Keménykedés a konyhában: a barna cukor kiszáradásának megelőzése

Barna, édes, kedvenc süteményeink alapja, és önkényesen viselkedik...mi az? Fehér kristályos testvérével ellentétben a barna cukrot csak kellő odafigyelés mellett lehet a konyhában tárolni.

Mind álltunk már, a fejünket vakarva egy zacskó kőkemény barnacukor-tégla fölött, gondolatban már a kalapáccsal játszva. Azonban mielőtt szerszámokkal esnénk neki a főzésnek, íme, néhány tipp, amivel megvédhetjük a barna cukrot a kiszáradástól.

Először azt kell megértenünk, hogy miért lesz kőkemény a barna cukor, amikor éppen mézeskalácsot akarnánk sütni.

Ha hosszabb ideig levegőn hagyjuk, a cukorban lévő melasz - amitől barna és ragacsos lesz – folyadéktartalma csökken, ettől keményedik be.

Tárolás

A legelső és legfontosabb tipp tehát a barna cukor rendeltetésszerű tárolása. Erre a legalkalmasabb egy légmentesen záró doboz vagy üveg. Ezzel a lépéssel rengeteg fejfájástól menthetjük meg magunkat.

Keménykedés a konyhában: a barna cukor kiszáradásának megelőzése

Azonban ha már menthetetlen a cukrunk, kétféle módszer áll rendelkezésünkre hogy visszahozzuk az élők világába: vagy hozzáadunk egy nedvességet szabályozó élelmiszert vagy különböző konyhai gépekkel dolgozhatjuk újra használható formába. Így már semmi sem állhat kedvenc hagymalekvárunk elkészítésének útjában.

Alma és kenyér

A nedvességet két, minden háztartásban megtalálható élelmiszerrel hozhatjuk vissza a barna cukorba. Egy kenyérszelettel az üvegben már pár nap alatt kiváló eredményt érhetünk el. A kenyér lassan kiszárad majd, átadva a benne lévő nedvességet a cukornak.

Hasonló elven működik, ha egy darab almát adunk hozzá. Itt azonban mindenképpen tartsuk szemmel a folyamatot, mert az alma friss, és könnyen elindíthat olyan erjedési folyamatokat, amikre nekünk semmi szükségünk (kivéve persze, ha almapálinkát akarunk készíteni).

Konyhai gépek

A másik utat választva konyhai gépeinkhez nyúlhatunk segítségért. Ha a cukortömböket robotgépbe tesszük, pár fordulattal újra használhatóvá varázsolhatjuk. Néha nagyobb darabok maradnak benne, ekkor az egészet szitáljuk le sütés előtt. Amennyiben az idő tényleg nagyon szorít minket (a vendégek már úton, mi pedig még sehol nem állunk a legjobb csokis kekszek egyikével), tegyük a cukrot egy tálban a mikróba. A tetejére helyezzünk egy vizes papírtörlőt, és húsz másodpercig hagyjuk melegedni.

Kókuszos mézes krémes

A karácsony egyik jellegzetes sütije a mézes krémes. A hagyományos darás krémtől eltérően most kókusszal készítettem. Kicsit macerás a lapok egyenkénti sütése, de a tésztája nagyon ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több édes recept és cikk:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...