Keménykedés a konyhában: a barna cukor kiszáradásának megelőzése

Barna, édes, kedvenc süteményeink alapja, és önkényesen viselkedik...mi az? Fehér kristályos testvérével ellentétben a barna cukrot csak kellő odafigyelés mellett lehet a konyhában tárolni.

Mind álltunk már, a fejünket vakarva egy zacskó kőkemény barnacukor-tégla fölött, gondolatban már a kalapáccsal játszva. Azonban mielőtt szerszámokkal esnénk neki a főzésnek, íme, néhány tipp, amivel megvédhetjük a barna cukrot a kiszáradástól.

Először azt kell megértenünk, hogy miért lesz kőkemény a barna cukor, amikor éppen mézeskalácsot akarnánk sütni.

Ha hosszabb ideig levegőn hagyjuk, a cukorban lévő melasz - amitől barna és ragacsos lesz – folyadéktartalma csökken, ettől keményedik be.

Tárolás

A legelső és legfontosabb tipp tehát a barna cukor rendeltetésszerű tárolása. Erre a legalkalmasabb egy légmentesen záró doboz vagy üveg. Ezzel a lépéssel rengeteg fejfájástól menthetjük meg magunkat.

Keménykedés a konyhában: a barna cukor kiszáradásának megelőzése

Azonban ha már menthetetlen a cukrunk, kétféle módszer áll rendelkezésünkre hogy visszahozzuk az élők világába: vagy hozzáadunk egy nedvességet szabályozó élelmiszert vagy különböző konyhai gépekkel dolgozhatjuk újra használható formába. Így már semmi sem állhat kedvenc hagymalekvárunk elkészítésének útjában.

Alma és kenyér

A nedvességet két, minden háztartásban megtalálható élelmiszerrel hozhatjuk vissza a barna cukorba. Egy kenyérszelettel az üvegben már pár nap alatt kiváló eredményt érhetünk el. A kenyér lassan kiszárad majd, átadva a benne lévő nedvességet a cukornak.

Hasonló elven működik, ha egy darab almát adunk hozzá. Itt azonban mindenképpen tartsuk szemmel a folyamatot, mert az alma friss, és könnyen elindíthat olyan erjedési folyamatokat, amikre nekünk semmi szükségünk (kivéve persze, ha almapálinkát akarunk készíteni).

Konyhai gépek

A másik utat választva konyhai gépeinkhez nyúlhatunk segítségért. Ha a cukortömböket robotgépbe tesszük, pár fordulattal újra használhatóvá varázsolhatjuk. Néha nagyobb darabok maradnak benne, ekkor az egészet szitáljuk le sütés előtt. Amennyiben az idő tényleg nagyon szorít minket (a vendégek már úton, mi pedig még sehol nem állunk a legjobb csokis kekszek egyikével), tegyük a cukrot egy tálban a mikróba. A tetejére helyezzünk egy vizes papírtörlőt, és húsz másodpercig hagyjuk melegedni.

Kókuszos mézes krémes

A karácsony egyik jellegzetes sütije a mézes krémes. A hagyományos darás krémtől eltérően most kókusszal készítettem. Kicsit macerás a lapok egyenkénti sütése, de a tésztája nagyon ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több édes recept és cikk:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...