Nem patron, nem pardon, hanem padron

A paprika szeretete unokáimnál leginkább szinusz hullámmal ábrázolható. Nemrég hullámvölgyben tartottunk, aztán megkóstolták a padront, és…

Amikor éppen a nemszeretem-korszakot éljük, néhány trükköt bevetek, hogy a szendvicsből, rántottából, mindenféle más ételből ne maradjanak a tányéron a paprikadarabok. Olyankor legjobb segítőtársam a reszelő. Aprítva aztán kerül bőven paprika húsgombócba, tócsniba, szendvicsbe, gond nélkül megeszik. Legutóbb azonban egy huszárvágással minden ellenkezést megoldott a padron.

Annyit elöljáróban elmondanék, hogy nem kergettek az asztal körül gyerekkoromban, hogy márpedig padront kell ennem. Ennek két oka volt. Az egyik, hogy egyetlenegyszer tukmáltak belém ételt, jelesül a tejlevest, amitől viharos gyorsasággal szabadultam meg. (Még most is beleborzongok, brrr…) A másik ok, hogy egyáltalán nem ismerték sem szüleim, sem én a padront. És ez így is maradt még néhány évtizedig.

Tócsni azaz krumplilepény

A krumplin kívül mehet bele még sokféle zöldség, ez csak az alaprecept. Aki attól tart, hogy nem áll össze a lepény, készítheti tojással is. Az csak újkrumplinál fordulhat elő, amiben ...

Túrókrém uborkával

Vendégség nálunk elképzelhetetlen nélküle, az első számú kedvenc. Reggelire, uzsonnára, szendvicsbe is kiváló, unokáimnak gyakran készítem, nagyon szeretik.

Lássuk végre, mi is az a padron! Nem más, mint egy kicsi, zöld spanyol paprika, enyhe és csípős változata is létezik. Unokáim találkozása vele pedig a legutóbbi Street food show-n esett meg, ahol az egyik sláger a sült padron volt. Elkészítése nagyon egyszerű, mert a paprikát bő, forró olívaolajba dobják, pár perc alatt átsütik, mehet rá jóféle tengeri só, és a szárát, csészelevelét két ujjunk közé csippentve, hamm, bekapjuk! (Azóta már Padron néven ételbár is nyílt, ahol a sült paprika mellett spanyol tapasok és más finomságok is kaphatók.)

Nem túlzás, de több tányérkányi padront tüntettünk el pillanatok alatt. Hja, kérem, mire képes a divat! Biztos, ami biztos, már beszereztem egy tasak magot, jövőre padrontermesztésre adom a fejem.

Mari nagyi

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...