7 nem romlandó élelmiszer, amiből érdemes feltankolni, mert nagyon egészséges

Ezekből érdemes feltankolni a spájzot, hiszen fantasztikus fogásokat lehet belőlük készíteni, és nem is igazán romlandók.

Amikor beütött a koronavírus-járvány, mindenki cukrot, lisztet és élesztőt vásárolt. Valljuk be, ezek nem a legegészségesebb nem romlandó ételek. Szerencsére akadnak olyan élelmiszerek is, amelyeket bármeddig eltárolhatunk, hiszen nem romlandóak, azonban nagyon egészségesek, és isteni fogásokat készíthetünk belőlük.

Szárított és konzervbabok

bab remek növényi fehérjeforrás, és tápanyagtartalma is viszonylag magas, hiszen hüvelyes. Rengeteg benne a rost, a magnézium, B-vitamin, vas és cink. A konzervbabot akár 2-5 évig is el lehet tartani szobahőmérsékleten, a szárazbab pedig gyakorlatilag bármeddig eláll, de 10 évig biztosan, a csomagolástól függően. Rengeteg ételhez tökéletesen passzol, lehet belőle főfogás, adhatod a leveshez, és salátához sem utolsó.

Olasz zöldségleves

Ez az olaszok sűrű "mindent bele" levese, olyasmi, mint a mi tavaszi levesünk. Igazából bármilyen zöldséget rakhatunk bele, brokkolit, zöldbabot, cukkinit, kelkáposztát stb. Ők is ...

Vegán chilis bab

A chilis bab az egyik legegyszerűbb és legfinomabb egytálétel, amit lehetetlen megunni. Természetesen ezt is tökéletesen el lehet készíteni vegán módra, ráadásul az a legjobb benne, hogy ...

Vörösbab-főzelék Dianaturától

Az igazi retró ételek mindig slágerek maradnak. Eszembe jutott a konzerv sólet, amelyben egy főtt tojás is volt, talán még most is lehet kapni az üzletekben..:) A rántás készíthető ...

Magvakból készült vajak

Ha tényleg vészhelyzetre készülünk, nem mindegy, hogy milyen tápanyagtartalmú élelmiszereket gyűjtünk össze, ugyanis lehet, hogy szükségünk lesz extra energiára, ha éppen nem tudunk bevásárolni (bár szinte a nullával egyenlő az esélye annak, hogy ez most meg fog történni). A mogyoróvaj is ilyen: viszonylag kis mennyiségükben magas az energiatartalom. A mogyoróvaj akár 9 hónapig is eláll szobahőmérsékleten, a természetes, tartósítószermentes változatot is ehetjük egy hónapon keresztül.

Szárított gyümölcsök és zöldségek

Bár a friss termékek nagyon hamar megromlanak, a szárított gyümölcsök egy évig biztosan elállnak. A zöldségek kicsit kevésbé szívósak, ezek jellemzően fél évig bírják. Érdemes vigyázni a szárított gyümölcsökkel, mert magas a cukortartalmuk, de nassolni lehet őket, sőt, akár levesbe is mehetnek, ha éppen nincs friss megfelelőjük otthon. Sütemények édesítésére sem utolsók!

Olaszos csirkeragu

Azt írja Latinovits Zoltán a ’Ködszurkáló’ c. írásában: „…azt nevezem MODERN színháznak, mely a születés, élet, halál hármasságáról és a közösségről új és újabb ...

Toszkán göngyölt hús

Eredetileg karácsonyra néztem ki ezt a receptet, de kimaradt a menüből, így most húsvétkor vetem be. Szuper egyszerű összeállítani, és a sütő elvégzi a munka nagyját!

Konzervhal

Bár a hal nagyon egészséges, hamar megromlik – ha viszont a konzervbe zárt változatát választod, akár 5 évig eltarthatod, és még hűtőre sincs hozzá szükséged. A tengeri halaknak és herkentyűknek - így például a tonhalnak is - 18 hónapos a szavatossági idejük.

Gabonafélék

Érdemes elfelejteni a lisztet – inkább tankolj fel olyan gabonafélékből, mint a zab, a rizs, a bulgur, kuszkusz, quinoa és társaik, amelyek amellett, hogy szénhidráttal látnak el, még egészségesek is. A barna rizs három hónapig eláll szobahőmérsékleten, de sok más rizsfajta akár még tovább is bírja. Ezek a szénhidrátforrások sokkal jobbat tesznek a szervezetednek, mint a fehér lisztből készült kenyér.

Granola és müzliszeletek

Az ilyen termékeknek, ha jó minőségűt veszel belőlük, nagyon jó a tápanyag-összetételük, és sokáig el is állnak. Nagyon sok müzli- és fehérjeszelet akár egy évig is ehető marad szobahőmérsékleten. Persze vannak silányabb minőségű változatok, amelyek tele vannak cukorral és egyéb felesleges adalékanyaggal, ezért érdemes átnézni a címkéket, mielőtt választasz.

Sokgyümölcsös müzliszelet

Itt az ősz, rámjött az aszalhatnék. Mivel indítsuk a szezont, nyilván szilvával az olcsó, és egyszerű, ha az megy, akkor jöhet a füge, az utolsó szem barackok, birsalma...Szereztem ...

Granola házilag

A bolti granolákkal az a baj, hogy legtöbbször tele van cukorral, ezzel szemben a házilag készített verziónál mi tudjuk szabályozni, hogy mennyit adunk hozzá. Mert azért kell bele, hogy ...

Villámgyors házi granola

A legtöbben boltban vesszük a különféle granolákat és müzliket, nem is gondolva rá, hogy alig negyed óra munkával házilag is elkészíthetünk egy jó adagot. Így ráadásul tetszés ...

Tartós tej és növényi tej

Az ilyen termékek már szobahőmérsékleten is nagyjából 9 hónapig elállnak, de érdemes azért megnézni, hogy meddig garantálja a gyártó a szavatosságukat. A növényi italok közül nem mind jó választás: a mandulaital és a kókuszital például hűtőben tárolandó, de számos más változat sokáig eláll. Persze nem érdemes extrém mennyiséget betárazni ezekből sem, mert előbb-utóbb azért megromlanak, de tartós tejet nyugodtan lehet venni olyankor is, ha nem szeretne kétnaponta boltba járni.


Még több fantasztikus élelmiszer:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...