Keménykedés a konyhában: a barna cukor kiszáradásának megelőzése

Barna, édes, kedvenc süteményeink alapja, és önkényesen viselkedik...mi az? Fehér kristályos testvérével ellentétben a barna cukrot csak kellő odafigyelés mellett lehet a konyhában tárolni.

Mind álltunk már, a fejünket vakarva egy zacskó kőkemény barnacukor-tégla fölött, gondolatban már a kalapáccsal játszva. Azonban mielőtt szerszámokkal esnénk neki a főzésnek, íme, néhány tipp, amivel megvédhetjük a barna cukrot a kiszáradástól.

Először azt kell megértenünk, hogy miért lesz kőkemény a barna cukor, amikor éppen mézeskalácsot akarnánk sütni.

Ha hosszabb ideig levegőn hagyjuk, a cukorban lévő melasz - amitől barna és ragacsos lesz – folyadéktartalma csökken, ettől keményedik be.

Tárolás

A legelső és legfontosabb tipp tehát a barna cukor rendeltetésszerű tárolása. Erre a legalkalmasabb egy légmentesen záró doboz vagy üveg. Ezzel a lépéssel rengeteg fejfájástól menthetjük meg magunkat.

Keménykedés a konyhában: a barna cukor kiszáradásának megelőzése

Azonban ha már menthetetlen a cukrunk, kétféle módszer áll rendelkezésünkre hogy visszahozzuk az élők világába: vagy hozzáadunk egy nedvességet szabályozó élelmiszert vagy különböző konyhai gépekkel dolgozhatjuk újra használható formába. Így már semmi sem állhat kedvenc hagymalekvárunk elkészítésének útjában.

Alma és kenyér

A nedvességet két, minden háztartásban megtalálható élelmiszerrel hozhatjuk vissza a barna cukorba. Egy kenyérszelettel az üvegben már pár nap alatt kiváló eredményt érhetünk el. A kenyér lassan kiszárad majd, átadva a benne lévő nedvességet a cukornak.

Hasonló elven működik, ha egy darab almát adunk hozzá. Itt azonban mindenképpen tartsuk szemmel a folyamatot, mert az alma friss, és könnyen elindíthat olyan erjedési folyamatokat, amikre nekünk semmi szükségünk (kivéve persze, ha almapálinkát akarunk készíteni).

Konyhai gépek

A másik utat választva konyhai gépeinkhez nyúlhatunk segítségért. Ha a cukortömböket robotgépbe tesszük, pár fordulattal újra használhatóvá varázsolhatjuk. Néha nagyobb darabok maradnak benne, ekkor az egészet szitáljuk le sütés előtt. Amennyiben az idő tényleg nagyon szorít minket (a vendégek már úton, mi pedig még sehol nem állunk a legjobb csokis kekszek egyikével), tegyük a cukrot egy tálban a mikróba. A tetejére helyezzünk egy vizes papírtörlőt, és húsz másodpercig hagyjuk melegedni.

Kókuszos mézes krémes

A karácsony egyik jellegzetes sütije a mézes krémes. A hagyományos darás krémtől eltérően most kókusszal készítettem. Kicsit macerás a lapok egyenkénti sütése, de a tésztája nagyon ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több édes recept és cikk:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...

Medvehagymás sós rúd

Kívül enyhén roppanós, belül mégis eszméletlenül omlós sós rudak várnak, karakteres medvehagymával megspékelve. Utolsó pillanatos vendégvárónak tökéletes, ugyanis nem kell ...

Spenótos-fetás sajtos masni

Görög ízvilág ihlette ezt a gyors házi sajtos masnit: a kész leveles tésztába spenótos-fetás tölteléket kenhetünk. Itt azonban még nem fogynak el a jó dolgok: a fonatokra plusz reszelt ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezeket a sonkákat ne vedd meg a boltban, mert megbánod

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) idén sem hagyja magára azokat a vásárlókat, akik nehezebben igazodnak el a széles választékú sonkakínálatot nézegetve. Összegyűjtötték, mi mindenre kell figyelni, hogy a lehető legjobb minőségű, valóban jóízű sonkák kerüljenek az ünnepi asztalra!

Egy tipp, amitől sokkal szebb lesz a kaszinótojás és a...

Bár mindenki másképp ünnepli a húsvétot, a kaszinótojás vagy töltött tojás igen sok családban szerves része a húsvéti menüsornak. Kicsit pepecselős, de minden rászánt percet megér, mi pedig mutatunk egy tuti Napi Tippet, amivel még pár szinttel feljebb emelheted!

Top Receptek

Egyszerű sajttekercs

A vendégségek koronázatlan királynője a hidegtál. Mindenféle húskészítményt, sajtokat és kencéket szervírozhatunk egy tálcán. A sajttekercs egy keveréke ezeknek, hiszen sajt, sonka, ...

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!