zöldségeket, cseppenthetjük krémekbe és mártogatósokba is. Először mindig csak keveset adjunk hozzá, és ha ízlik, emeljük a tétet!
Tahini
A szezámmagpasztát talán legtöbben úgy ismerjük, mint a hummusz elengedhetetlen hozzávalóját. Pedig – tekintve, hogy egy olajos magból készült krém – ennél sokkal több mindenre képes lehet, akár a magyar konyhában is. Mivel nagyon erőteljes az íze, csak csínján bánjunk vele: de egy teáskanálnyi landolhat sült húsok pácában, főzelékekben (pl. sárgaborsó), krémlevesekben vagy sütemények tésztájában.
Kimchi
Gondoljunk úgy erre a koreai savanyúságra, mint a mi savanyú káposztánk távoli rokonára. Ha vettünk (vagy, ami még jobb, készítettünk) valamennyit belőle, kezdő lépésként megkóstolhatjuk sült húsok és húsos egytálételek mellett, kísérőként. Erőteljes íze könnyen elnyom másokat, így biztosan kell majd vele kísérleteznünk. De egészen bátran tehetjük olyan klasszikusokba is, mint a rakott káposzta, káposztaleves, székelykáposzta, és még sorolhatnánk.
Íme, néhány recept a kezdéshez:
Turbózott rántott hús
Persze tudom, van, aki vékony hússal, sok panírral, van, aki sütőben sütve, van, aki szottyosan és van, aki ropogósan szereti. Nekem viszont ez a tökéletes rántott hús, és remélem, ...
Krémes sültpaprika-krémleves tahinivel és fetával
Ha egészséges comfort foodra (lelekmelengető fogásra) vágyunk, ez a krémes sültpaprikaleves lehet a legjobb választásunk. Alig egy óra alatt elkészül a kamránk összetevőinek egyszerű ...
Újragondolt finomfőzelék
A finomfőzelék valóban tud finom lenni - az egykor francia köretként ismert répa-borsó-karalábé kombó az előző rendszer menzáin vált lisztes-rántásos főzelékké. Ez az újhullámos ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket az izgalmas/érdekes/őrült ötleteket is próbáld ki: